Майбутня база практики очима студентів із соціальної роботи

29 листопада 2017 року

     21 та 24 листопада 2017 року студенти (1, 2, 4 курси, спеціальності: «Соціальна робота», «Соціальна педагогіка») гуманітарно-педагогічного факультету Національного університету біоресурсів і природокористування України під керівництвом професорів Вікторової Л.В., Тверезовської Н.Т., Кубіцького С.О. відвідали «KidsWill» – майбутню базу практики.
     Для кожної людини важливо знайти своє місце у житті. Усі ми ще з дитинства мріємо про те, ким працюватимемо, коли станемо дорослими. Але дуже часто наші бажання формуються на основі того, що ми бачимо навколо себе, зокрема фах батьків чи рідних, а цього недостатньо, щоб зрозуміти увесь спектр професій. Саме з такою профорієнтаційною метою засноване і успішно діє дитяче місто професій «Kidswill».

 

     Імітація спрощеного варіанту нашого життя якомога краще відображає усі постулати професійної орієнтації, поєднуючись з найголовнішим завданням усіх дітей: хочеш дізнатись, що це таке – зіграй у це!
     Потрапивши на екскурсію студенти змогли відчути себе знову дітлахами, їм пощастило відвідати «KidsWill» – країну, де навіть найзаклопотаніший дорослий може забути про всі свої домашні проблеми і зануритися в дитинство. Саме дорослі – не виключення. Завітавши до Legoland – величезного приміщення з різноманітними розмірами і кількістю конструкторів Lego для дітей різного віку, можна було побачити не тільки малюків, які занурились у власний світ, а й дорослих, які із захопленням будували міста.

     KidsWill – дитяче місто професій, так-так саме місто, велика територія, яка поділена на станції, кожна з яких відтворює професію. Це – масштабне поле для дій з певної тематики: банк, магазин, пошта, поліція, піццерія, радіостанція та багато іншого. Діти вчаться бути «професіоналом». Вживаючись у роль протягом виконання певних завдань: форма (поліцейського, касира, технолога, менеджера, пожарника та ін.) тематичні ролики, дедлайни і навіть заробітна плата! Усе створює відповідну атмосферу, щоб вникнути в суть подій. Діти вчаться простому девізу: «Усі професії важливі, усі професії потрібні». Немає престижних і непрестижних, першорядних та другорядних. Окрім, звісно, мерії.

     Діти, працюючи на станціях і виконуючи певну роботу, отримують заробітну платню місцевою валютою, а також мають можливість витратити її на смаколики, які пропонують їм певні станції містечка.
     Чесно кажучи, говорить Анна Титовська, ніколи не відвідувала такі заклади, тому йшла туди, немов чистий аркуш паперу, щоб здобути новий досвід. Жодного разу не пошкодувала. Нас зустріла привабливий менеджер з персоналу Олеся, і країна «KidsWill» відкрила для нас свої двері. Ми мали змогу пройтись по кожній станції, доторкнутися до атрибутів, приміряти всі костюми, тому щастю звичайних студентів не було меж. До речі про станції. Вони пов’язані з професіями. Хто знає, можливо аніматор, який стояв колись на посту в «KidsWill», вплинув на бажання Вашої дитини стати лікарем?

     Ще більше студенти зраділи, коли їх об’єднали в команди і дали змогу виконати завдання якоїсь станції. Я зі своїми колегами були кур’єрами «Нової пошти». Ознайомившись з професією кур’єра, після перегляду відео, ми вдягнули червоні жилети, кепки, сумки, отримали пакуночки, які необхідно було доставити на фабрики «ROSHEN», «DANON», автошколу. Після виконаного завдання ми отримали муляжні гроші. Кошти можна було б витратити, але, як дорослі люди, ми віддали їх дітям, які були на станції «Поліція» і шукали злодія. Вони були здивовані та щасливі.

     Ну а щоб повністю відчути себе відвідувачем «KidsWill», нам дали змогу пройтися по канатному парку. Емоції – зашкалювали.
     Анастасії Звягінцевій запам’яталась канатна доріжка з перепонами, проходження якої викликало позитивні емоції та дало зрозуміти, що це не так вже й легко, як здається на перший погляд. Приємно здивувало і те, що дітлахам, щоб потрапити на певні станції необхідно пройти певну перевірку та підготовку. наприклад: щоб потрапити до автодрому діти мають пройти медичний огляд і тільки після отримання спеціальної медичної довідки та пройшовши підготовку і отримавши права, діти млжуть здійснти довгоочікувану прогулянку на автомобілі. Дуже захопилися процесом роботи аніматорів, а часу проходження практики чекаю з нетерпінням. Деякі серйозно задумались для офіційного працевлаштування в цьому чудовому містечку професій. Дуже радує те, що гуманітарно-педагогічний факультет збільшує кількість баз для проходження практики. І єдиним побажанням залишається – заключення договорів з такими ж цікавими та чудовими місцями де ми матимемо змогу отримати неоціненний досвід роботи за професією.

     Для Вікторії Пекарєвої усе виглядає начебто ідеально – всебічний розвиток, розширення кругозору, звикання до реалій життя та ін., але такі «реалії» з іншого боку викликають ряд запитань та потенційних проблем. Чи не втратить дитина смак до пізнавання професії глибше з переконання «я все знаю, мені там робити нічого»? Чи не скаже дитина, яка вже подорослішала, що в дитинстві було легше, чому так не виходить зараз? До гарного звикаєш швидко… Тому тут необхідно прослідкувати, щоб дитина не «загралася» і вчасно вийшла на стежку дорослішання.
     Хоча таке експериментальне поле дійсно в новинку на відміну від наших домашніх ігор у покупця-продавця, водія-контролера, і де можна тепер залучити і своїх друзів. Але що ще так якісно не демонструє результат як експеримент? Отже, час покаже. А ми поки збриємось на практику до великої країни для маленьких людей. Побажайте нам успіху!
     Майже чотири роки навчання Ніки Стаднік, практика у дитячому садочку, дві нереально насичених практики у дитячому оздоровчому таборі, робота вихователем у школі – усе це звичайний досвід студентки, яка повязала своє життя з педагогічною діяльністю. І здається, що ж ще може бути незвичайним і захопливим для мене? А виявилося, що це – «KIDS WILL», чудо-країна, де кожна дитина може відчути себе дорослою. Побувавши на екскурсії і не тільки у ролі глядача, а й учасника, я відчула всі дитячі емоції та щиру радість від такого заняття. Разом зі своїми подругами я побувала кур’єром «Нової пошти», пройшла туристичну підготовку і поласувала смакойликами. Я дуже рада, що побувала на такій екскурсії і побула частинкою «KIDS WILL».

     Найбільше емоцій отримала Наталія Демченко, коли відбувся розподіл на групи з метою опанування різними професіями, за які могли заробити кошти. Мені випала нагода спробувати себе в ролі поліцейського, і це було дуже весело та цікаво. Неймовірною атмосферою наповнює це місце куди хочеться повертатися. А найголовніше, що тут привітно ставляться до дітей, намагаються зробити їх день найкращим. Тут не побачиш засмучених дітей, тут все наскільки на позитивному настрої, що дітворі немає часу сумувати.

     Ткаченко Ірина, потрапивши працювати на Нову пошту, отримала форму, прослухала інструктаж і отримала завдання – доставити лист на станцію «Автошкола». Отримувач листа поставив підпис у листі завдань, показавши який після повернення на поштову станцію, мені видали заробітну платню – 25 фунтів (місцева валюта). Звичайні відвідувачі за зароблені кошти можуть придбати собі вхід на цікаві розважальні зони, наприклад «Туризм», куди нас пропустили для ознайомлення. Але я подарувала свої зароблені кошти маленьким відвідувачам. Загалом враження від цього заходу позитивні, адже ми мали змогу відчути себе маленькими мандрівниками, які спробували на собі складність і відповідальність дорослих професій. Я вважаю, що це чудове місце практики для студентів 1-2 курсів, які лише знайомляться з особливостями своєї професії і для них важливі навики спілкування з дітьми та дорослими, які вони можуть тут здобути.

     Науково-педагогічні працівники кафедри соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті висловлюють щиру вдячність менеджеру з персоналу Черниш Олесі Григорівни та заступнику Пехотіну Артему за неперевершений настрій, захоплюючу екскурсію, незабутні враження.

Ніна Тверезовська,
професор кафедри соціальної педагогіки та
інформаційних технологій в освіті

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook