«Говорять про мир – і немає миру»

24 вересня 2017, 19:21

Згадуються слова Григорія Сковороди про мир між народами: «Весь світ спить. Та не так спить, як про праведника сказано: «Коли спить, то не розіб’ється…» Спить глибоко, простягнувшись, наче вдарений об Землю. А наставники, які пасуть Ізраїля, не тільки не будять, а ще й погладжують: «Спи, не бійся! Місце хороше, чого остерігатися?» Говорять про мир – і немає миру». Неначе про сьогоднішній день сказано…



Для кафедри соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті, очолюваної доктором педагогічних наук Л. В. Вікторовою, виховні заходи, що спрямовані на формування громадянської позиції студентів, виховання патріотизму, духу миру і свободи – не новина. Це систематичний, планомірний педагогічний процес.

Про мир і війну багато говоримо і пишемо. Миру і свободи народи прагнуть під час війни. Кажуть, що тільки біля трьох років існувало людство без війни. І з кожним роком утримувати мир на Землі стає все важче і важче… То чому ж людство приречене на самознищення? Чому вчить нас історія? Самозбереження, а не руйнування… Згадаймо «Моральний кодекс будівника комунізму». З його дванадцяти пунктів – чотири вимагали від людини непримиренності та нетерпимості. Якби всі члени КПРС жили за цим кодексом, комуністична партія б розвалилася не у 1991 році, а значно раніше, через те, що непримиренність та нетерпимість є руйнівними принципами.

Роздумуючи про мир і війну на сході України, майбутні соціальні педагоги/працівники другого і третього курсів 21 вересня 2017 року у Міжнародний день миру з представниками КМДА, з громадськими організаціями ветеранів, з учасниками АТО, інвалідами, молоддю м. Києва долучилися до Маршу миру. «За мир, безпеку і свободу», – головне гасло цієї події. Об’єднання зусиль суспільства на утвердження миру та злагоди в Україні, духовне згуртування нації, виховання молоді в дусі миру, патріотизму, поваги до ветеранів війни – головні завдання цієї акції.



Покладання квітів біля підніжжя Меморіалу воїнам України, полеглим в Афганістані і вшанування героїв – незабутнє дійство. Урочиста хода учасників Маршу миру до Національного музею історії України у Другій світовій війні…



Розпочався мітинг-концерт «Мир і єдність в Україні» на площі біля музею. Урочисте внесення національного прапора України… У почесній варті учасники АТО, діти війни та учасники військових конфліктів на території інших держав. Реквієм «Герої не вмирають» вселяв впевненість у мирний завтрашній день, свободу і незалежність держави, «Пливе кача» щемливо озвалася у серцях і душах учасників Міжнародного дня миру. Затамувавши подих, слухали Юрія Крикунова, Вікторію Андрієвську, Героя України Ігоря Гордійчука, Героя України Володимира Жемчугова, Вячеслава Марченка, Людмилу Рибченко та ін.

Київський муніципальний оркестр виконав «Ми за мир», гурт «Світанок» – «Україна – це світло для кожного з нас». «Боже, Великий Єдиний» Лисенка був тимзаключним акордом абсолютної єдності всіх учасників, поклик і прохання волі і долі до Всевишнього, щоб мати «мирне-мирне, світле-світле, синє-синє небо» для майбутніх поколінь.

Кожен повертався із своїми враженнями з мітингу-концерту. Сотні кульок, запущених у небо Києва, синьою і жовтою надією відгукувалися у наших серцях. Слава Україні! Героям Слава!


Анна Гризунова,
студентка 3 курсу спеціальності «Соціальна педагогіка» ,
Тамара Ковальчук,
кандидат педагогічних наук,
доцент кафедри соціальної педагогіки та інформаційних технологій в освіті

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook