«Є така професія – любити людей. ❤ Завжди щиро, тепло та з усмішкою»

5 грудня 2017, 12:13

Третього грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю. Напередодні цієї дати відбуваються фестивалі творчості, рибної ловлі, літературні вечори, майстер-класи, екскурсії тощо. Вперше фестиваль було проведено у 1993 році, коли 100 дітей з інвалідністю з інтернатів м. Києва та товариства дітей-інвалідів «Церебрал», Спілки дитячих та юнацьких організацій м. Києва зібралися на п’ять днів, щоб продемонструвати свої творчі вміння. Вже кілька років поспіль мережею центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (ЦСССДМ) м. Києва впроваджується система заходів соціокультурної реабілітації, розвитку творчих здібностей дітей та молоді з інвалідністю, серед яких Фестиваль творчості, Фестиваль рибної ловлі «Золота рибка». Окрім цього, проводяться екскурсії, майстер-класи, літературні вечори, клуби спілкування молоді, тематичні свята та ін. ЦССССДМ м. Києва системно надаються послуги різного напряму (психологічні, соціально-педагогічні, правові, медичні, інформаційні та ін.) близько 3 тис. дітям та молодим людям з інвалідністю та їх батькам.

На фестивалі «Повіримо у себе»

28 листопада у Київському міському палаці творчості дітей та юнацтва відбулася церемонія нагородження переможців ХХVІ Київського міського фестивалю творчості дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Повіримо у себе».

Студенти гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України (група СП-1501) Ірина Магей і Вадим Братчиков взяли участь у ньому як волонтери. На таких заходах завжди потрібен людський ресурс, адже величезна кількість завдань лягає на плечі організаторів. 11 вересня 2017 року пройшов семінар для волонтерів з питань супроводу осіб з інвалідністю. Бажаючі могли відвідати семінар, і прослухавши весь курс лекцій, отримати сертифікат.

Вадим Братчиков – волонтер фестивалю «Повіримо у себе»

Чарівні миттєвості ХХVІ фестивалю «Повіримо у себе» – це японська культура, нові номінації та «Людина-понад усе!». Тривали майстер-класи з японської каліграфії, живопису, аніме, а малюки могли побавитися у японські пазли. Захід супроводжув виступ дитячого оркестру «Арт-експронт», а наприкінці відбувся гала-концерт переможців «Мрії збуваються».

Організаторами фестивалю виступили: Київський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, Київський міський палац дітей та юнацтва за сприяння Служби у справах сім’ї та дітей КМДА, Департаменту культури КМДА, Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів. У цьому році фестиваль проходив під гаслом: «Людина-понад усе!». У рамках Року Японії в Україні темою фестивалю була: «Японія та східні культури – cover – успіх поза часом». Метою заходу є виявлення та розвиток творчих здібностей дітей та молоді з інвалідністю, формування у громадськості неупередженого ставлення до людей з інвалідністю ідеї інклюзивного суспільства – суспільства рівних можливостей.
 
Волонтер Ірина Магей на фестивалі та її сертифікат про проходження навчального курсу з підготовки волонтерів

Фестиваль щороку триває з вересня до кінця листопада. У цьому році він об’єднує 1745 дітей та молоді з інвалідністю з десяти районів міста, з 70 організацій (державного, комунального та громадського сектору). Переможці районних турів взяли участь у міському турі, який тривав з 21 до 27 листопада. Учасники Фестивалю показували свої таланти у двох вікових категоріях (діти, молодь) та в 12 номінаціях: виконавчому та вокально-хоровому мистецтві; хореографічному та інструментальному жанрах; авторській поезії та прозі; образотворчому мистецтві, декоративно-ужитковому, аудіовізуальному мистецтві (світлинах, експериментальному відео, IT-технологіях); та номінації, які було започатковано у цьому році: «Стартапи», блоги та он-лайн-товариства, сімейна номінація. За доброю традицією у журі фестивалю була запрошена мистецька еліта. Так, переможці отримали приз з рук Анатолія Суханова – актора Київського академічного театру «Колесо», Лаури Вілцане – театрального критика, асистента режисера Театру Драми та Комедії на лівому березі Дніпра, Чуніхіної Ірини – начальника Київського міського методичного центру закладів культури та навчальних закладів та інших непересічних особистостей. У гала-концерті також взяли участь почесні гості – гурт «NESPROSTA». Захід відбувся завдяки: JOY LAND – країні дитячих свят; кінотеатру «Планета кіно»; Сніжані Єгоровій, проекту «Територія позитиву» на телеканалі «Прямий»; 1 Національній школі телебачення; Відкритому міжнародному університету розвитку людини «Україна»; продюсерській компанії Art Nation; ресторану грузинської кухні «Хачапурі і вино»; Braille Studio/Студії друку шрифтом Брайля; Дитячому міжнародному журналу „Пізнайко“; МО «Подільські скаути»; Liko-School; "Brains&Hands"; мережі магазинів «Фора».

Кожний учасник гала-концерту отримав браслет та футболку фестивалю, а також подарунок відповідно до номінації, в якій він переміг, зокрема, солодощі, екскурсії у цікаві місця або квитки у розважальний центр тощо.

Цей фестиваль приніс всім неймовірні емоції щастя, любові та тепла. Ось що казали гості фестивалю: "Атмосфера – бомба! Круто і відчувається тепло, доброта і любов. Це – не просто черговий захід, а РОДИННЕ СВЯТО"!

 

Ірина Магей, Вадим Братчиков,
студенти-волонтери групи СП-1501
гуманітарно-педагогічного факультету
(наставник Т. І. Ковальчук)

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook