Студенти-міжнародники відвідали музей лісових звірів і птахів ім. проф. О.О. Салганського

22 листопада 2017, 19:28
Триває реалізація плану заходів кафедри історії і політології щодо відзначення 120-річчя Університету, зокрема такої важливої його складової, як ознайомлення студентської молоді із історією і сьогоденням нашого вищу, його лабораторними та музейними фондами тощо. 
 
 
Естафету знайомства перехопив один із найстаріших музеїв нашого вузу – Музей лісових звірів і птахів ім. О. Салганського, що знаходиться у першому навчальному корпусі. Тут студентам розповіли про витоки музею, шляхи поповнення його колекцій, останні реконструкції та про роль у навчально-науковому та культурно-виховному процесі. У наповненні колекцій музею брали участь: відомий київський архітектор, пристрасний любитель природи, вправний мисливець В.Городецький, що добув шкури таких тварин, як: туркестанський козел та баран, тигр, дикий кабан та шкурки різних птахів; А.А. Шумер (шкурки птахів з околиць м. Києва); відомий інженер-енергетик, фахівець з електрифікації залізниці, будівничий перших гідроелектростанцій у СРСР, академік АН СРСР Г.О. Графтіо – колекція північних тварин, зібраних під час науково-промислової експедиції на Мурманському узбережжі (близько 100 зразків, у тому числі шкури північної акули, гренландської нерпи, песця, скелет північного оленя та ін.); відомий ентомолог, директор Зоологічного музею ВУАН В.А. Караваєв – риби Чорного моря. Завідувач кафедри зоології і ентомології, професор О.Г. Лебедєв зібрав цікаві колекційні матеріали під час експедиції до Мурманської біологічної станції, Закаспійського краю, Кавказу, Закавказзя та подорожей до Криму.
 
 
Особливо значних розмірів досягли колекції різноманітних видів комах. На жаль, під час окупації в роки Другої світової війни музей був знищений. Активно працював над відновленням музею лісових звірів та птахів (таку назву він отримав) у післявоєнний період професор О.О. Салганський. Нині цей унікальний музей носить його ім’я й, оновленний, набув нового життя. Колекція музею налічує близько 1800 експонатів. У експозиції музею знаходиться 11 опудал з колекції видатного діяча охорони природи Ф.Ф. Шилінгера, які виготовлені ще на початку минулого століття (1907-1908 рр.).
 
 
22 листопада студенти спеціальності міжнародні відносини відвідали Музей лісових звірів і птахів ім. проф. О.О. Салганського (3-й поверх 1 навчального корпусу). Екскурсію провів завідувач лабораторії Шевченко С.М. Першокурсники ознайомилися із історією музею, бо йому, як, власне, й Університету виповнюється 120 років. Цікаво, що частина фондів досі знаходиться в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, його червоному корпусі. 
 
 
 
Сьогодні музей є не тільки місцем ознайомлення всіх зацікавлених із його, більш ніж сторічною, експозицією, але й діючим осередком навчального процесу, зокрема саме у музеї і сьогодні проводяться заняття для зоологів, студентів інших споріднених дисциплін. Приємно відзначити, що бакалаври-міжнародники кафедри історії і політології стали першими, так би мовити, «дипломатами», нехай і майбутніми, що вони прийшли на екскурсію до цього музею.
 
Сергій Асатуров, Людмила Лановюк
доценти кафедри історії і політології
 
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook