Перший Спас в НУБіП

14 серпня 2017 року

     14 серпня в Україні відзначають Перший Спас, який ще називають Медовим.
    Така назва – від звичаю підрізати, або заламувати, стільники саме в цей час. Вважається, що бджоли від цього дня більше мед не несуть, розповідає доцент кафедри конярства і бджільництва Олексій Лосєв. Говорили: якщо не розкрити стільники і не отримати мед, то його витаскають сусідські бджоли.

     Дотримуючись цих традицій, бджолярі університетської «Голосіївської навчально-дослідної пасіки» сьогодні вже завершили збирання меду. А в останні дні до цього процесу долучилися й першокурсники факультету тваринництва і водних біоресурсів, які обрали фах бджоляра. Підрізаючи стільники, професійними тонкощами з ними ділився завідувач лабораторії Юрій Кордун. Він із задоволенням констатує: молодь прийшла вже з певним набором практичних навичок.
     Наприклад, Ігор Харченко з Борзни ще зі школи допомагав батькові поратися на пасіці, а настільною книжкою мав «Довідник з бджолярства». Коли вже навчався на бджоляра у Борзнянському технікумі, а батька мобілізували до Збройних Сил – власне, вся турбота лягла на його плечі. І нині юнак сам виводить маток, опікується своїми маленькими трудолюбивими підопічними.

     Цікавлюся, що знає про давні звичаї бджолярів на Маковея? Вони суворо дотримувалися звичаю приносити цього дня до церкви свіжозібраний мед для освячення, говорить Ігор. А потім ним щедро пригощаються, для гостей же – готували та й зараз готують пироги, вареники, пряники, а також печені коржики, які ламають та заливають медом і розтертим маком. Крім того, на Маковея не прийнято голосно розмовляти або святкувати, бо бджоли шуму не люблять.

Валентин Обрамбальський


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook