Віта Антонюк: про перспективи землевпорядників продовжити навчання у вишах Європи

9 грудня 2017 року

     Віта Антонюк завершує магістерське дослідження на факультеті землевпорядкування та паралельно закінчила магістратуру у Mediterranean Agronomic Institute of Chania (Греція) за спеціальністю Geoinformation in Environmental Management.

     В нашій розмові, дівчина зовсім не жаліється на тяжкий шлях здобування вищої освіти в закордонному виші, адже вважає, що знання, отримані на факультеті дозволяють конкурувати на рівні з іноземними випускниками.
     Декан факультету Тарас Євсюков запросив Віту на зустріч з студентами бакалаврату, аби вона розказала про свої враження і свій досвід.

     «…Здобуття вищої освіти за кордоном – це культурний обмін, сучасні методики викладання, набуття актуальних знань, міжнародновизнаний диплом, можливість оволодіти іноземною чи вдосконалити мови, якими володієш. Різноманітні освітні центри та організації, що сприяють від’їзду наших співвітчизників на навчання за кордон, пропонують, окрім отримання вищої освіти, дитячі навчальні програми, мовні курси, програми підготовки до вступу тощо.
     Ще на 4 курсі університету, я твердо вирішила для себе – вступаю. Першим етапом став активний пошук в Інтернеті всіляких магістерських, і в той же час, стипендіальних програм, яких на сьогоднішній день досить багато. Все стипендії можна розділити на дві категорії: це стипендії, які виділяються різними фондами і організаціями (державними і приватними), і стипендії, які виділяються самими університетами.
     Я отримала стипендію на навчання в інституті, яку виділяє стипендіальна організація CIHEAM для підтримки магістрантів. Починати готуватися до вступу в закордонний ВНЗ і до подачі заяви в стипендіальну комісію необхідно задовго до передбачуваного року навчання. Однією з вимог будь-якого університету або стипендіальної програми це підтвердження знання іноземної мови: для англійського це TOEFL або IELTS, для французького – DELF, німецького – TestDaf і ін. Здача цих іспитів – це перший крок, без якого неможливе подальше просування.

     Таким чином, наступним етапом є подача пакету документів для вступу на обрану навчальну програму. Характер і кількість документів відрізняється від програми до програми. Ще один важливий момент стосується принципів, за якими відбувається виділення стипендій. В першу чергу університети оцінюють особисті досягнення студента – академічні, громадські, спортивні. На користь претендента на стипендію говорять такі фактори, як висока успішність (в ідеалі – відмінна), активну участь в проведенні різноманітних громадських заходів, досвід роботи. Також найбільш важливою складовою є ваш мотиваційний лист, яке розкриває питання: для чого вам потрібна ця програма, що ви розраховуєте на ній придбати, як ви маєте намір застосувати отримані знання та досвід в подальшій вашій професійній діяльності, чому саме ви заслуговуєте отримати цю стипендію? Тому ви повинні чітко усвідомлювати, які цілі перед собою ставите. Щороку тисячі студентів з усього світу подають заявки на отримання стипендії. Конкурс неймовірно великий, тому необхідно розуміти, що себе потрібно чимось позиціонувати, якось виділятися. Однією з головних складових успіху це працьовитість, наполегливість і оптимізм.

     Повинна сказати, що це нелегкий і тривалий шлях, який вимагає великих витрат часу і сил. Перш ніж вступити на цей шлях, необхідно твердо розуміти, що тобі це потрібно і що ти готовий пожертвувати чимось для отримання позитивного результату. На мій погляд, паралельне навчання в НУБіП України і за кордоном не тільки значно підвищать ваші шанси на престижне працевлаштування, але також дуже розширить ваш кругозір, підвищить освітній рівень. Знання мов, культури і звичаїв інших країн допоможе вам стати розвиненою, цікавим і ерудованою людиною.

     Хочу побажати всім цілеспрямованим студентам не боятися розширювати свій горизонт і вірити в себе. Не упускайте шансу спробувати щось нове, пізнати невідоме. Завжди ставте перед собою цілі і проявляйте наполегливість в її досягненні. Вчіть іноземні мови, не бійтеся пробувати, ризикувати і успіх неодмінно буде в ваших руках….».

Розмовляла Людмила Гунько,
доцент кафедри землевпорядного проектування

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook