Катерін Каттер (США): просвітницька робота з безпеки харчових продуктів може врятувати життя багатьом людям
Практика безпеки харчових продуктів, яку американці сприймають як належне – миття рук з милом, охолодження, розрізання сирого м'яса та овочів на одній і тій самій кухонній поверхні без дезінфекції – не широко практикуються в багатьох країнах світу, проте дослідники з Коледжу сільськогосподарських наук Пенсільванії (Penn State's College of Agricultural Sciences) поставили мету змінити це.
За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров'я серед 600 мільйонів людей майже кожна десята людина в світі щороку хворіє після вживання зараженої їжі. З них 420 тисяч людей вмирають. За оцінками міжнародної групи відсутність загальних знань про безпеку харчових продуктів та погані методи їх обробки призводять до загибелі близько 125 тисяч дітей віком до п’яти років щорічно.
Хвороби, які виникають від споживання неякісної їжі, – це глобальна проблема для здоров'я, бо деякі з них контролюються, а інші розвиваються і викликають нові загрози. Ця небезпека підвищується й через збільшення міжнародної торгівлі продуктами харчування і товарами, пов’язаними з ними.
Як зазначає Катерін Каттер, професор з харчових технологій та помічник директора програм з безпеки та якості продуктів харчування Університету штату Пенсільванії: імплементація університетської дорадницької системи, яка продемонструвала свою ефективність в Сполучених Штатах, стане корисною і для всього світу.
В першу чергу, дослідницька група Cutter's Penn State в 2016 році запропонувала навчальну програму з управління системою безпеки харчових продуктів в Навчальному центрі агробізнесу Національного аграрного університету в Єревані, Вірменія, а потім вивчила її ефективність. Навчання, яке було засноване на програмі сертифікації продовольчої безпеки штату Пенсільванія, було частиною ширшої програми «Інновації в галузі сільськогосподарського навчання і освіти», спільного підприємства штату Пенн, Вірджинія-Тех, Університету Таскіджі і Університету Флориди.
Дослідники представили навчальну програму управління безпекою харчових продуктів студентам четвертого курсу агробізнесу. Перед початком програми було зібрано демографічні дані та проведено попередній тест для оцінки знань про харчову безпеку, ставлення та поведінку учасників. Процес миття рук було зафіксовано на відео перед початком експерименту. Після завершення всієї навчальної програми, було проведено ще один тест з ідентичними питаннями про безпеку харчових продуктів, поведінки учасників та ставлення до продуктів. Вміння правильно мити руки було оцінено знову. Протягом всієї програми для студентів були організовані екскурсії на підприємства харчових продуктів, в яких використовуються найкращі методи забезпечення безпеки харчових продуктів.
Після завершення програми знання студентів про безпеку харчових продуктів, навички правильного миття рук, поведінка, які оцінювалися, значно покращилися. Наступне тестування поведінки учасників щодо безпеки харчових продуктів, виконане три місяці по тому, відповідало результатам післятестового опитування. Це свідчить про те, що навчання формує стійке усвідомлення про безпеку харчових продуктів.
«Інформація про дослідження, яка нещодавно була опублікована в журналі «Освіта продовольчої науки», буде представляти інтерес для фахівців у галузі освіти, професіоналів у галузі дорадництва, працівників харчової промисловості та регулюючих органів, так як вони розробляють та поширюють міжнародну програму продовольчої безпеки», – відзначила К. Каттер.
«Хоча результати досліджень можуть здаватися очевидними для багатьох американців, які усвідомлюють цілком необхідні та практичні методи в галузі харчової промисловості в США, багато тих, хто працює харчовій промисловості в інших країнах потребують початкової підготовки»,– пояснює провідний дослідник Сіро Покхарель, кандидат наук у дослідницькій групі К. Каттер.
«Є ще місця, де люди не мають базових знань про те, як безпечно готувати їжу й запобігти хворобам харчового походження, так само як у студентів, з якими ми працювали у Вірменії, був низький рівень знань про безпеку харчових продуктів», – сказав С. Покхарел.
«Але наприкінці тренінгу ми стали свідками суттєвого покращення знань студентів, поведінки та ставлення до безпеки харчових продуктів», – додав він. «Це була перша спроба Департаменту з питань харчової науки розпочати дорадницьку програму продовольчої безпеки на міжнародному рівні, і ми вважаємо, що вона була успішною».
Наступного року Катерін Каттер планує імплементувати цю програму в Україні в рамках курсу з безпеки харчової продукції, що відбуватиметься на базі нашого університету (реєстрація на курс триватиме до 2 січня за цим посиланням), а після цього – в Африці та Латинській Америці. «Суть полягає в тому, що безпека продуктів харчування є глобальною проблемою, і штат Пенсільванія може допомогти усьому світу», – зазначила К. Каттер.
Переклад Олени Соловйової
Першоджерело: