Вчена рада: удосконалюємо кадрову політику та підготовку магістрів

27 грудня 2017 року

     27 грудня засідання вченої ради університету розпочалося із вручення нагород. Із рук ректора Станіслава Ніколаєнка Іван Радько отримав Почесну грамоту Кабінету Міністрів України, а Почесну грамоту Міністерства освіти і науки України – народний ансамбль пісні і танцю «Колос». Відзначені були також студенти кафедри військової підготовки за перемогу у змаганнях, а також її завідувач Анатолій Есаулов

     Порядок денний грудневого засідання, як зазначив ректор, включав два контрольних питання щодо кадрової політики та якості підготовки магістрів. Але перш, ніж їх сконцентруватися на них, очільник університету традиційно представив короткий звіт про те, чим жив виш упродовж місяця та основні заходи на наступний з тією метою, аби члени вченої ради поінформували про це свої колективи. Отож, останній місяць року пройшов під знаком випусків магістрів: із стін університету вийшли 1472 фахівці. Ліцензовано дві спеціальності, сформовано списки голів екзаменаційних комісій, пройдено дві акредитаційні експертизи. Грудень видався насиченим і на виховні заходи: творчі вечори, конкурси, спортивні змагання, цікаві зустрічі та турніри. Наразі інтенсивно працює рейтингова комісія. 14 патентів, 18 авторських свідоцтв, 12 дисертацій тощо – і це лише кілька цифр, що засвідчують результати наукової роботи. Щодо міжнародної діяльності, то упродовж грудня 16 науково-педагогічних працівників стажувалися за кордоном та брали участь у конференціях. Приємно й те, що вісім студентів-іноземців подали до нас документи для навчання. Також Станіслав Ніколаєнко відзначив позитивно стан справ у навчально-дослідних господарствах. Однак виказав тривогу щодо студентських гуртожитків, адже як показала перевірка, на жаль, не дивлячись на низку зроблених кроків, аби поліпшити соціально-побутові умови, вони і досі залишаються найслабкішим місцем в діяльності вишу. Тож готується відповідний наказ з покроковими заходами і виконавцями, аби ситуацію виправити. Однак цього вдасться досягти тільки за умови щоденного порядку, наведення і підтримання ладу самими студентами і звичайно за активної участі студентського самоврядування.

 

     Члени вченої ради (декан Микола Доля, професори Віталій Лисенко, Андрій Мартин) взяли активну участь в обговоренні наукової доповіді завідувача кафедри Ольги Якубчак, присвяченої стану і перспективам упровадження системи НАССР у харчовій промисловості України. Зазначена система передбачає моніторинг і недопущення порушень у виробництві продукції ще до початку власне її виробництва, а не тоді, коли вже отримали продукт. Підсумовуючи і ще раз підкреслюючи актуальність та необхідність вжиття заходів щодо безпеки продуктів харчування, ректор Станіслав Ніколаєнко закликав провести тематичну конференцію за участю представників державної влади і обговорити ці гострі питання. І як зазначила доповідачка, такі наміри на факультеті є: конференція вже запланована на квітень 2018.

 

     Детальний та всесторонній аналіз якісних і кількісних показників кадрового забезпечення університету і його відокремлених підрозділів представив членам вченої ради перший проректор Ігор Ібатуллін.

 

     Досвідом роботи кадрових комісій на місцях поділилися директори ННІ Петро Лакида, Володимир Козирський і декан Микола Цвіліховський. Серед пропозицій, що лунали, - омолоджувати та оновлювати кадровий склад, створювати науково-дослідний інститут при кожному підрозділі.

     Ректор Станіслав Ніколаєнко закцентував увагу на тому, щоби запрошувати провідних вчених з інших університетів, які зможуть підсилити різні напрями роботи університету. Однак при цьому слід ретельно вивчати кандидатури на посади науково-педагогічних працівників.

 

     Серед прийнятих до виконання заходів, спрямованих на вдосконалення кадрової політики університету, такі: унормувати локальні нормативні документи, розробити науково обгрунтовані нормативи кількості навчально-допоміжного персоналу, заходи зі зменшення плинності кадрів в адміністративно-господарських підрозділах, гуртожитках і навчальних корпусах та підбору кваліфікаційних спеціалістів, створити кадровий резерв на посади науково-педагогічних працівників.

     Оскільки 2017 рік був проголошений роком підвищення якості підготовки магістрів, проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша грунтовно проаналізував досягнуті результати. Мова йшла про участь і перемоги магістрантів у всеукраїнських конкурсах наукових робіт та студентських олімпіадах, запровадження загальноуніверситетської конференції представлення результатів магістерських досліджень у формі постерів, надання індивідуальних графіків навчання магістрам, які працюють за фахом, середні показники академічної успішності та плагіату дипломних робіт. На жаль, не всі поставлені завдання вдалось виконати. Також проректор представив результати анонімного анкетування цьогорічних випускників-магістрів. Окремі позиції дають підстави для критики та детальнішого аналізу вже на факультетах. З-поміж іншого проректор виокремив терміни підготовки магістерської роботи. Отже, перший рік навчання: до 30 листопада – затвердження теми, до 30 квітня – підготовка теорії; другий рік навчання: до 30 жовтня – проведення постерної конференції і до 20 листопада – перевірка на плагіат. Окрім того, Сергій Кваша запропонував структурувати навчальний план так, аби один семестр повністю був присвячений практичній підготовці магістрів.

     Резюмуючи, ректор Станіслав Ніколаєнко закцентував увагу на недопустимості формалізму роботи екзаменаційних комісій на захистах магістерських робіт, необхідності висвітлення розрахунків у рукописах, а також реалізація ідеї, коли студент з першого-другого курсу вже обирає тему дослідження з проектуванням на магістерське. З порядку денного не знімається проведення внутріуніверситетського ЗНО.

     Вчена рада також присвоїла вчені звання професора і доцента нашим колегам, рекомендувала до друку навчальну, наукову і довідкову літературу, затвердила Правила прийому на 2018 рік.

     За результатами таємного голосування вчена рада обрала на посади завідувачів кафедрами гігієни тварин та санітарії ім. проф. А.К. Скороходька – Миколу Захаренка, акушерства, гінекології та біотехнології відтворення тварин – Олександра Вальчука, професорів кафедр міжнародного права та порівняльного правознавства – Інну Гиренко, технології конструкційних матеріалів та матеріалознавства – Костянтина Лопатька, конструювання машин і обладнання – Юрія Ромасевича.

Ольга Наконечна

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook