Розвиток товарного біржового ринку в Україні

11 грудня 2017 року

      5-7 грудня 2017 року в столиці пройшла міжнародна практична конференція «Розвиток товарного біржового ринку», організована Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку України спільно з Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

     У її роботі взяли участь представники Комісії США з торгівлі товарними ф’ючерсами (CFTC), інших державних агенцій США, ЄБРР, міжнародних бірж, державних органів України, а також представники українських бірж та приватного сектору. До участі були долучені представники фінансового, агропромислового, енергетичного секторів та науковці. НУБіП на зібранні представляли викладачі кафедри біржової діяльності і торгівлі та магістри спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».

     Обговорювалися такі теми, як перехід від споту до ф’ючерсів (позабіржова та біржова торгівля), як досягнути конвергенції, розкриття ціни, процес поставки, складська та інша інфраструктура, розробка ф’ючерсного контракту, взаємодія між біржою та регулятором щодо товарних контрактів, нагляд за торговельною діяльністю та постторгівельним процесом (поставкою), механізми клірингу та розрахунків.

     Актуальність проведення конференції важко переоцінити. Адже українські виробники аграрної та енергетичної продукції отримають дієві інструменти управління ризиками. Побудова в Україні біржового ринку на ключові commodities, такі як аграрна продукція (зерно, кукурудза, соняшник) та енергоносії (газ, електроенергія) створить додаткову вартість для цих ринків і сприятиме зростанню економіки. У перспективі п’яти років Україна має шанс створити ринок ф’ючерсних контрактів на агропродукцію приблизно у розмірі $8 млрд., а по енергоносіям – понад $20 млрд. Представники регуляторних органів України, державних агенцій з США, міжнародних та українських бірж, а також учасники ринків ключових commodities дійшли згоди, що досягти очікуваних параметрів товарного біржового ринку можливо за умови його розбудови на основі ряду принципів.

Надія Резнік,
завідувач кафедри біржової діяльності і торгівлі,
Владислав Крижній,
магістр

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook