Розширення наукових зв’язків: науковці НУБіП побували в агрокорпорації «Степова»

20 серпня 2017 року

13-14 серпня завідувач кафедри генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського Віталій Жемойда та директор Немішаєвського агротехнічного коледжу Володимир Альохін побували у одній з провідних компаній в галузі селекції та насінництва – агрокорпорації «Степова» (Синельниківський район Дніпропетровської області). Цей візит став можливим завдяки запрошенню генерального директора Леоніда Рисіна та за сприяння ректора університету Станіслава Ніколаєнка.

Керівник «Степової» розповів, що 409 працівників тут обробляють біля 14 тис. га, а напрямами селекції та первинного насінництва обрали кукурудзу, пшеницю озиму, тритикале озиме, ячмінь ярий. Підприємство має всі необхідні умови для вирощування і повного циклу доробки насіння високої якості, що дозволяє йому бути лідером з поставки насіння на території України, Білорусі, Казахстану. У господарстві запроваджена сучасна технологія обробітку ґрунту, зокрема використовується система No-till, система зрошення та економного використання води. Створюються всі сучасні умови для навчання, проходження практики, проживання молодих науковців та спеціалістів.

Леонід Рисін ознайомив гостей і з матеріально-технічною базою корпорації, машинно-тракторним парком, який складає надсучасна техніка, умовами проведення діагностики, комплектуванню та ремонту – як техніки, яка працює на полях так і селекційної. Величезну увагу він приділив комплектуванню комплексу лабораторій, сучасним методам створення та ідентифікації сортів рослин, роботі лабораторій – контрольно-насіннєвої, ПЛР та гаплоїдів, що дасть можливість прискорити селекційний процес. Завідувач однієї з лабораторій Юрій Гончаров сподівається, що у комплектуванні кадрами цих підрозділів візьмуть участь і випускники НУБіП.

Знайомство з насіннєвим заводом, який уже сьогодні проводить очистку та затарювання посівного матеріалу пшениці озимої, розпочалося з огляду складів по зберіганню батьківських форм кукурудзи, де співробітник науково-дослідного інституту аграрного бізнесу Володимир Мороз продемонстрував весь цикл прийомки, доочистки, сушіння, обрушування, калібрування, затарювання та зберігання кукурудзи. До речі, Володимир Васильович, побувавши у НУБіП на міжнародній науково-практичній конференції присвяченій 105-й річниці з дня народження М.О. Зеленського, відзначив, наскільки якісно в університеті готують селекціонерів.

Сьогодні «Степова» вже заключила госпдоговір з кафедрою генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського стосовно екологічного випробування гібридів кукурудзи у Агростанції.
Володимир Альохін та Віталій Жемойда оглянули демонстраційні посіви культур, з ознайомились з побутовими умовами працівників агрокорпорації, обговорили з керівником підприємства підготовку і перепідготовку кадрів, будівництво навчальних приміщень, гуртожитків для працюючих та студентів. Говорилося і про співпрацю. Зокрема про заключення договору про наукове співробітництво з кафедрою генетики, селекції і насінництва ім. проф. М.О. Зеленського, можливість створення на базі агрокорпорації «Степова» науково-навчального центру для проходження виробничої практики студентів агрономів, селекціонерів, ґрунтознавців та проходження на базі підприємства підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників.

Ще одним результатом цієї плідної зустрічі стало замовлення для посіву в господарствах університету насіння тритикале озимого Папсуєвська на кормові цілі. На думку науковців НУБіП, співробітництво університету з такою потужною структурою, як агрокорпорація «Степова» в умовах півдня України може зіграти важливу роль і в залученні перспективної сільської молоді для навчання в університеті.

З детальною інформацією про агрокорпорацію «Степова» можна ознайомитися на офіційному сайті http://stepova-agro.com/ua.

Володимир Мельник,
Микола Лазутін,
майстри виробничого навчання
Немішаєвського агротехнічного коледжу

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook