Нові можливості для українського бізнесу обговорили на лекції керівника проекту Association4U

29 листопада 2017 року

     27 листопада 2017 року на кафедрі стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції пройшла у межах міжнародного проекту Association4U на тему: «Вступ до Угоди про Асоціацію / Поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі» відкрита лекція «Якість, стандартизація та сертифікація» із залученням ключового експерта проекту, старшого тренера, кандидата економічних наук Людмили Черняги. Її слухачами були магістри та викладачі кафедри.

     За своїм змістом та об’ємом Угода про Асоціацію між Україною та ЄС є унікальною. Відповідні інституції ЄС здійснюють моніторинг виконання взятих Україною зобов’язань, а саме виконання угоди дає імпульс для всебічного і глибокого реформування економічного і соціального життя країни.
    Принципи, поняття та положення угоди передбачають революційні зміни політичних цінностей та ставлення до змін громадськості. Для України її підписання означає пришвидшення інтеграційних процесів з ЄС, прийняття європейських цінностей, економічне зростання та добробут. Для ЄС же Угода про асоціацію поглибленої всеохоплюючої зони вільної торгівлі є важливим кроком в реалізації політики добросусідства, що передбачає створення в країнах, які межують з ЄС, зони стабільності, процвітання, демократії та безпеки. Це сприяє вільному руху капіталу, товарів та послуг, засобів виробництва, робочої сили, зниження витрат на виробництво та зменшення бюрократії. Поки що такі угоди, крім України, підписали ще дві країни пост-радянського простору – Грузія та Молдова.

     Експерт висвітлила всі переваги і недоліки даної угоди. Основною перевагою вона вважає скасування більшості ввізних мит та зниження нетарифних обмежень та ймовірне зростання добробуту у довгостроковій перспективі. Крім того, експортери України отримають ширший доступ до великого й стабільного ринку, а українські компанії зможуть імпортувати інвестиційні товари за нижчими цінами, тим самим підвищуючи свою конкурентоспроможність. Споживач же матиме більший вибір товарів за відносно нижчими цінами.
     Після проведення лекції бажаючі отримали сертифікати за підписом керівника проекту Association4U.

     Лекція відбулася за підтримки начальника відділу інтеграції в сфері технічного регулювання, санітарних та фітосанітарних заходів Мінагрополітики України Олександра Лозовицького. Після закінчення доповіді студенти мали змогу поспілкуватися з експертами проекту та представниками Міністерства аграрної політики та продовольства України щодо можливості проходження на їхній базі виробничої практики.

Володимир Шапошнік,
доцент кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook