Микола Томенко: «Україна: історія Конституції»

29 вересня 2017 року

29 вересня 2017 року для студентів гуманітарно-педагогічного та економічного факультетів лекцію прочитав доктор політичних наук Микола Томенко.

Лектор розпочав свою доповідь з того, що саме в цей день народився український історик, громадський та політичний діяч, голова Центральної Ради УНР, Михайло Грушевський. Для мене, як історика за фахом, зазначив Микола Володимирович, авторитет Михайла Грушевськогоє незаперечним. Саме він вибудував концепцію української історії. Михайло Грушевський ввів термін Україна-Русь, який відображає, походження нашої історії з Київської Русі – могутньої європейської освіченої держави.

Ми повинні розуміти, що ідея об’єднання, національної ідентичності актуальна сьогодні як ніколи. Маючи таку давню історію, ми просто повинні підняти її з пластів забуття, донести та зберегти для прийдешніх поколінь. Ми, українці, в чомусь кращі чи, можливо, гірші. Але ми інші, а тому – унікальні, важливі та, безсумнівно, цікаві, як собі, так і всьому світу.

  

Багато проектів просвітницького характеру сприяють цієї меті. Зокрема, загальнонаціональна акція «7 чудес України». За цим проектом знято вже 50 фільмів. Ця акція стала найуспішнішим проектом у галузі популяризації вітчизняного туризму за роки української незалежності. Не менш вдалими є просвітницькі акції «Твій Шевченко», «Україні потрібні герої», «Україна - моя рідна країна».

Микола Томенко презентував свою книгу «Україна: історія Конституції». Це навчальний посібник, присвячений висвітленню питань історії розвитку українського конституціоналізму від найдавніших часів до сьогодення. Як зазначив Микола Володимирович, це своєрідний нарис інтелектуальної історії країни шляхом аналізу конституційних документів, в якому автор запропонував власний підхід до персоніфікації конституційних документів – вони названі іменами тих, хто брав найактивнішу участь у їх творенні та виступав у ролі ініціатора чи натхненника. Гортаючи сторінки у посібнику, ми можемо знайти інформацію про «Руську правду» Ярослава Мудрого, Конституцію Пилипа Орлика, «світоглядну конституцію» Миколи Костомарова, конституційну концепцію Михайла Грушевського, основний закон «Самостійної України» Миколи Міхновського, конституційний проект Симона Петлюри, Конституцію 1996 року.

Не оминув Микола Томенко і сучасні проблеми. На днях набув чинності закон «Про освіту», де Україна вперше на законодавчому рівні в сфері освіти закріпила серйозні гарантії захисту і вивчення української мови. Саме тому, зазначив Микола Володимирович напевно, це викликало різку реакцію сусідніх країн (Угорщини, Румунії, Польщі та, звичайно, Росії). Сьогодні новий закон просто оголив стару проблему, яка роками не вирішувалася. Щож ми зараз маємо робити в цьому питання? Інформаційно донести до всіх, що з цим законом ніхто не забороняє в школах на територіях, де компактно проживають національні меншини, створювати окремі класи, факультативи, недільні школи чи в інший різноманітний спосіб вивчатимо пропагувати культуру нацменшин. Так, стоїть питання, що будь-яка школа в будь-якому регіоні повинна забезпечити знання української мови. І я вважаю, що це правильно, тому що діти будуть більш конкурентними. Я думаю, ми абсолютно спокійно можемо довести правомірність такої позиції в європейських структурах, якщо це буде потрібно, пояснивши, що кожний громадянин чи дитина, яка народилася і живе в Україні, закінчуючи школу, повинна знати українську мову.


Ярослав Рудик

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook