Наукова робота магістрів-селекціонерів

22 листопада 2017 року
       На кафедрі генетики, селекції та насінництва ім. проф. М.О. Зеленського  відбулась атестація магістрів другого року навчання освітньої програми «Селекція і генетика с.-г. культур». Атестацію проводили науково-педагогічні працівники кафедри.
   Студенти представили результати наукових досліджень відповідно до індивідуального навчального плану.
     Важливу роль для успішної атестація відіграла виробнича практика, яку магістри кафедри проходили у наукових установах НААН України.
     Олександр Мельник обрав для проходження практики лабораторію селекції озимої пшениці Миронівський інститут пшениці імені В. М. Ремесла НААН. Керівник від наукової установи – завідувач лабораторії, кандидат с.-г. наук Олександром Гуменюк.
       Практика співпала із жнивами в лабораторії, і розпочалися із збирання селекційного матеріалу в розсадниках первинних ланок селекційного процесу (індивідуальні добори кращих колосів у гібридних популяціях F1-3, ручне збирання серпом ділянок колекції, селекційних розсадників).
     Після збирання зразків в первинних ланках селекційного процесу, продовжилися жнива на посівах розмноження нових сортів, ділянок конкурсного і попереднього випробувань та контрольних розсадників.
    Одразу після збирання селекційні зразки потрапляють до лабораторій, проходять оцінки, добори та вибракування і найкращі переходять в наступні ланки селекційного процесу. Відпочивати немає часу, адже селекція – це безперервний процес!
      Роман Спряжка проводить дослідження в ННЦ "Інститут землеробства НААН України" у відділі селекції кукурудзи. Під час проходження практики ознайомився з селекційним процесом кукурудзи від створення та вивчення селекційного матеріалу до створення нових гібридів та передачу їх на випробування до Державної науково - технічної експертизи. Оволодів методиками та приймав безпосередню участь у складанні посівних відомостей, розбивці поля під селекційні посіви, сортових прополках, гібридизації та доборах.
 
     Аліна Пузь проходила практику в Інституті cадівництва НААН в лабораторії квітково-декоративних та лікарських культур. Ознайомилась з колекцією лікарських та декоративних культур на полях лабораторії. Проводила фенологічні спостереження та біометричні виміри ехінацеї пурпурової.
 
     Олег Дідик та Ярослав Желіхівський проходили практичну підготовку в СП ТОВ «Нива Переяславщини». На час практики були зараховані на посаду молодшого агронома, та виконували наступні завдання :
  1.Організація роботи на полях господарства (система обробітку ґрунту перед посівом, посів, догляд за посівами, збирання урожаю);
  2.Посів демонстраційних ділянок ріпаку озимого та кукурудзи;
  3.Проведення оцінки біометричних ознак на демонстраційних ділянках та досліджуваних гібридах;
  4.Контроль за виконанням робочих процесів та ін.
  
      Подаючи результати дослідження  студенти показали знання матеріалу, давали відповіді на поставлені питання.
        Всі представлені звіти отримали схвальну оцінку, а студенти були атестовані.
Аліна Пузь,
староста гуртка "Селекціонер-генетик"   
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook