Студенти долучилися до моніторингу стану озимини: виїзне заняття спільно з спеціалістами компанії «AgriLab»

14 листопада 2017 року

      9 листопада 2017 року кафедра агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна спільно з компанією «AgriLab» організували та провели виїзне заняття на базі ТОВ «Біотех ЛТД». Його темою став «Моніторинг стану посівів озимих зернових перед входженням у зиму», а аудиторією – дипломники кафедри, які навчаються за у межах проекту «Agristart», до яких приєдналися студенти агробіологічного факультету, які цікавляться сучасним агрохімсервісом у рослинництві.

     Керівник навчального проекту «Agristart» Олександр Гайдай і завідувач кафедри Анатолій Бикін підбили підсумки «польових десантів», здійснених цього року і поділились планами на майбутнє. Зокрема, Анатолій Бикін звернув увагу студентів на загострення потреби сучасного ринку праці у висококваліфікованих фахівцях із агрохімії, що підтвердили спеціалісти компанії «Agrilab», та порадив студентам ефективно використати надану їм можливість.

     Теоретична сесія проходила у лабораторії оптимізації живлення рослин, де разом із начальником відділу науково-технічного забезпечення компанії Agrilab Володимиром Махотою студенти розглянули періоди росту та розвитку пшениць, у які доцільно проводити моніторинг посівів, дізнались про джерела безкоштовних та платних знімків NDVI і їхню якість. Він допоміг майбутнім фахівцям із агрохімії детально розібратись у створенні карт розподілу вегетативної маси рослин та можливими шляхами ефективного використання цієї інформації. Крім того, студенти дізнались про сучасні інструменти та способи обліку густоти стояння рослин.

     Роботу зі студентами продовжив випускник кафедри, спеціаліст компанії «Agrilab» Олексій Тарасенко, який представив частину результатів із бакалаврської роботи Олександра Булейка по моніторингу посівів пшениці озимої, виконану у межах спільних досліджень із компанією Agrilab. Олексій Володимирович розповів, як саме вони здійснювали моніторинг посівів пшениці озимої, створили карти розподілу вегетативної маси на основі знімків NDVI, зонували поле відповідно до карти та за якими принципами відбирали зразки, що були проаналізовані на наступні показники: рН, вміст мінерального азоту і сірки у грунті. На основі результатів були надані рекомендації щодо доз азотних добрив для підживлення рослин із врахуванням їх потенціалу відповідно до зонування поля.

     У межах практичної частини заняття студенти під керівництвом Євгенія Гирявенка та Володимира Махоти провели безпілотний моніторинг посівів озимини на полях ТОВ «Біотех ЛТД» та візуально оцінили розвиток рослин. Разом із Владиславом Лавріненком вони здійснили безпосередній огляд рослин у полі і облік густоти.

  

     Майбутні фахівці дізнались про тонкощі моніторингу посівів озимих зернових безпосередньо від провідних спеціалістів компанії «Agrilab» і Анатолія Бикіна, отримали практичний досвід та активно поборолись за призи від організаторів, відповідаючи на запитання вікторини, яка завершувала заняття.

     Щиро дякуємо колективу компанії «Agrilab» за цінний практичний досвід. І, запрошуємо талановитих, допитливих та працьовитих студентів до спільної праці кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна із компанією «Agrilab» у межах навчального проекту «Agristart».

Надія Бордюжа,
доцент кафедри агрохімії та якості
продукції рослинництва ім. О. І. Душечкіна

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook