Тиждень фінансової грамотності на кафедрі фінансів

18 листопада 2017 року

Фінансова грамотність є вагомою складовою підвищення рівня життя як громадян, так і всієї країни. З огляду на складність фінансової системи і різноманітність послуг, громадяни повинні вміти приймати зважені рішення щодо їх використання, навчитися заощаджувати та планувати особистий бюджет, а також своє фінансове майбутнє. Так, з 6 по 15 листопада кафедра фінансів долучилась до Тижня фінансової грамотності та провела низку заходів, які були присвячені фінансовій грамотності. 

В рамках тижня фінансової грамотності, доцентом кафедри фінансів Титарчук Іриною Миколаївною було проведено відкриту лекцію 7 листопада на тему «Фінансова грамотність як основа успішного фінансового майбутнього» для студентів-фінансистів 3-го курсу. Студенти найближчим часом стануть найважливішим споживачем фінансових послуг серед фізичних осіб та формуватимуть вимоги клієнтів до банківської системи, адже саме молодь є носієм прогресивної свідомості, але водночас не дуже замислюється про необхідність заощаджень. Тому головне завдання при спілкуванні зі студентами – пояснити їм важливість планування їхнього фінансового майбутнього.

 

Також, 14 листопада професором кафедри фінансів Пасічником Юрієм Васильовичем було проведено профорієнтаційну роботу в Черкаській ЗОШ № 30, Черкаській ЗОШ № 27 ім. М. К. Путейка та Черкаській ЗОШ № 26 ім. М. Ф Момота серед учнів старших класів. Під час зустрічі майбутні абітурієнти ознайомились з перспективами навчання в НУБіП України. Дізналися про спеціальності, які можна здобути, навчаючись на базі університету. Особлива увага була присвячена економічному факультету, де здійснюється підготовка висококваліфікованих фахівців. Також акцент був зроблений на фінансовій грамотності громадян, розібратися майбутнім абітурієнтам в якій допоможуть викладачі кафедри фінансів.

Увагу студентів було зосереджено також на актуальній для українців темі пенсійного забезпечення громадян, яке зачіпає інтереси всіх соціальних верств населення – молоді, працюючих та людей пенсійного віку. В рамках цієї теми доцентом кафедри фінансів Негодою Юлією Володимирівною було проведено лекцію 14 листопада, яка була присвячена пенсійній реформі в Україні, адже Верховна Рада ухвалила, а Президент Петро Порошенко підписав розроблений Урядом Володимира Гройсмана Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Відповідно до нього, вносяться зміни до 30 законодавчих актів. Закон набрав чинності з 01.10.2017 року – частково, а з 01.01.2018 року – у повному обсязі. Під час цієї зустрічі студенти-фінансисти дізналися про осучаснення пенсій, скасування особливого порядку виплати пенсій працюючим пенсіонерам, мінімальний розмір пенсій відповідно до професії.

 

 

15 листопада доцент кафедри фінансів Скрипник Галина Олексіївна відвідала спеціалізовану школу № 193 з поглибленим вивченням української мови і літератури Подільського p-ну м. Києва. Де зустрілася з учнями 6 класу i провела ознайомчу лекцію по фінансовій грамотності, розповіла про історією виникнення грошей та української гривні зокрема, а також з поняттями, що стосуються купівельної спроможності грошей, їх вартості в часі, з основними правилами користування грошима, з елементами захисту сучасних грошей.

Відбувся жвавий діалог у класі, питання були різнопланові. Учні цікавились формуванням сімейного бюджету, доходами i витратами, використанням пластикових карток, грошових переказів a також накопиченням i збереженням власних заощаджень. Для здобуття необхідних фінансових знань Скрипник Г.О. презентувала школярам власний навчальний посібник з «Інвестування», завдяки якому вони зможуть правильно розпоряджатися власним капіталом, що дозволить комфортно почуватися в сучасному світі та приймати самостійні фінансові рішення.
В рамках таких просвітницьких заходів, необхідно постійно стимулювати обачну та свідому поведінку громадян різних вікових і соціальних груп при веденні особистих фінансів для забезпечення стабільності національної валюти і підтримки фінансової системи України, що сприятиме стійким темпам економічного розвитку та побудові заможного суспільства.

Ірина Титарчук, доцент кафедри фінансів
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook