Аспірант факультету інформаційних технологій Едуард Букін достойно представив університет на форумі IAMO 2017

15 серпня 2017 року

     Нещодавно у м. Хале (Німеччина) відбувся традиційний науковий форум «IAMO 2017» на тему «Євразійська Продовольча Економіка між Глобалізацією та Політикою».

   Центральною тематикою форуму було дослідження впливу процесу глобалізації на продовольчі системи окремих країн та використання можливостей переходу до конкурентоспроможного забезпечення населення продовольчими продуктами. Слід підкреслити, що ця тема є надзвичайно актуальною для України, яка не зважаючи на відчутні успіхи в обсягах аграрного виробництв, за рівнем продовольчої безпеки (якість харчових продуктів та доступність якісної продукції) займає останню позицію серед країн Європи за інтегрованим показником продовольчої безпеки. Цей показник розроблений і впроваджений «Economist Intelligence Unit» у 2016 році. Авторами представлених доповідей було доведено, що надмірний урядовий контроль над всім продуктовим ланцюжком, який встановлено в ряді євразійських країн, не дозволяє використати всі переваги міжнародної співпраці в аграрній сфері. За цим спрямуванням з доповіддю виступив аспірант факультету інформаційних технологій НУБіП Е. Букін «Вплив політичних рішень на конкурентоспроможність сахарної індустрії: випадок України». У доповіді був представлений детальний аналіз стану цукрової галузі України та за допомогою моделі часткової рівноваги, прогноз її розвитку – як за умовою державного втручання, так і у випадку його відсутності. З позицій функції суспільного добробуту показано, що надмірна регуляція негативно впливає на виробничий потенціал галузі. Крім того, експортні конкурентні переваги, які склалися в Україні в результаті девальвації національної валюти у 2014 році, були тимчасовими і вичерпали свій потенціал. А отже, у короткостроковій перспективі, майже не можливо передбачити стрімкий розвиток цукрової галузі України без невід’ємної політичної дерегуляції та зменшення втручання держави у функціонування цукрової галузі.

     Нажаль, цього року, на форумі IAMO 2017 дуже мало уваги було присвячено Україні. Крім доповіді нашого аспіранта, лише одна доповідь В. Вульфа та М. Банзе з Інституту аналізу ринку м. Фунен (Німеччина) була присвячена розвитку українського аграрного сектору. Це доповідь на тему «Українській ринок зернових та масляничних культур до 2030 року», у якій за допомогою моделі AGNEMOD розглядались перспективи розвитку галузі. Варто відзначити, що до заключної дискусії форуму приєдналася Ольга Трофімцева – заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

     Вважаємо, що виступ Едуарда Букіна можна оцінити як вдалу міжнародну апробацію перших результатів його дисертаційної роботи, яка присвячена комплексному дослідженню цукрової галузі України.

Андрій Скрипник,
завідувач кафедри економічної кібернетики

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook