РОЗВИТОК ТОВАРНОГО БІРЖОВОГО РИНКУ В УКРАЇНІ

8 грудня 2017 року

 5 – 7 грудня 2017 року відбулась міжнародна практична конференція «Розвиток товарного біржового ринку», що була організована Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку України спільно з Проектом USAID «Трансформація фінансового сектору».

На конференції виступали представники Комісії США з торгівлі товарними ф’ючерсами (CFTC), інших державних агенцій США, ЄБРР, міжнародних бірж, державних органів України, а також представники українських бірж та приватного сектору. До участі були долучені представники фінансового, агропромислового, енергетичного секторів та науковці. Зокрема серед присутніх були викладачікафедри біржової діяльності і торгівлі та магістри 2-го року навчання спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність».
У фокусі обговорення були такі теми:
• перехід від споту до ф’ючерсів: позабіржова та біржова торгівля;
• як досягнути конвергенції;
• розкриття ціни;
• процес поставки, складська та інша інфраструктура;
• розробка ф’ючерсного контракту, взаємодія між біржою та регулятором щодо товарних контрактів;
• нагляд за торговельною діяльністю та постторгівельним процесом (поставкою);
• механізми клірингу та розрахунків.

 

Актуальність проведення конференції важко переоцінити, адже, як було зазначено на конференції, українські виробники аграрної та енергетичної продукції отримають дієві інструменти управління ризиками. Побудова в Україні біржового ринку на ключові commodities, такі як аграрна продукція (зерно, кукурудза, соняшник) та енергоносії (газ, електроенергія) створить додаткову вартість для цих ринків і сприятиме зростанню економіки. У перспективі п’яти років Україна має шанс створити ринок ф’ючерсних контрактів на агропродукцію приблизно у розмірі $8 млрд., а по енергоносіям – в обсязі понад $20 млрд. Представники регуляторних органів України, державних агенцій з США, міжнародних та українських бірж, а також учасники ринків ключових commodities дійшли згоди, що досягти очікуваних параметрів товарного біржового ринку можливо за умови його розбудови на основі ряду принципів.

Підготували:
завідувач кафедри біржової діяльності і торгівлі
Резнік Н.П.
магістр
Крижній В. Б

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook