ДВА РОКИ НАЦІОНАЛЬНІЙ СТРАТЕГІЇ У СФЕРІ ПРАВ ЛЮДИНИ: СТАН ВИКОНАННЯ ТА ВИКЛИКИ

5 вересня 2017 року

5 вересня 2017 року за сприяння  Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Української Гельсінської спілки з прав людини та проекту USAID «Справедливе правосуддя»  відбулася Презентація тематичного звіту за результатами моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини «Права людини як айсберг в океані реформ», на який було запрошено доцента кафедри теорії та історії держави і права к.ю.н, доцента Івана Шемелинця.


 

Ця презентація є результатом спільної роботи Громадської платформи моніторингу імплементації Національної стратегії у сфері прав людини. Звіт підготовлений за матеріалами Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, Консультативної місії Європейського Союзу та Української Гельсінської спілки з прав людини.

Важливість постійного моніторингу виконання Національної стратегії у сфері прав людини підкреслили у вітальному слові Аркадій Бущенко, виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини, керівник проекту USAID «Права людини в дії», а також Богдан Крикливенко, керівник Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.


 

Також під час заходу було презентовано тематичний звіт, у якому проаналізовано такі теми:

І. «Запровадження інституту Конституційної скарги» (доповідач – Євсєєв Олександр, науковий консультант судді Конституційного Суду України).

ІІ. «Забезпечення якісної і доступної безоплатної правової допомоги» (доповідач – Бонюк Олександр, в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги).,

ІІІ. «Ратифікація Європейської конвенції щодо відшкодування збитку жертвам насильницьких злочинів»  (доповідач - Човган Вадим, радник з правової реформи Консультативної місії Європейського Союзу).

IV. «Окремі аспекти забезпечення ефективного розслідування злочинів, пов’язаних із катуваннями» (доповідач – Юрчик Іван, експерт Асоціації український моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів).

V. «Розслідування злочинів в зоні проведення антитерористичної операції» (доповідач  - Павлюк Аліна, юрист Центру стратегічних справ УГСПЛ).

 Усі учасники заходи зійшлись на думці, що стан виконання Національної стратегії у сфері прав людини поки незадовільний, проте у певних сферах є позитивні зрушення.


Під час заходу вдалося домовитись про співпрацю між кафедрою теорії та історії держави і права Національного університету біоресурсів та природокористування України з основними інституціями у сфері прав людини. Зокрема Вадим Човган, радник з правової реформи Консультативної місії Європейського Союзу люб’язно погодився прочитати лекцію для студентів юридичного факультету уже найближчим часом.

 

            Детальніше:

https://helsinki.org.ua/articles/pidsumky-dvoh-rokiv-diji-natsionalnoji-stratehiji-z-prav-lyudyny-u-pryamomu-efiri/

http://hro.org.ua/

https://www.facebook.com/ombudsmanUA/

https://www.facebook.com/groups/1689166871349075/

 

Іван Шемелинець,

доцент кафедри теорії

та історії держави і права

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook