Студенти-міжнародники відвідали музей анатомії тварин ім. академіка В.Г. Касьяненка факультету ветеринарної медицини

29 листопада 2017, 18:11
Напередодні 120-річчя НУБіП триває ознайомлення студентів-першокурсників спеціальності «Міжнародні відносини» гуманітарно-педагогнічного факультету із славним минулим й трудовим сьогоденням, завданнями і напрямами роботи вищу, зокрема й через знайомство з його музейними фондами. 
 
29-го листопада 2017 р. бакалаври-міжнародники відвідали музей анатомії тварин ім. академіка В. Г. Касьяненка факультету ветеринарної медицини. Цікаву, науково насичену й професійно-корисну для майбутніх дипломатів екскурсію провів доцент кафедри анатомії, гістології та патоморфології тварин ім. акад. В.Г. Касьяненка Стегней Микола Михайлович.
 
Музей вважається одним із найкращих у світі серед анатомічних музеїв факультетів ветеринарної медицини. Історичні витоки цього музею сягають 20-х років ХХ ст., коли на кафедрі нормальної і патологічної анатомії Київського ветеринарно-зоотехнічного інституту, було закладено базу навчального музею сухих препаратів. Безперервно поповнювалися остеологічні фонди, зростав і вдосконалювався відділ сухих препаратів, був створений відділ препаратів у рідинах, що до 1934 р. нараховував близько 200 одиниць. Гордістю кафедри став багатий за кількістю й різноманітністю скелетів порівняльно-анатомічний остеологічний музей. Після Другої світової війни від музею, який знаходився весь час у Києві, практично нічого не залишилося. Колектив кафедри у перші повоєнні роки поряд із навчальним процесом проводив напружену роботу й по впорядкуванню музею. 
 
У 1988 р. О.П. Мельник, на той час ще студент-гуртківець, нині – завідувач кафедри, розпочав виготовляти окремі препарати для майбутнього музею анатомії. Джерелом матеріалів музею став Київський зоопарк, мисливські трофеї, які отримували навіть із Нової Зеландії, Колумбії, Кіпру, Росії та інших місць світу.
 
На сьогодні у музеї зібрано понад тисячу експонатів, що відображають порівняльну анатомічну картину багатьох представників тваринного світу: риб, амфібій, рептилій, птахів та ссавців. Робота по наповненню колекцій продовжується й сьогодні.
 
По її завершенні молоді відвідувачі лишили слова подяки у книзі відгуків почесних гостей, підкріпивши їх власноручними підписами, та сфотографувались на згадку про приємну подію в їх початковому студентському житті. 
 
 
Сергій Асатуров, Людмила Лановюк
доценти кафедри історії і політології
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook