Envy в стилі Jazz

9 листопада 2017 року

      Щороку на світовому ринку яблук з’являється безліч нових сортів. Доля більшості з них – залишитись невідомими. Однак деяким щастить більше і, чи то завдяки вдалому маркетингу, чи провидінню, вони завойовують весь світ.
     Часи Мекінтоша, Голдена Делішеса і навіть нашого улюбленого Ренета Симиренка поступово відходять у минуле. Формуються нові уподобання (теж підступні маркетингові штучки!). Нині споживач, надкусивши яблуко, хоче відчути його «фірмовий» хрумкіт, яскравий, збалансований і в той же час неповторний смак. Крім того, яблуко має бути привабливим на вигляд, а тут, як кажуть, про смаки не сперечаються. Саме за такі фрукти не шкода заплатити вищу ціну.
       Для виробників яблук також дуже важливою є технологічність сорту, можливість отримувати високі врожаї (60-80 т/га) без надмірних витрат. Поняття технологічності – комплексне, воно об’єднує і стійкість сорту до несприятливих факторів довкілля, в т.ч. біотичних, і тип плодоношення, силу росту, щільність крони, безліч інших показників.
       Що ж прийде на зміну старим улюбленим сортам? Співробітники кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка намагаються тримати «руку на пульсі» сучасних селекційних досягнень і знайомлять з ними своїх колег. Чергова дегустація новинок викликала неабиякий інтерес. Оцінювали 11 сортів європейської, новозеландської, американської селекції, серед яких Камео, Богемія Голд, Фуджі Септембер, Енві, ПасіфікРоуз, Джаз та інші. Контроль – один з основних промислових сортів – Джонаголд.

      Спершу завідувач кафедри професор Тетяна Кондратенко розповіла присутнім про правила проведення дегустації, критерії та шкалу оцінювання яблук. Усім було цікаво стати незалежними експертами, із суб’єктивних оцінок яких вимальовується реальна картина.

Професор Тетяна Кондратенко ознайомлює присутніх із методикою проведення дегустації

Професор Володимир Меженський пильно розглядає новинки світової селекції

Процес дегустації розпочався. Зосередженість досягла максимуму

  

Виставити оцінку студентові простіше, ніж яблуку…

Увага, куштуємо і оцінюємо черговий сорт

  

Дегустація відбувається у високому темпі. Потрібно встигати і бути уважними

Приблизно так виглядав дегустаційний лист кожного експерта у фіналі

Підводимо попередні підсумки

     Згодом були підведені результати дегустації. За комплексом ознак, які характеризують плід, чемпіоном став Фуджі Септембер (8,4 бала). До групи найкращих (із загальною оцінкою не нижче 8 балів, що означає «відмінно») також увійшли Енві, ПасіфікРоуз і Джаз. Найсмачнішими визнано яблука сортів Фуджі Септембер (8,6), Енві (8,2) і ПасіфікРоуз (8,1). Контрольний сорт Джонаголд набрав 7,2 бала (оцінка «добре»).

Один з переможців – новозеландський сорт Енві

    Наталія Шевчук.
доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook