Ринок земель сільськогосподарського призначення як питання національної безпеки України

13 жовтня 2017 року

      Саме під такою назвою пройшов черговий Всеукраїнський науково-виробничий семінар, організований факультетом землевпорядкування спільно з Асоціацією «Земельна спілка України» і ГО «Асоціація фахівців землеустрою України».

     Із вступним словом до присутніх, а їх було більше восьмидесяти, звернувся ректор НУБіП України Станіслав Ніколаєнко. Очільник вишу привітав усіх учасників семінару, окреслив головні напрямки розвитку нашого університету як одного із провідних вишів України. Станіслав Ніколаєнко відзначив безумовну складність та дискусійність обговорюваної теми. Навів приклади з власного досвіду, який налічує близько 12 років парламентської роботи, щодо проведення аграрної і, в тому числі, земельної реформи. Ректор закликав фахову спільноту зважено і серйозно віднестися до питання скасування мораторію на продаж сільськогосподарських земель, і привів невдалий досвід окремих латиноамериканських країн у цьому питанні.

     Наступне вітальне слово до учасників семінару прозвучало від голови ГО «Асоціація фахівців землеустрою України» Анатолія Полтавця. У своєму виступі він висловився за необхідність скасування заборони на розпорядження земельними ділянками, хоч це питання і викликає у суспільстві багато суперечок. Проте у Конституції України чітко зазначено, що право власності на землю гарантується, але наразі власники земельних паїв фактично не можуть реалізувати своє право на володіння і розпорядження нею.

   Президент Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль відзначив надзвичайну довготривалість обговорення проблеми обороту сільськогосподарських земель і висловив відвертий подив тим, що після багатьох років дії мораторію питання ще залишається відкритим, в той час як потрібні реальні рішення.
     Один із провідних вітчизняних фахівців із земельного права, член Вищої ради правосуддя, професор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Анатолій Мірошниченко наголосив, що запровадження ринку земель відповідає інтересам України і не лише семи мільйонів власників земельних паїв, права яких обмежено мораторієм. Він зазначив, що близько мільйона таких власників, які вже померли, так і не скористалися і вже ніколи не скористаються своїм правом розпорядитися власністю. Професор Анатолій Мірошниченко вважає, що у земельних відносин існує безліч проблем і робота щодо їх вирішення має бути копіткою і ретельною.

  

     Завідувач кафедри землевпорядного проектування НУБіП України Андрій Мартин у своїй доповіді провів паралелі між триваючою соціальною деградацією села і відсутністю ринку земель сільськогосподарського призначення. Експерт вказав на головні причини відсутності ринку земель, схарактеризував готовність інфраструктури ринку сільськогосподарських земель, привів практику зарубіжних країн, які широко використовують практику запровадження різноманітних обмежень на ринку сільськогосподарських земель в залежності від географічних особливостей, історичних та культурних традицій а також юридичної практики, що складалися віками. На завершення Андрій Мартин обґрунтував своє бачення щодо запровадження обмеження кола покупців сільськогосподарських земель.
     Голова «Аграрного союзу України» Геннадій Новіков зауважив, що ринок земель відкривати якщо і треба, то не зараз. Власники земельних ділянок не захищені ні законодавчо, ні соціально. Переходити до ринку, коли фактично відсутнє гарантування права власності – недоречно. Земля повинна в повній мірі належати тим, хто нею володіє, і вони не повинні виконувати умови орендарів чи ще когось, оскільки закони в державі, на жаль, не виконуються і не працюють.

     Член Ради Асоціації «Земельна спілка України» Сергій Біленко, який є відомим експертом у сфері правового регулювання земельних відносин, підкреслив, що питання зняття мораторію перетворилося на довготриваючу гру політиків, де обговорення цієї теми вже давно втратило конструктив і слугує для маніпуляцій суспільною думкою. Експерт хоч і є прибічником ринку земель, проте не бачить поки перспектив щодо зняття мораторію у парламенті. Доповідач зупинився на багатьох варіаціях проекту закону «Про обіг земель сільськогосподарського призначення», що зареєстровані у Верховній Раді України. Виокремив ряд причин, що, на його думку, заважають запровадженню ефективного ринку земель - це занадто ліберальні підходи щодо визначення обмежень по концентрації земель, аби вони не опинялися на місцевому рівні «в одних руках», процвітання рейдерства у сільському господарстві і відсутність захисту малих сільсьгосптоваровиробників.
     Завідувач кафедри земельного кадастру НУБіП України Віктор Заяць спочатку запитав колег, чи є сьогодні стимули для фізичних осіб займатися сільськогосподарською діяльністю? Доповідач поки не бачить нормальних умов для цього. Зазначив, що жити у великих містах зможуть не всі, а тому, в першу чергу, треба стимулювати соціально-економічний рівень села, застосовувати ендогенну модель розвитку.

  

    Експерт з питань управління земельними ресурсами проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» Сергій Кубах презентував чотири альтернативи скасування мораторію. Земельна реформа України є найдовшою в світі, а мораторій на відчуження земель продовжувався вже 8 разів, проте політики і досі не дійшли спільної думки з цього питання. Доповідач виокремив три негативні наслідки мораторію та вказав на розбіжність поглядів учасників процесу ринку земель. Представив чотири варіанти відкриття купівлі-продажу сільськогосподарських земель. Щодо сьогоднішнього заходу, то на думку експерта, він відрізняється від решти тим, що є найбільш фаховим. Про ринок земель говорять землевпорядники, юристи в галузі земельного права, а не політики.
     Михайло Амосов, координатор ініціативи Land Matrix у Східній Європі ГО «Центр екологічних ініціатив «Екодія», представив результати дослідження щодо крупномасштабних придбань земельних активів в Україні та інших країнах. Дослідник представив власне бачення щодо переваг і недоліків зняття мораторію на землю.

     Анна Федун, експерт з питань реформування земельних відносин Офісу підтримки реформ при Міністерстві аграрної політики та продовольства України, зупинилась на практиці запровадження обмежень на ринку сільськогосподарських земель, порівнявши вітчизняний досвід із досвідом країн ЄС. Доповідач зазначила, що серед усіх європейських країни лише Україна має мораторій на відчуження земель, що є суттєвим обмеженням прав власників. Негативними наслідками продовження мораторію буде зменшення вартості земель, панування тіньових схем обробітку землі сільськогосподарського призначення, відсутність конкуренції на ринку, корупція у процесі управління та розпорядження державними землями, неефективне використання земельних ресурсів, уповільнення інноваційного розвитку агросектору тощо.
     Олег Пілат, юрист ГО “Офіс ефективного регулювання” (BRDO), надав свої пропозиції щодо проведення заходів для забезпечення прозорості ринку земель.

     Після перерви до обговорення долучився представник агробізнесу Анатолій Волошин (ТОВ ДанФарм), який висловив свою точку зору як фермера на питання ринку земель. Доповідач зазначив, що в цілому він «за» цивілізований ринок земель, але не тотальний продаж. Закликав звернути увагу на те, що територіальні громади зараз повністю усунуті від управління землями сільськогосподарського призначення. Також у дискусії взяли участь провідні науковці та землевпорядники-виробничники.
     Пропозиції щодо дискусійних питань, які були підняті на семінарі, будуть направлені Кабінету Міністрів України та профільному центральному органу виконавчої влади.

    Традиційно семінар транслювався у прямому ефірі у соціальній мережі Facebook, що дало можливість долучитися до нього багатьом фахівцям із регіонів, які не мали можливості відвідати захід особисто. Усі зацікавлені можуть переглянути відеозвіт заходу.


Наталія Мединська,
заступник декана факультету землевпорядкування


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook