Увічнення пам’яті жертв Голодомору

12 жовтня 2017 року

     Відповідно до Указу Президента України «Про заходи у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні – геноциду Українського народу» від 26.11.2016 р. №523/2016, листа Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації від 07.09.2017 р. «Щодо вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні» та розпорядження ННЦ виховної роботи та соціального розвитку від 08.09.2017 р. було організовано екскурсію доцентами кафедри адміністративного та фінансового права Гончарук Л. Ю. та Слюсаренком С. В. за підтримки старшого лаборанта Павленко В. І. та аспірантки Гбур Л. В. до Меморіалу жертв голодомору для студентів 2 курсу скороченого терміну та магістрів 2 року навчання юридичного факультету.

     Проведення екскурсії було покладено на працівників музею, тому багато історичних фактів студенти і викладачі почули вперше саме там. Екскурс у минуле розпочався з вшанування пам’яті жертв Голодомору.

     Голодомор – це геноцид української нації в 1932-1933 роках. Скоєний керівництвом Радянського Союзу з метою упокорення українців, остаточної ліквідації українського спротиву режиму та намагань побудови самостійної, незалежної від Москви Української Держави.

     Прізвища тих, хто загинув у ті часи, висвітлено у Національній Книзі пам′яті жертв Голодомору 1932–1933 pp. в Україні (25 книг, які постійно поновлюються новими іменами).

     Меморіал виконує роль посередника в процесі передачі спогадів та інформації про Голодомор, демонструючи зв’язок поколінь української нації та зберігає пам’ять про спробу її знищення.

     Структура Меморіалу виходить за межі приміщення та складається з декількох частин: дві скульптури янголів, що є символічним входом до Меморіалу, площа «Жорна долі», по колу якої розташовані художні скульптури жорен, а в центрі площі – скульптура дівчинки, яка має назву «Гірка пам'ять дитинства»,

     «Свічі пам’яті», що оточена комплексом художніх композицій (лелеки, залізні хрести, кам’яні брила, плити із викарбуваними роками злочину проти українського народу),

     алея «Чорні дошки» - гранітні плити із переліком населених пунктів, до яких був застосований спеціальний режим винищення населення під час Голодомору.

     Знання про історію Голодомору, які надає музей, порушують питання моралі – плекання поваги пам’яті жертв, співпереживання та переосмислення власних поглядів на життя, яке є найвищою цінністю.

Лідія Гончарук, Сергій Слюсаренко

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook