Марина Галат: дослідження факторів поширення, вчасна діагностика – запорука ефективної профілактики токсоплазмозу

7 листопада 2017 року

     Когорта молодих учених університету – стипендіатів Кабінету Міністрів України цьогоріч поповнилася ще талановитими науковцями. Серед них – доцент кафедри паразитології та тропічної ветеринарії Марина Галат. До речі, за її плечима – вже премія Президента України в галузі науки і техніки для молодих учених та гранти Європейського наукового товариства паразитологів і Уряду Франції за досягнення в галузі вивчення токсоплазмозу тварин. Про нові наукові здобутки в рамках стипендії – розмова далі з нашою стипендіаткою.

— У чому суть дослідження?
     — Тема, над якою працюю, – відома, адже більшість із нас чули про токсоплазмоз – хворобу спільну для людини і тварин. Звичайно ми більше знаємо про домашніх улюбленців – котиків, які є небезпекою для людини, адже є дефінітивними хазяями паразита, і менше про інші види тварин. Я безпосередньо вивчаю різні джерела зараження, починаючи від води і завершуючи тваринами. Зокрема, у полі зору мого дослідження – такі джерела як м’ясо, молоко продуктивних тварин. Вивчаю також поширення хвороби серед різних видів тварин, моніторинг статистичних даних, що стосуються людини.

— Яких висновків дійшли у ході дослідницької роботи?
     — Хвороба дуже поширена на території України як і в більшості інших країн Європи. Але, наприклад, в Японії у деяких видів тварин цей показник на нульовому рівні, оскільки там надзвичайно велика увага приділяється превентивним заходам. У нас дуже часто можемо зустріти, що котик чи собачка знаходиться на території якогось господарства. Але ж це дуже сильно впливає на здоров’я тварин. І, відповідно, маємо досить-таки високий ступінь ураження на збудника саме цієї хвороби, і її поширеність як серед тварин, так і людей. За моїми дослідженнями (а я провела їх на територіях більшості областей і вивчала різні види тварин: велика рогата худоба, вівці, кози, коні, дрібні тварини), збудник токсоплазмозу впливає на нервову систему, провокує нервові розлади. Крім того, спричиняє патологію вагітності як у тварини, так і людини. До того ж хвороба певний період протікає безсимптомно аж до серйозних змін в організмі. У ході дослідно-експериментальної роботи мною порівнювалися різні методи діагностики, тест-системи, вітчизняні і зарубіжні аналоги. Пробуємо виготовляти і свої антигени, але робота над цим ще триває.

— Якщо порівняти різні види тварин, хто більш схильний до токсоплазмозу?
     — Звичайно, якщо це домашні тварини, яких не годують сирим м’ясом, які утримуються вдома, то ризик ураження значно знижується. Якщо мова йде про тварин, які в притулках, де відповідно територія одна і та ж, то ймовірність перезараження значно збільшується: досліджувані нами 30 котів із однієї групи виявилися абсолютно всі зараженими на токсоплазмоз. Відповідно людина, яка буде контактувати з такою твариною, теж заразиться.

— Як профілактувати?
     — Період виділення збудника не надто великий – від тижня до місяця. Цей час є найбільш небезпечним. Тому слід дотримуватися правил особистої гігієни особливо після спілкування з тваринами. Але під час вагітності перші два триместри для жінки треба зважати, що це серйозний фактор ризику. До речі, є дослідження, які говорять, що передача збудника відбувається через м’ясо і молоко. Щодо останнього, то питання дискусійне. Одні вчені погоджуються із цим, інші – ні. Мої особисті дослідження в УЛЯБП АПК засвідчили, що з 30 проб молока від заражених тварин, в одній – все-таки ми знайшли ДНК токсоплазмозу. Але дискусії у світі стосовно цього точаться і нині.

— Що дала стипендія?
     — На сьогодні маємо велику проблему з публікаціями у топових виданнях, що входять у Scopus і WoS. Тому шукаю можливості для оприлюднення своїх напрацювань. Стипендія у цьому – стимул. Але труднощі є. Бо в нашій галузі дослідження мають бути валідованими, а досліди повинні бути проведені в акредитованих і визнаних лабораторіях. Тільки тоді редакція журналу бере до друку публікацію. Є ще варіант, коли треба повторно на їхній базі спільно з іноземними колегами провести експеримент. Однак для участі у зарубіжних грантових конкурсах важливо, аби була національна підтримка. Тому стипендія в цьому плані дуже важлива.

Розмовляла Ольга Наконечна

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook