Екскурсія в дендрологічний парк "Тростянець"

9 жовтня 2017, 14:47
Чернігівська обл., парк "Тростянець"

Чарівна «Качанівка» - збережений куточок раю на Чернігівщині та дендропарк «Тростянець» - дендрологічне диво всієї України радо зустріли нас в напрочуд погожий суботній день.

Унікальна пам’ятка садово-паркової архітектури XIX століття, створена зусиллями Івана Михайловича Скоропадського – дендропарк «Тростянець», неповторні краєвиди якого по праву називають енциклопедією ландшафтів, вразила нас своєю красою. Чудовий екскурсовод, закохана у парк і справжній фахівець своєї справи, Зоя Геральдівна, змогла за 2-х годинну екскурсію не тільки ознайомити із історією створення, біографією власників, унікальною флорою, а й назавжди також закохати нас в цей чудовий привітний парк. Територія парку складає понад 200 гектарів. Лісові масиви, штучні гірські куточки, високі пагорби, озера із довірливими красенями-лебедями, все це не могло залишити нас байдужими. У дендропарку створено ще й своєрідний швейцарський ландшафт, що нагадує Альпи. Поміж «горами» пролягають мальовничі ущелини, через які перекинуто містки. За даними останньої інвентаризації, в парку росте 47600 дерев! Як багато цікавого ми дізналися про різні види ялин, сосон, туй, кленів, лип, берез, дубів, модрин; які дивні і незвичні плоди нам пощастило скуштувати! Неповторний, чудовий дендропарк наочно продемонстрував нам неймовірні можливості рослин у поєднанні з працею й талантом людини.

Другим пунктом нашої культурної програми був палацово-парковий комплекс «Качанівка», який на подив та незважаючи на всі негаразди, майже не змінився із часу свого заснування, а це далекі 1770-ті роки. По своїй структурі заповідник «Качанівка», що існує на базі дворянської садиби, найбільш відомими господарями якої були поміщики-меценати Тарновські, поділяється на дві частини: паркову та архітектурну. Парк, площею 560 га із 12-ма ставками, більш ніж 50 видами дерев та неперевершений палац в стилі неокласицизму із допоміжними будівлями та садибною церквою Святого Георгія Хозевіта. Проходячи по залах палацу, ми ніби відчули привітну гостинність господарів, яка приваблювала в свій час кращих представників творчої інтелігенції. У залах ніби досі звучать мелодії М.Глінки, саме тут були ним написані найкращі частини до опери «Руслан і Людмила», кантата на честь Г.Тарновського «Гімн Господарю». Тут І.Репін зробив замальовки до своїх знаменитих «Запорожців» та зібрав великий матеріал до картини «Вечорниці»; Тарас Шевченко любив відпочивати та творити в Качанівці і неодноразово дарував родині Тарновських свої твори, зокрема картину «Катерина». Атмосфера палацу неодмінно передається відвідувачам, викликаючи бажання творити. Ми з цікавістю прослухали виступ професора Жеребка В.М., який в музичному залі прийомів із відмінною акустикою, подарував всім чудову пісню «Там, де Ятрань круто в’ється[S1] [S2] ».

Хочемо подякувати нашому декану М.М.Долі, який незважаючи на зайнятість, був разом із колективом у цей день. Наша величезна подяка профспілковій організації та адміністрації нашого вузу за матеріальне і моральне сприяння в здійсненні незабутньої екскурсії. Велика подяка і нашому автопарку і чудовим водіям-професіоналам.

Ольга Дмитрієва - голова профбюро факультету захисту рослин,

 біотехнологій та екології, доцент

Марія Сикало, магістр 1 року


 [S1]

 [S2]

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook