Міжнародний проект «Діалог культур: Україна – Греція».

26 жовтня 2017, 16:25
Корп.№3 ауд 309

       Грецьку Республіку називають колискою античної цивілізації, адже на кожному кроці у ній - пам’ятки того, як минуле зустрічається із сучасністю, як боги і міфи до сих пір мають вплив на людей і як оберігається велика культура. Саме ця країна  у 2010 році надихнула кандидата мистецтвознавства, професора Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв Лілію Володимирівну Терещенко-Кайдан на  започаткування міжнародного проекту  «Діалог культур: Україна – Греція». Щоправда, тоді це був більше мистецький захід, який знайомив киян з духовною музикою у виконанні хору «Академія» та ансамблю православного моно дійного співу «Сакра», проте через кілька років завдяки посольству Греції в Україні, представникам грецького товариства «Зорбес», еллінського братства «Енотіта», київсько-грецького товариства «Еллада», грецького духовенства в особі о.Сотіріса Коскоріса проект став не лише мистецьким, а й науковим, а за його результатами щороку проводилася потужна міжнародна науково-практична конференція.

         Рамки проекту поступово розширювалися, а естафету проведення конференції з  2015 року прийняв гуманітарно-педагогічний факультет Національного університету біоресурсів і природокористування України. На жаль, життя внесло свої корективи: несподівана смерть забрала автора і керівника проекту Л.В.Терещенко-Кайдан, але робота, зроблена нею, не залишилася марною: 25 жовтня конференцзала навчального корпусу № 3 зібрала студентів, науковців НУБіП і гостей університету для його продовження.

         Відкрив зібрання декан гуманітарно-педагогічного факультету професор Василь Дмитрович Шинкарук, котрий представив добрих друзів університету, які протягом кількох років беруть участь у проекті, – голову спілки греко-сербсько-української дружби трьох святителів та Кирила й Мефодія ієрея Сатіріса Коскоріса (м.Егіна, Греція), заступника голови спілки греко-сербсько-української  дружби богослова, протопсалта Панайотіса Коскоріса, філолога-перекладача Аллу Коскорі, кандидата культурології, старшого викладача НТУ України «Київський політехнічний інститут» Лілію Динікову та відомого українського реставратора-іконописця, чоловіка Л.В.Терещенко-Кайдан Руслана Кайдана. У вступному слові Василь Дмитрович наголосив, що проект «Україна – Греція» був започаткований не в нашому університеті, але добра справа завжди потребує розвою  і продовження, і Лілія Володимирівна Терещенко-Кайдан  долучила до нього саме наш факультет.  Це і довіра, і впевненість у тому, що у стінах НУБіП завжди можна знайти підтримку і допомогу, тому проект буде продовжений. А ще, зазначив декан, проект дасть можливість обміну культурними і науковими здобутками, стажування викладачів і студентів в університетах Греції, публікацій в іноземних виданнях.

         Від імені адміністрації університету привітав учасників директор ННЦ міжнародної діяльності Олександр Лабенко, який запевнив, що навіть не діалог, а полілог Україна-Греція-Сербія у стінах нашого університету  знайде співпрацю і розуміння.

         Теплим словом перед доповіддю згадав Лілію Терещенко-Кайдан о.Сатіріс Коскоріс. «Один із найбільших подарунків, який дарує нам Бог, є життя, - зазначив протоієрей, - тому прожити  його треба так, як пані Лілія, з відкритим серцем і безмежною любов’ю до того, що робиш, до рідних, до навколишніх.». Сама ж доповідь стосувалася діяльності товариства греко-сербсько-української дружби, яке робить багато кроків для порозуміння між людьми і народами, збереження культур, бо культура – найкраща мова для порозуміння, надає гуманітарну допомогу тим, хто її потребує.  Так, члени товариства, не боячись небезпеки, допомагали нужденним під час війни у Сербії (це стало початком діяльності організації), сприяють пристосуванню до життя, зануренню у культуру й історію школам-інтернатам для дітей з особливими потребами і школам, де навчаються греки за межами Греції, організовують поїздки молоді з інших країн у Грецію, займаються благодійністю. «У нас спільне культурне коріння, нам треба спілкуватися і відвідувати одне одного, тому я запрошую вас усіх в Грецію, в особі кожного з нас ви знайдете там друзів. Я дуже вас люблю», - сказав на завершення о.Сатіріс Коскоріс.

         Готовність продовжити проект «Діалог культур:Україна-Греція» висловили кандидат культурології  Лілія Динікова (яка згадала, що учасники проекту відвідують Грецію, де їх дуже гостинно приймають), старший викладач кафедри Любов Шкварун (наголосила на духовній підтримці, яку досьогодні ми відчуваємо від грецького духовенства і яка так необхідна нам у нинішній ситуації в державі), завідувач кафедри педагогіки професор Руслан Сопівник (зазначив, що діалог культур Україна-Греція має давнє історичне коріння), голова студентської організації гуманітарно-педагогічного факультету Валентин Савченко (запевнив, що студентство долучиться до проекту і з задоволенням вивчатиме культуру Греції). Цікавих нот до обговорення намірів додав протопсалт Панайотіс Коскоріс, і саме слово «нот» тут насправді не зайве, бо він як музикант виконав для  присутніх кілька візантійських наспівів.

         Хвилюючим був момент, коли слово взяв Руслан Кайдан. Він запевнив, що дуже добре, проект продовжиться саме в нашому університеті, бо це той навчальний заклад, за позитивний результат справ у якому завжди можна бути впевненим. А на згадку про цей візит в Україну він подарував гостям ікону Святителя Луки, яку написав так, як сам уявляв і бачив.

         Проект «Діалог культур: Україна-Греція» буде жити і продовжуватися в нашому університеті, а велику відповідальність за це продовження взяла на себе з дозволу усіх присутніх кафедра культурології. І невеличка творча програма, представлена учасницями жіночого вокального ансамблю «Октава»,  хорового ансамблю «SOUL», солістами Юлією Закурдаєвою, Антоніною Штикою, Катериною Столяревською довела, що продовження обіцяє бути гідним.

 

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook