Ректорат розглянув якість підготовки фахівців на юридичному факультеті

21 листопада 2017 року

     21 листопада відбулося виїзне засідання розширеного ректорату на базі юридичного факультету. Адже центральне питання порядку денного стосувалося саме підготовки фахівців-правників. Та перш, ніж перейти до обговорення стану її якості, представники ради роботодавців факультету землевпорядкування Ігор Яцук і Анатолій Полтавець вручили ректору Станіславу Ніколаєнку та декану факультету Тарасу Євсюкову новенький квадрокоптер.

     Потому Станіслав Миколайович закликав присутніх спільно і об’єктивно розглянути ситуацію щодо підготовки майбутніх правників в університеті. Адже ситуація, викликана вступом до магістратури на основі ЗНО, є тривожним дзвоником для нас усіх і вимагає негайної реакції.

 

     Тож проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша проаналізував зведені дані успішності за результатами ЗНО випускників юридичного факультету та можливі заходи, аби ситуацію покращити, виходячи з таких блоків: відповідності навчальних планів із наявними класичними, наукової діяльності викладачів та проведеного незалежного тестування студентів різних курсів. Отже, оскільки юридичний факультет нашого університету готує фахівців-юристів для аграрного сектору, ця специфіка має відображатися і в змісті навчання. Зокрема, у бакалаврів немає жодної технологічної чи економічної дисципліни. Спостерігається й інша негативна тенденція щодо позиціонування кафедр факультету у загальноуніверситетському рейтингу. Ті, які рік-два тому входили до числа кращих, тепер значно погіршили свої показники. А зріз залишкових знань вимагає глибокого аналізу роботи кожного науково-педагогічного працівника. До речі, проводився він цілком об’єктивно, коректно із залученням ззовні тестових завдань, до змісту яких у керівництва факультету, як зазначила декан Олена Яра, претензій не було. Крім того, вона говорила про виклики, які стоять перед вищою освітою, до яких, як виявилося, колектив готовим не був. Вона також зачепила можливі новації у підготовці правників у всій країні, які є величезною загрозою для юридичної освіти в цілому і для нашого факультету зокрема. За результатами численних нарад, а також вченої ради факультету, продовжила доповідачка, вже зроблено наступне: вийшли з друку публікації у виданнях, що входять до наукометричних баз, викладачі пройшли реальні підвищення кваліфікації, стажування у юридичних фірмах, 8 науково-педагогічних працівників вільно володіють англійською, ще 5 мають відповідний сертифікат В2, удосконалено навчальні плани, у тому числі збільшено кількість годин на вивчення дисциплін ЗНО, організовано підготовку студентів до ЗНО.

     Перший проректор Ігор Ібатуллін зауважив на наступному. Бюджетне фінансування усього факультету складає 584 тис. грн. І це тоді, коли в інших підрозділах на аналогічну суму виконує науково-дослідних робіт всього-на-всього один професор. Ефективність підготовки наукових кадрів тут на рівні 50% і нижче. Тому факультету слід перебудувати організацію наукової діяльності на факультеті і в підготовці аспірантів зокрема.

 

     За результатами обговорення ректор Станіслав Ніколаєнко доручив Сергію Кваші координувати проведення внутрішнього ЗНО після других-третіх курсів із тим, аби бачити реальну ситуацію якості підготовки наших студентів.

 

     Про роботу приймальної комісії у поточному році відзвітував відповідальний секретар Віктор Шевчук. Він продемонстрував у динаміці контингент набору. За останні кілька років кількість місць за держзамовленням скоротилася більше, ніж на третину. Ситуацію вдається вирівнювати виключно за рахунок набору контрактників. Є питання і до якості підготовки вступників за деякими спеціальностями. А аудит вступної кампанії по Україні показав, що 44% випускників сільської місцевості взагалі не вступали у виші, а із тих, хто брав участь у конкурсному відборі, 38% взагалі не вступили в жоден виш ні на контракт, ні на бюджет.

 

     Начальник навчального відділу Оксана Зазимко нагадала, що з 15 грудня розпочинається екзаменаційна сесія у студентів, за два тижні до цього – залікова. Крім того, наразі йде активно підготовка до випусків та захистів магістерських робіт, які відбудуться впродовж тижня, починаючи з 11 грудня.

     Проректор Сергій Кваша проінформував про виконання плану заходів за 2017 рік, спрямованих на реалізацію програми розвитку університету «Голосіївська ініціатива-2020». Детальніше про це читайте на офіційному сайті НУБіП.

     А очільниця підготовчого відділення Оксана Багацька доповіла про залучення слухачів в розрізі факультетів. Лідером, за її словами, у цьому плані є факультет тваринництва та водних біоресурсів. А в цілому із 116 слухачів 53 були залучені через офіційний сайт університету.

,

     Директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимир Козирський запропонував відкрити у структурі підготовчого відділення саме підготовку до вступу для випускників коледжів і технікумів, тим паче, що запит з їхньої сторони є. Відповідне доручення ректор Станіслав Ніколаєнко адресував Сергію Кваші.

     Проректор з науково-педагогічної роботи та розвитку університету Вадим Ткачук проінформував про основні положення оновленого порядку планування закупівель товарів, робіт і послуг. Він передбачає спрощення самої процедури і планування закупівель в межах наявних реальних коштів та за напрямками діяльності.

     Ректорат розглянув і можливість надання дозволу на передачу в оренду буфету у корпусі №6. Інформацію про це надав Олег Бронін, начальник планово-фінансового відділу.

 

     А завідувач оздоровчим центром Вячеслав Крупка повідомив, що відучора розпочався медогляд студентів у студентській поліклініці. Завідувач кафедри військової підготовки Анатолій Есаулов зазначив, що до Дня Збройних Сил України кафеда проведе на факультетах військово-патріотичні години спілкування. Декан гуманітарно-педагогічного факультету Василь Шинкарук запросив колег на конференцію «Україна-Німеччина» 23 листопада. Директор ННЦ виховної роботи і соціального розвитку Віталій Коваленко нагадав, що сьогодні стартує перевірка гуртожитків. На зауваження директора ННІ лісового і садово-паркового господарства Петра Лакиди щодо температурного режиму в навчальному корпусі №1, проректор з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерій Іщенко зазначив, що такий стан пов’язаний з економією тепла містом, але до кінця дня пообіцяв виправити ситуацію. Крім того, Петро Лакида порушив питання про додаткову оплату відповідальним за комп’ютерні класи. Вивчити ситуацію і за три дні підготувати вирішення цього питання – таким було доручення ректора Станіслава Ніколаєнка проректорам Сергію Кваші і Вадиму Ткачуку.

     Перший проректор Ігор Ібатуллін закликав директорів і деканів не перекладати свою відповідальність і відповідальність рейтингових комісій факультетів за прийняття рішень щодо рейтингової оцінки за ті чи інші види робіт науково-педагогічних працівників.

Ольга Наконечна


Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook