Навчальна практика з рослинництва
Згідно з навчальним планом підготовки агрономів та програми практичного навчання деканат агробіологічного факультету відрядив, в період з 2 до 7 жовтня 2017 року, кращих студентів 5 групи 4 курсу до навчально науково-виробничого центру НУБіП України на базі ТОВ «Агрофірма Колос», що у Сквирському районі Київської області, для проходження навчальної практики з рослинництва.
Це досить потужне, багатогалузеве господарство з річним оборотом коштів понад 110 млн. гривень. У господарстві біля 4 тис. га землі, сучасні високоефективні технології, які побудовані на досягненнях біологічної науки та використання новітніх засобів виробництва, що дало змогу впровадити комплексну механізацію всіх технологічних процесів в рослинництві та тваринництві.
Аерацiя i збагачення корисною мiкрофлорою та елементами живлення компосту
Визначення бiологiчноi врожайностi кукурудзи
Обстеження посівів озимого ріпаку
У структурі посівних площ близько 25 % ‒ пшениця озима, урожайність якої 7,0-8,0 т/га; соняшник – 14 %, урожайність 2,5-3,0 т/га; ріпак озимий – 10%, урожайність 3,0-3,5 т/га; соя – 7 %, урожайність 3,5-4,0 т/га; кукурудза – 10 %, урожайність 8,0-9,0 т/га; буряки цукрові – 5 %, урожайність 50,0-60,0 т/га.
Кормові культури забезпечують годівлю близько 1 тис. голів ВРХ та удій на 1 фуражну корову щорічно 8,5-9,0 тис. л.
Гній ВРХ використовують для виготовлення, за власними інноваційними технологіями, компостів, щорічне внесення яких забезпечило сталу тенденцію до зростання гумусу в грунті.
На сучасному рівні садівництво, рибництво, бджільництво, птахівництво та переробка і зберігання.
Визначення стану точки росту рослин озимого рiпаку
Пiдрахунок густоти стояння рослин
У структурі господарства потужний науковий центр «Росава», який здійснює селекцію зернових, яким створено висококонкурентні сорти пшениці та гібриди кукурудзи. Мікробіологічною лабораторією задепоновано 13 штамів корисних мікроорганізмів, розроблено 18 біопрепаратів та 9 інокулянів насіння.
Практика в насiнневiй лабораторiї
Вермиферма успішно працює над виготовленням вермикомпостів та екстрактів, які становлять основу біогумусу. Потужність насіннєвого заводу сягає 200 тонн за добу насіння пшениці, 100 тонн за добу – кукурудзи, 60 тонн за добу – сої та інші. Ось таке господарство, адміністративним центром якого є село Пустоварівка, засноване ще 1261 році, було базою проведення практики.
Студентів привітно зустріли в господарстві, поселили в комфортабельному сучасному гуртожитку з усіма вигодами, зручними і сучасними меблями, холодною і гарячою водою, теплими кімнатами. З надзвичайним здивуванням і вдячністю студенти сприйняли пропозицію щодо організації харчування, яке для них, як і для працівників господарства було безкоштовним.
Директор ТОВ «Агрофірма Колос» Леонід Центило зустрічаючись із студентами ознайомив їх з господарством, сучасним станом господарювання і планами на майбутнє. Цікава невимушена розмова була побудована у вигляді «круглого столу», де студенти мали можливість висловити свої думки і побажання.
Зустрiч з директором
Леонід Васильович, як голова Ради роботодавців агробіологічного факультету, добре розуміє якими компетенціями повинні володіти випускники і прагне особисто приймати участь у формуванні потрібних сучасному агроному фахових компетенцій. Він запропонував і доручив головному агроному сприяти організації практичного навчання індивідувально з кожним студентом, для чого були сформовані невеликі групи, по 2-3 студенти, які проходили практику в якості дублерів агрономів, що очолюють відповідні підрозділи в господарстві (агроном сівозміни, насіннєвод, агрохімік, агроном із захисту рослин, садівник, зав. селекційної лабораторії та ін.). Щоденно міняючи локації студенти мали можливість глибоко вивчити організацію і проведення того чи іншого агрозаходу.
Також були створені всі можливості для виконання програми навчальної практики затвердженої кафедрою рослинництва (визначення повноти сходів, густоти стояння рослин, біологічної урожайності, оцінки стану озимих пшениці і ріпаку та інші).
Визначення вологостi зерна кукурудзи
Визначення структурних елементiв урожаю сої
Визначення хлiбних злакiв за морфологiчними ознаками листкiв
Для виїзду на поля студенти були забезпечені транспортом і безкоштовними обідами в полі. Така організація навчальної практики була схвально з цікавістю і вдячністю сприйнята студентами.
Студенти і керівники практики щиро вдячні особисто директору Леоніду Центило, головному агроному Олександру Паламарчуку, агрономам структурних підрозділів за чудову організацію практики, створені житло-побутові умови проживання і відпочинку.
Працівникам їдальні вдячні за зручний графік харчування, обіди в полі, смачні і досить калорійні страви.
Деканату факультету, який прагне якісно підібрати бази практичного навчання і створити належні умови для отримання міцних базових фахових знань.
Михайло Дмитришак,
керівник практики,
доцент кафедри рослинництва