Науковці університету провели для працівників держлісгоспів Черкащини семінар з підвищення кваліфікації

29 листопада 2017 року

    Науковці ННІ лісового і садово-паркового господарства провели для працівників державної лісової охорони держлісгоспів Черкащини семінар з підвищення кваліфікації.

     За словами начальника Черкаського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександра Дзюбенка, у теперішній непростий час потрібно об’єднувати усі зусилля, знання та напрацювання задля збереження лісової галузі і стабільного її функціонування. Тому такі зустрічі є дуже корисними, адже дають змогу обговорити проблемні питання та випрацювати тактику роботи на майбутнє.

     Основні засади та особливості Закону України “Про оцінку впливу на довкілля”, який вступає в дію з 18 грудня 2017 року, проаналізував професор Юрій Марчук. Зокрема, надав ґрунтовні роз’яснення щодо того, як виглядатиме досить складна процедура оцінки впливу на довкілля, адже без неї та отримання рішення про проведення запланованої діяльності починати лісогосподарську діяльність буде заборонено. Зупинився на сфері впливу закону, участі громадськості в процесі прийняття рішень, гласності, звітах та оформленні документації, врахуванні результатів оцінки впливу на довкілля у рішенні про провадження планованої діяльності.

     Професор Віктор Маурер виступив з доповіддю та презентацією про сучасний стан, проблеми, головні завдання та шляхи удосконалення відтворення лісів в умовах глобальних змін клімату. Як зазначив Віктор Мельхіорович, Черкащина завжди була тією областю, де працювали небайдужі до своєї роботи лісівники, тому впроваджувалися нові методі роботи, лісівничі експерименти. Головне пам’ятати, що будь-яке впровадження повинне йти від того, що буде добре для лісу. Проаналізував доповідач і світовий досвід у відтворенні лісів, проблему всихання лісових насаджень та засоби боротьби з цим процесом, потребу у зміні порід при проведенні лісокультурних робіт в умовах змін клімату, чинники, які зумовлюють необхідність осучаснення традиційних та запровадження нових підходів до відтворення лісів в Україні.

     Про перспективи диверсифікації лісогосподарського виробництва в умовах обмеженого фінансування доповів директор Боярської ЛДС Анатолій Карпук. Він розповів про роботу Громадської ради при Державному агентстві лісових ресурсів України та ті заходи, які здійснюються задля збереження й функціонування лісової галузі За його словами, лісова галузь потребує змін, проте реформування має відбуватися публічно, виважено, обговорюватися з лісівниками, науковцями, громадськістю.

  

      Директор ННІ лісового і садово-паркового господарства Петро Лакида говорив про лісову політику та стан її реалізації в Україні. Презентував діяльність, особливості навчального процесу, міжнародну співпрацю та головні досягнення ННІ.
     Учасники семінару не оминули увагою і «болюче питання», яке зараз найбільше хвилює працівників лісогосподарської галузі, – «Стратегію сталого розвитку та інституційного реформування лісового господарства України на період до 2022 року», яка кулуарно та без обговорення з фахівцями прийняли на засіданні Кабінету Міністрів України 15 листопада 2017 року.

     Наостанок представники НУБіП розповіли про можливості, які відкриває навчання в університеті, програми перепідготовки з наданням другої вищої освіти та магістерські програми, які функціонують в ННІ післядипломної освіти.

Віктор Свинчук,
заступник директора
ННІ лісового і садово-паркового господарства

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook