Подорожчання цін на м`ясо: коментар для каналу «Україна»
Подорожчання цін на м`ясо: коментар для каналу «Україна»
30 серпня 2017 року
Доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі Панкратова Л.Л. надала коментар з приводу подорожчання цін на м`ясо в програмі «Ранок з Україною», 29.08.2017.
В Україні значними темпами дорожчають ціни на м`ясні товари. У серпні поточного року порівняно з аналогічним періодом минулого року ціни на свинину та сало зросли на 40%, на яловичину та м`ясо птиці – на 30%, ковбасні вироби - на 20%. В останній місяць пришвидшилися темпи зростання цін на сало (+7,5%) та м`ясо птиці (+5,5%).
Українці намагаються знайти заміну вартісному «червоному» м`ясу, купуючи більше сала та курятини. В свою чергу підвищений попит стимулює ціни на ці види тваринницької продукції: у столиці ціна сала та курячого філе уже сягають рівня 80-100 грн./кг.
Ще одна причина подорожчання цін на м`ясо птиці – активний експортний попит. Обсяги експорту м`яса птиці зросли у січні-липні на 39%, порівняно з аналогічним періодом минулого року, тоді як виробництво збільшилося лише на 10%. Найбільше експортовано в Єгипет – 22,1% (32,6 тис. т за ціною 1,36 дол./кг), Нідерланди – 12,9% (18,9 тис. т за ціною 1,88 дол./кг) та Азербайджан – 9,2% (13,5 тис. т за ціною 1,01 дол./кг) від загального експорту м’яса та їстівних субпродуктів птиці. У серпні відновлено експорт продуктів птахівництва в Ірак та розробляється дорожня карта для здійснення експортних поставок цієї продукції в Ірландію.
Влітку переробні підприємства відчували дефіцит сировини – свиней забійних вагових кондицій. У січні-червні 2017 р. поголів`я свиней зменшилося аж на 9%, при цьому обсяги реалізації на забій не збільшилися, що може свідчити про забій худоби низьких вагових кондицій або втрату поголів`я через захворювання на АЧС.
Прогнози, щодо цін на м`ясо восени також невтішні: подорожчання може продовжитися, проте все ж помірними темпами. Стримуючим чинником виступатиме рівень доходів населення, який хоч і зросте наприкінці року задяки підвищеню прожиткового мінімуму, здійсненню пенсійного реформи, але усе ж залишатиметься досить низьким.
Разом з тим, рівень споживання м`яса і м`ясопродуктів в Україні знаходиться на рівні 51,4 кг на душу населення у рік, що складає 64% від науково-обгрунтованої потреби. Причому половина споживаного м`яса – це курятина. Сучасні тенденції цін на м`ясо призведуть до подальшого зменшення споживання м`яса та збіднення раціону українців.
Сюжет на каналі Україна:
Матеріал підготувала
доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі
Любов Панкратова