Новітні технології у землевпорядкуванні: кафедра геодезії та картографії і кафедра землевпорядного проектування освоюють прийоми роботи з безпілотними літаючими апаратами

19 вересня 2017 року

     Сьогодні одним із найперспективніших напрямків у сфері поєднання геоінформаційних технологій і дистанційного зондування стану землекористувань є використання безпілотних літаючих апаратів. Для забезпечення підготовки висококваліфікованого та конкурентного на ринку праці фахівця у галузі землевпорядкування вкрай важливим є оволодіння технологіями виконання знімальних робіт з використанням безпілотників.


Безпілотний літаючий апарат (квадрокоптер)

     У рамках договору між компанією Drone UA та землевпорядним факультетом НУБіП України, доцент кафедри землевпорядного проектування Олександр Чумаченко та старший викладач кафедри геодезії та картографії Олександр Шевченко, а також представник землевпорядної організації ТОВ «Лідер Плюс» відвідали І етап підготовчих курсів із використання безпілотних літаючих апаратів (БПЛА). Нині БПЛА ефективно використовуються в таких сферах діяльності: геодезія та картографія (проведення аерофотознімання, створення ортофотопланів, створення цифрових моделей місцевості та 3D моделей різних об’єктів, створення топографічних планів, збір даних для інвентаризації земель тощо); в сільському господарстві (обмір полів, створення карт для внесення добрив, фото- і відеомоніторинг полів, контроль якості обробітку ґрунту і посівних робіт, визначення засміченості полів бур'янами, розрахунок вегетаційних індексів, аналіз втрат сходів й густоти посівів); у добувній промисловості; при ліквідації надзвичайних техногенних ситуацій; при моніторингу телекомунікаційної інфраструктури тощо.


Демонстрація можливостей безпілотних літаючних апаратів

     Навчання проводив провідний фахівець компанії Сергій Щусь, який детально розкрив особливості роботи із програмним забезпеченням для обробки матеріалів польових вишукувань Agisoft PhotoScan Professional. Цей програмний засіб дозволяє створювати географо-геодезичні прив’язані цифрові моделі місцевості, рельєфу та ортофотоплани із використанням фотознімків та інформації про географічні координати об’єктів знімання.


Оволодіння навичками роботи з програмним продуктом
Agisoft PhotoScan Professional

     Технології з використанням БПЛА (безпілотних літаючих апаратів) є надзвичайно актуальними і дозволяють вийти на принципово новий рівень проведення землевпорядних робіт. Можливості програмного засобу дають змогу створювати ортофотоплани, цифрові моделі різних за складністю поверхонь (земельна ділянка із рослинністю, рельєф місцевості, будівлі та інші об’єкти), проводити 3D моделювання та вирішувати різні проектні задачі тощо.

Створення ортофотоплану з допомогою програмного забезпечення
Agisoft PhotoScan Professional

     Безперечно, знання та навички, отримані при навчанні, дозволять створити для студентів факультету землевпорядкування потужну навчально-виробничу платформу з обробки даних польових вимірів з використанням БПЛА для подальшого проектування, створення топографічних карт і планів, інвентаризації земель, об’єктів капітального будівництва тощо.

Наталія Мединська,
заступник декана факультету землевпорядкування

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook