Рік викликів та звершень на факультеті землевпорядкування

30 грудня 2017 року

     Завершується 2017 рік і, як годиться, усі підводять підсумки. Факультети готують річні звіти, аналізують, що вдалося зробити, а над чим ще доведеться працювати. І хоча для факультету землевпорядкування 2017 рік був надскладним, адже саме життя примусило за окремими напрямами працювати набагато інтенсивніше, аніж зазвичай, але в результаті є й чим пишатися.

     Перш за все, слід зупиниться на результатах вступної кампанії. Сказати, що цьогорічний набір студентів був тяжким – це значить промовчати. Проте факультет показав непоганий результат, адже на перший курс на базі повної середньої освіти до нас прийшло 40 бюджетників і 19 контрактників. Серед вишів, які здійснюють підготовку за напрямом «Геодезія та землеустрій», – ми в лідерах. Стабільним залишається набір вступників на базі ОКР «Молодший спеціаліст». Наступного року плануємо не зменшувати показників, тому профорієнтаційною роботою займаємося ще з вересня. Ну а з вступниками у магістратуру факультет ніколи не мав проблем, адже навчальні програми НУБіП України для магістрів-землевпорядників по праву вважаються одними із найкращих в країні, а професорсько-викладацький склад – чи не найфаховішим та авторитетним. Тому у 2017 році ми лише розширили географію студентів магістратури, адже нашими студентами стали, окрім власних бакалаврів, ще й випускники 7 вищих навчальних закладів, а також перший студент з Китаю – Джен Лей.

     Протягом року факультету землевпорядкування вдалося не лише зберегти, але й поліпшити викладацький склад, адже до нас прийшли на роботу двоє молодих і перспективних викладачі, кандидати наук – Богдана Ярова і Євген Тарнапольський.

     Значно покращилася матеріальна база факультету. Зокрема, була капітально відремонтована аудиторію 234 навчального корпусу № 6, замінено меблі та техніку. Тепер це сучасний конференц-зал для спеціального навчання інженерів-землевпорядників, інженерів-геодезистів, оцінювачів земельних ділянок та аукціоністів з проведення земельних торгів. Проведені ремонтні роботи лекційних аудиторіях, а в одній замінено підлогу. Оновлений вигляд має приймальня для студентів у деканаті. Кафедра управління земельними ресурсами власними силами закупила нові меблі для лабораторії фотограмметрії.

     Активно ведеться робота з роботодавцями. Більшість студентів проходять виробничі практики, а також працевлаштовуються за сумісництвом на підприємствах, керівниками яких є наші колишні випускники, члени ради роботодавців.
     Цього року Ігор Яцук, Олександр Меншун, Олег Цвях, Анатолій Полтавець, Андрій Кошиль, Олексій Куценко та Сергій Галас спільно з деканом факультету Тарасом Євсюковим відвідали базу навчальної практики з геодезії та топографії на Дзвінківському геодезичному полігоні, організувавши літню школу для студентів, яка окрім професійних майстер-класів включала й спортивні заходи та квести для студентів. Завдяки роботодавцям футбольна команда факультету одержала нову форму.

     Подією року стало придбання за підтримки Ігоря Яцука, Анатолія Полтавця та Андрія Мартина спеціально адаптованого для геодезичних та вишукувальних робіт квадрокоптера. Викладачі Олександр Шевченко та Олександр Чумаченко успішно пройшли навчання щодо користування дроном та використання спеціалізованого програмного забезпечення у компанії Drone.UA, а тому вже з весни студенти нашого факультету зможуть отримати практичні навички роботи із сучасними безпілотниками.

     Активно розвивається міжнародне співробітництво із німецькими та польськими колегами у рамках проектів «Німецько-український агрополітичний діалог» та Erasmus+. Викладачі факультету продовжують активно брати участь у наукових конференціях за кордоном, а завідувач кафедри землевпорядного проектування д.е.н. Андрій Мартин виступив експертом моніторингової місії Організації економічного співробітництва та розвитку (OECD) у Таджикистані.

     Факультет і надалі утверджується як загальнонаціональний майданчик для фахових дискусій та обговорень, адже на його базі було проведено три всеукраїнські студентські конференції та вісім всеукраїнських науково-методичних семінарів. В науковому виданні «Актуальні проблеми геодезії та землеустрою», що вийшло наприкінці року, було підсумовано результати цих заходів.
     Студенти факультету землевпорядкування Прима Федір, Наталія Лукашик та Тетяна Приймак стали призерами ІІ етапу Всеукраїнської студентської олімпіади. А Юлія Мороз і Аліна Красножон – призерами Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт.

     Заступник декана з наукової роботи проф. Іван Ковальчук координував наукову діяльність факультету. Кафедрами протягом року виконувались 7 науково-дослідних робіт, з яких 4 фінансуються МОН, дві ініціативні теми та одна госпрозрахункова. Загалом вченими факультету землевпорядкування за звітний період опубліковано 16 монографій, 5 підручників, 12 навчальних посібників. За результатами проведених досліджень отримано три авторських свідоцтва.

     Госпрозрахункова діяльність факультету принесла Університету майже 1,7 млн. гривень, що дозволило перевиконати поставлений керівництвом план на 52 %.
     Під кінець року МОН продовжило на три роки роботу спеціалізованої вченої ради за спеціальністю 08.00.06 «Економіка природокористування та охорони навколишнього середовища», головою якої є проф. Ольга Дорош, що дозволяє суттєво підвищити ефективність роботи на факультеті аспірантури і докторантури.

     Отже, головне завдання на наступний рік – не збавляти обертів, а наші студенти повинні й наділі отримувати найкращі умови для опанування професії землевпорядника та геодезиста в Україні!

Тарас Євсюков,
декан факультету землевпорядкування

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook