Промислове випробовування мобільного робота в теплиці

13 листопада 2017 року

 Тривалий час на кафедрі автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка проводяться дослідження щодо створення інтелектуального роботизованого електротехнічного комплексу (далі Робот) для оцінки станів томатів та параметрів атмосфери у спорудах закритого ґрунту. І ось нарешті науковцями кафедри були проведені успішні випробування розробки в ПАТ «Комбінат «Тепличний» Київської обл. Броварського р-н.При цьому виробничники високо оцінили її можливості та потребу для тепличних комбінатів.


Загальний вигляд інтелектуального роботизованого електротехнічного комплексу оцінки станів томатів та параметрів атмосфери у спорудах закритого ґрунту

Робот здатний переміщуватись в теплиці з мінімальними витратами енергії, обминаючи перешкоди, вимірювати вологість, температуру, концентрацію вуглекислоти в атмосфері теплиці, стиглість плодів та передавати цю інформацію до комп’ютера, що розраховує стратегії керування теплицею. У разі потреби, самостійно рухається до пункту підзарядки і автоматично підзаряджає акумулятори.


Обговорення характеристик Робота. Головний енергетик підприємства Петро Захарович Левчук, доцент кафедри комп'ютерних систем і мереж Андрій Ігорович Блозва, студент Ковтун Костянтин.


Такі розумні механізми вкрай потрібні тепличним комбінатам, зазначив президент асоціації «Теплиці України» Євгеній Володимирович Чернишенко, оскільки поки-що суб’єктивна роль обслуговуючого персоналу у прийнятті рішень щодо споруд закритого ґрунту ще немала. У той же час головний енергетик підприємства Петро Захарович Левчук та виробничники, що були присутні висловили свої побажання щодо покращення експлуатаційних характеристик Робота.



Налагодження інтелектуального електротехнічного комплексу (доцент кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка Ігор Михайлович Болбот та студент Костянтин Ковтун)

Використання мобільного робота в спорудах закритого ґрунту має перспективне практичне значення, оскільки зменшує енергетичну складову в структурі собівартості готової рослинної продукції в спорудах закритого ґрунту, забезпечуючи при цьому вимоги технологічного стандарту щодо якості продукції.


Спостереження виробничників за рухом Робота

Як показує досвід співпраці із ПАТ «Комбінат «Тепличний»», лише виробництво дає «справжню» оцінку розробкам. Керівництво комбінату, його інженерні служби переконались, що і на це раз продукція кафедри стане корисною виробництву.

 

 

 

Президент асоціації «Теплиці України»            Є. В.Чернишенко

Заступник директора ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження,
доцент кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка   

І.М. Болбот

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook