ЗВІТ ПРО РОБОТУ МІЖНАРОДНОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ «Наукові здобутки молоді у вирішені актуальних проблем виробництва та переробки сировини, стандартизації і безпеки продовольства»
На конференції працювали секції:
1. Стандартизації і сертифікації продукції АПК та технологій і засобів її виробництва
2. Харчових технологій та управління якістю продукції АПК
2.1. Технології м’ясних, рибних та морепродуктів
2.2. Санітарії та гігієни переробних підприємств АПК
2.3. Процесів і обладнання переробки продукції АПК
3. Біології тварин і лабораторної діагностики їх здоров’я та якості і безпеки продукції тваринництва
3.1. Біології продуктивних тварин
3.2. Патології продуктивних тварин
3.3. Мікробіології сировини і харчових продуктів тваринного походження
4. Біології і захисту рослин та лабораторної діагностики якості і безпеки продукції рослинництва та довкілля
5. Сучасні аналітичні методи аналізу показників якості та безпечності с.-г. сировини та продовольства
На пленарному засіданні були заслухані доповіді: Мельничука С.Д. (вступне слово), Сухенка Ю.Г., Баль-Прилипко Л.В. та Гуменюк Г.Д., в яких були розглянуті проблемні питання забезпечення сталого науково-інноваційного розвитку України та збереження генофонду нації за рахунок виробництва екологічно чистої с.-г. сировини і продуктів харчування. Всі секції конференції працювали відповідно до затвердженої ректором університету академіком Д.О. Мельничуком програми.
Загальна кількість осіб, що взяли участь у роботі пленарного засідання: | ||||||
всього, в т.ч.: | 416 | |||||
- науковців | 112 | |||||
- аспірантів та здобувачів | 36 | |||||
- студентів | 286 | |||||
Загальна кількість осіб, що взяли участь у роботі секцій: | Секція №1 | Секція №2 | Секція №3 | Секція №4 | Секція №5 | Всього: |
всього, в т.ч.: | 110 | 122 | 87 | 40 | 20 | 379 |
- науковців | 21 | 24 | 45 | 22 | 16 | 128 |
- аспірантів та здобувачів | 5 | 15 | 2 | 2 | 2 | 26 |
- студентів | 84 | 83 | 40 | 16 | 2 | 225 |
Кількість заслуханих доповідей: - на секціях | 25 | 69 | 33 | 36 | 8 | 171 |
- на пленарному засіданні | 4 | |||||
Кількість стендових доповідей: | 65 | 150 | 215 | |||
Всього доповідей: | 390 |
Найбільш змістовними і цікавими були такі доповіді:
Секція №1
1. В.Г. Сніцар, Г.Д. Гуменюк. Вивчення сучасного стану стандартизації в деревообробній промисловості
2. І.А. Красноженюк, Г.Д. Гуменюк. Вивчення режимів утримання та годівлі курей-несучок, які впливають на якість яєць
3. Ю.В. Кандиба, Г.Д. Гуменюк. Досвід розроблення СУЯ у вищих навчальних закладах Росії та в Білорусії
4. А.А. Кузнєцова, Г.Д. Гуменюк. Сучасний стан гармонізації вітчизняних стандартів з міжнародними та європейськими щодо техніки безпеки сільськогосподарських машин та обладнання
5. Г.А. Духта, Г.Д. Гуменюк. Вивчення національного та європейського законодавства щодо регулювання безпечності харчової продукції та недоліки національної системи державного контролю і нагляду
6. П.В. Січкар, Г.Д. Гуменюк. Аналіз законодавчих та нормативно-правових актів щодо охорони здоров’я дрібних тварин
7. Т. М. Комар, Я.М. Юзьків. Елементи автодорожньої інфраструктури і підвищення безпеки дорожнього руху
8. М.Ю. Кондратенко, Є.В. Новожилова. Розроблення НАССР плану виробництва овочевих консервів
9. Д.І. Колісніченко, Ю.В. Слива. Особливості розроблення системи управління безпекою та гігієною праці згідно вимог OHSAS 18000 в Україні
10. О.П. Сокирко, Ю.В. Слива. Аналіз ризиків професійної безпеки та здоров’я в умовах м’ясопереробного підприємства
11. Р.О. Заєць, Н.Б.Сілонова. Аналіз правових організаційних природоохоронних заходів спрямованих на збереження та відновлення родючості ґрунтів
12. Л.С. Старжинська, Голінка І.В. Складові управління відносинами з постачальниками як елемент системи управління безпечністю харчових продуктів
13. М.В. Богомаз, О.В. Арнаута. Особливості проведення сертифікації лісових господарств відповідно до ISO
14. В.Є. Рубльов, В.І. Рубльов. Обґрунтування групи показників якості доїльних установок
Нагороджені почесними грамотами за 1-е місце у конференції – студенти магістратури М.В. Богомаз, Л.С. Старжинська, І.А. Красноженюк
Секція №2
Підсекція 2.1
1. В.В. Панчук, О.А. Штонда. Використання овочів у технології субпродуктових ковбасних виробів
2. О.А. Сокольвак, Т.К. Лебська. Удосконалення технології БАД «Комплекс хітозана з водорозчинними вітамінами»
3. І.П. Гречана, Л.Ю. Авдєєва. Використання рослинних білків в технології м’ясних напівфабрикатів
4. Л.В. Охріменко, О.С. Віннов. Застосування ферментативного препарату Сorolase® 7089 для виробництва гідролізату з чорноморської кільки
5. Я.П. Коток, О.А. Штонда. Використання білку сочевиці у виробництві варених ковбас
6. С.А. Плічко, В.І. Ємцев. Сучасний стан та тенденції розвитку рибної галузі України
7. С.М. Граб, Д.Ю. Прасол. Використання багатокомпонентних розсолів в технології м’ясопродуктів
Нагороджені почесними грамотами за 1-е місце у конференції – студенти В.В. Панчук, О.А. Сокольвак; 2-е місце – студенти І.П. Гречана, Л.В. Охріменко , за 3-тє місце- студенти Я.П. Коток, С.А. Плічко
Підсекція 2.2
1. С.В. Савицька, В.В. Соломон. Належна виробнича санітарія та гігієна - запорука безпечності готового продукту
2. І.Я. Помпа, М.Д. Кучерук. Ендогенне обсіменіння м'яса забійних тварин
3. А.В. Місюра, Н.В. Гудзь. Фактори, що впливають на якість дезінфекції
4. О.Т. Ступак, І.В. Гудзь. Вимоги до дезінфекційних засобів, що використовуються па рибопереробних підприємствах
5. Л.А. Кібітлевська, Д.А. Засєкін. Облаштування та санітарно-гігієнічний супровід субпродуктового цеху
Нагороджені почесними грамотами за 1-е місце у конференції – студенти С.В. Савицька, І.Я. Помпа; 2-е місце – студенти А.В. Місюра, О.Т. Ступак, за 3-тє місце - студентка Л.А. Кібітлевська.
Підсекція 2.3
1. М.М. Муштрук, А.А. Петрик, Ю.В. Бойко, В.Ю. Сухенко, Ю.Г. Сухенко. Дизельне паливо із тваринних жирів
2. Л.І. Корець, В.М. Бородіна, Ю.Г. Сухенко, В.Ю. Сухенко. Ефективний гідроліз сировини для вилучення пектинів
3. О.А. Дениско. Динамічна модель вальцедекового верстата з віброактивною декою
4. М.М. Гудзенко. Обґрунтування раціонального температурного режиму відтискання насіння ріпаку на прес-екструдерах
5. М.М. Муштрук, Ю.В. Бойко, В.Ю. Сухенко, Ю.Г. Сухенко. Використання гідродинамічної кавітації у виробництві дизельного біопалива з тваринних жирів
6. В.В. Панчук, А.М. Матиящук, В.Ю. Сухенко оптимізація та інтенсифікація процесу теплообміну
7. О.М. Гончарова, А.М. Матиящук, В.Ю. Визначення оптимальних параметрів перекачування в’язкої рідини у технологічних трубопроводах
8. А.В. Блохіна, А.М. Матиящук, П.М. Немирович, О.В. Матиящук. Застосування баромембранних процесів для очищення соку в цукровій промисловості
Нагороджені почесними грамотами за 1-е місце у конференції – аспіранти М.М. Муштрук, В.М. Бородіна; 2-е місце – студенти В.В. Панчук, О.М. Гончарова, за 3-тє місце - студентка А.В. Блохіна.
Секція №3
1. Д.О Главацька, Л.В. Кліх. Мінеральний склад нирок щурів, отруєних стронцію хлоридом.
2. С.Г. Нагайська, Г.В. Козловська. Бактеріологічні показники м’яса, що реалізується на продовольчому ринку м. Києва.
3. M.S. Kalachnyuk, L.G. Kalachnyuk One of the mechanisms of the process of translation control.
4. I.M. Yakymchuk, I.M. Basarab, L.G. Kalachnyuk, G.I. Kalachnyuk. Plural spectrum of molecular isoforms of Idh in the hepatic cells of newborn calves with digestive disorders
5. К.О. Масловська, Т.А. Мазуркевич. Екологічна ситуація в Одеський області та м. Одеса
6. Г.О. Васілішина, Н.В. Дишлюк. Прояви життєдіяльності клітин
7. Є.В. Київська, Н.В. Дишлюк. Апоптоз-запрограмована смерть клітин
8. А.Г. Овчіннікова , Н.В. Дишлюк. Історія розвитку дисципліни «цитологія, гістологія, ембріологія (електронномікроскопічний період)»
9. П.В.Бойко, Н.В. Дишлюк. Морфологічні особливості будови селезінки голубів
10. А. Барнасевич, О. Самчук, О.В. Новіцька. Санітарна якість предстартерного комбікорму за умов збереження
11. А.П. Клочкова, М.В. Мельник. Мікрофлора пшеничного борошна.
12. М.А. Дідович, М.В. Мельник, Мікрофлора мороженої риби
13. Ю.В. Бреус, В.Г.Скибіцький. Експрес-тест на основі імунохроматографічного аналізу для виявлення антитіл, специфічних щодо збудника репродуктивно-респіраторного синдрому свиней (РРСС)
14. Я.В. Хоменко, В.Г. Скибіцький Розробка експрес-методу детекції бруцел
Нагороджені почесними грамотами за 1-е місце у конференції – аспірант Я.В. Хоменко, пошукач - Ю.В. Бреус, студент I.M. Yakymchukка; 2-е місце – студенти Д.О Главацька, С.Г. Нагайська, К.О. Масловська, за 3-тє місце- студентка Є.В. Київська, А.Г. Овчіннікова, П.В. Бойко
Секція №4
1 .С.А. Рибальченко, Рубан М.Б. Вплив пошкоджень цукрових буряків мінуючої мухою на якість коренеплодів.
2. І.В. Шмигельська, С.М. Вигера С.М. Екологічне обґрунтування захисту продукції складських приміщень від комах-фітофагів
3. Б. Колісник, А.Г. Бабич. Особливості захисту картоплі від золотистої картопляної нематоди на присадибних ділянках
4. І.В. Прокопенко, О.Є. Дмитрієва. Вплив пестицидів на навколишнє середовище
5. Н.В. Власенко, О.О. Сикало. Фітосанітарний моніторинг деревини та виробів з неї
6. О.О. Король, О.О. Сикало. Знезараження складських приміщень
хлібоприймальних пунктів ефективними фумігантами
7. М.О. Цеплий, Пасічник Л.П. Трофічні зв'язки та шкідливість шведських мух.
Нагороджені почесними грамотами за 1-е місце у конференції – студенти С.А. Рибальченко, І.В. Шмигельська; 2-е місце – студенти Б. Колісник, І.В. Прокопенко, Н.В. Власенко, за 3-тє місце- О.О.Король, М.О. Цеплий
Секція №5
1. С.В. Сисолятін, В.І. Цвіліховський, С.Д. Мельничук
Вплив різних чинників на якість рослинних і тваринних жирів та їх інтерпретація
2. С.О. Скочко, В.О. Арсан, С.Д. Мельничук
Сучасний метод визначення розчинних аніонів у воді питній
3. А.В. Бєлоцька, О.А. Лапоша, В.І. Цвіліховський
Визначення вмісту деоксиніваленолу в зернових культурах за допомогою методу
високоефективної рідинної хроматографії
4. А.О. Білоус, Ю.С. Баранов, О.В. Земцова
МКМ-методи як сучасні інструменти системи моніторингу кормової бази тваринництва
5. Н.Ю. Грибова, Ю.С. Баранов
Проблеми визначення бенз(а)пірену та інших ПАВ в об'єктах довкілля та продуктах харчування
Зауваження та побажання щодо роботи конференції:
- У доповідях більше уваги приділяти постановці питання та аналізу літературних джерел.
- Спрямовувати акцент у доповідях на удосконалення конструкцій обладнання та технологічних режимів процесу.
- Бажано проводити конференції молодих науковців, аспірантів та студентів не менш ніж двічі на рік – в першому та другому півріччі.
Співголова організаційного комітету міжнародної науково-практичної конференції, доктор техн. наук, професор Ю.Г. Сухенко
Відповідальний секретар, канд. техн.наук, доцент А.І. Ткачук
26.04.2011 р.