Професійні компетентності фінансиста в умовах розвитку корпоративних фінансів: погляд практиків

2 листопада 2017 року

 2 листопада 2017 року на економічному факультеті пройшов науково-практичний семінар «Професійні компетентності фінансиста в умовах розвитку корпоративних фінансів».
     Таку зустріч з фінансистами-практиками ми проводимо вже вдруге, розповідає організатор заходу завідувач кафедри фінансів Надія Давиденко. Вони покликані максимально наблизити набір компетенцій, який ми даємо нашим студентам до вимог ринку праці. Тому сьогодні ми запросили фінансистів-практиків з різних сфер – державної, муніципальної, корпоративної. А для розуміння, наскільки магістри відчувають себе готовими до практичної роботи, ми додали до програми семінару анонімне анкетування з цього приводу.

     Сьогодні в Україні загальна ситуація стосовно підготовки фахівців економічних спеціальностей непроста. Активно транслюється думка, що свого часу таких спеціалістів був перевипуск. Але я знаю й інше: в аграрному секторі цих кадрів не вистачає, але кадрів якісних, підкреслив декан економічного факультету Анатолій Діброва. Тому освіті потрібно максимально наблизитися до вимог виробництва.

    На підтвердження слів декана саме про тотальну нестачу фінансистів в органах місцевого самоврядування говорила начальник відділу економіки Бучанської міської ради Наталія Унучко. Гостя (до речі, випускниця економічного факультету нашого університету) зробила цікаве оголошення, що шукає стажерів на зимові канікули, яким гарантує дуже цікаву роботу: розробляти стратегію залучення інвестиційних коштів до Бучанської територіальної громади. Та показала один з методів праці із потенційним інвестором – розроблений інвестиційний паспорт міста Буча, прокоментувавши головні його складові.

     Ще одна випускниця економічного факультету, а зараз головний бухгалтер-фінансист КПП «Фастівводоканал» Валентина Горкуценко серед вимог до фінансистів, які працюють з муніципальними фінансами, назвала вміння чітко розуміти, що таке надходження і витати, знатися на бухгалтерському обліку, планування - аналізувати і прораховувати ситуацію так, щоб в подальшому правильно розподілити кошти на розвиток свого підприємства. Та підкреслила необхідність практичної підготовки належного рівня.

    Про останню говорила і заступник генерального директора - директор з економіки та фінансів ТОВ «Укравтозапчастина» Олена Амер. То який же практичний досвід потрібен? По-перше, знання Excel і звідних таблиць. Без цього не можна пройти далі співбесіди.

  

     По-друге, вміння визначати кредитну спроможність підприємства. Це вона і запропонувала зробити аудиторії і приємно, що магістри кафедри фінансів з цим тестом впоралися, участь у вирішенні задачі взяв і проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, який приєднався до роботи семінару. На цих прикладах спікер показала: фінансисти працюють не з цифрами, а з реальними грошима. Тож, якщо дали клієнту неправильну знижку – все, працюєте у збиток!
     По-третє, розуміння документальних підтверджень грошовим операціям. Тобто швидко і з врахуванням корпоративних вимог скласти договір, чітко знати його умови, розуміти що таке податкова накладна тощо.
     І ще одне побажання від практика: виробіть навички застосування своїх знань так, щоб ви могли продемонструвати їх роботодавцеві! Олена Амер представила короткий список якостей, які відрізняють сучасного успішного фінансиста: професіоналізм, комунікабельність, вміння витримувати великі навантаження, знання англійської мови та програмних продуктів. Та наголосила: сьогодні перспективи перед молодими українськими фінансистами відкриваються величезні.

     Від магістрів, які вже працюють, своїм поки що невеликим, але від того не менш цікавим досвідом поділилися економіст фінансового відділу ТОВ СП «Українські рисові системи» Андрій Гурин і економіст фінансового департаменту ТОВ АБ «Астра» Юлія Артеменко. А магістри Аліна Восколович і Кароліна Лозовська розповіли про проходження виробничої практики в ТОВ «Укравтозапчастина». Всі вони так, або інакше підтвердили важливість володіння тим набором фахових компетенцій, про які говорили успішні практики та підкреслили важливість особистих якостей – наполегливості, цілеспрямованості і готовності працювати з повною віддачею.

     Думаю, такі семінари дають студентам прекрасну можливість зрозуміти, чого ж від них чекає роботодавець та отримати необхідні компетенції вже зараз, не втрачаючи дорогоцінного часу.

Ірина Білоус

 
 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook