Ректор Станіслав Ніколаєнко: університет впевнено проводить вступну кампанію

26 липня 2017 року

 Літо. Колектив у відпустках. Але НУБіП продовжує жити активним наповненим життям, тим більше, що у розпалі вступна кампанія. Про нюанси життєдіяльності університету – наша сьогоднішня розмова з ректором Станіславом Ніколаєнком.

 
- Станіславе Миколайовичу, будь ласка, охарактеризуйте загальну ситуацію в університеті. Ми готові до нового навчального року?
 
- Національний університет біоресурсів і природокористування України один з небагатьох вишів, який динамічно розвивається. За всіма рейтингами ми серйозно добавили. Дивіться, за оцінкою європейських експертів, що склали рейтинг ARES-2017, НУБіП із 320 вишів посів 6-8 місце. А у щорічному рейтингу «ТОП-200 Україна», який враховує численні показники якості навчального процесу, стан дослідницької роботи, міжнародну діяльність, публікаційну характеристику викладачів в цитованих закордонних виданнях, ми піднялися за два роки на чотири сходинки і маємо восьме місце. До речі, ми вперше представлені і в міжнародному рейтингу QS. Проте, це формальні ознаки. Ми маємо толкових студентів, гарних викладачів, які вміло поєднують навчальний процес і наукову роботу. Більше 30 команд науковців нашого університету виграли конкурс наукових проектів міністерства освіти і науки на загальну суму більше 30 мільйонів гривень! До прикладу, інші виші, зокрема аграрні мають фінансування науки на рівні 200-300 тисяч. За минулий навчальний рік 35 наших студентів стали переможцями загальнодержавних олімпіад, що втричі краще попередніх років. Наш університет дослідницький, ми не тільки транслюємо старі знання, а й створюємо нові.
 
Послідовно зміцнюється навчальна і наукова матеріальна база. За цей навчальний рік на ремонти і придбання обладнання буде витрачено близько 45 мільйонів гривень. Лише парк оргтехніки поновиться 300 комп’ютерами, будуть встановлені нові сервери та комутаційне обладнання. Загалом же обчислювальні і інформаційні потужності збільшаться в два рази, поліпшиться якість доступу до інтернету. На кожному факультеті та ННІ ремонтується навчальна база – аудиторії і лабораторії.
 
Наші навчально-дослідні господарства впевнено розвиваються, успішно жнивуюють. 
 
Ми проводимо системну роботу з облаштування гуртожитків: перекриваються дахи, ремонтуються місця загального користування, кухні, душові кімнати. Особлива увага до підготовки кімнат, в яких будуть жити першокурсники. Найближчим часом більше 90 таких кімнат будуть капітально відремонтовані.
 
- А як щодо міжнародної діяльності, чи не згорнута вона влітку?
 
- Звичайно, ні. Подивіться на сайт університету: літні міжнародні школи, практики, прийом делегацій – все це є. НУБіП завжди славився своїми широкими міжнародними зв’язками. Нині ми реалізуємо більше 150 угод з іноземними партнерами: університетами, науковими установами, організаціями. Тільки в цьому році підписано більше 30 договорів про співпрацю, зокрема з двома американськими університетами – штатів Міссурі та Пенсильванія. З останнім буде реалізований науковий проект на 100 тисяч доларів, з нашого боку дослідженнями буде займатися професор Семен Танчик. Найближчим часом до нас завітають делегації з вишів Китаю, Туреччини та Польщі.
 
- Що скажете про перебіг вступної кампанії?
 
- Ситуація дуже тривожна. Перші сім днів єдина державна база з питань освіти не працювала взагалі, і вступникам фактично залишався лише тиждень на подачу документів. Наразі ми маємо більше 12 тисяч заяв від абітурієнтів на базі повної загальної середньої освіти та молодших спеціалістів. Це дещо менше минулорічного показника. Але це пояснюється демографічною ситуацією, зменшенням фізичної кількості вступників. 
 
Щодо вступу в магістратуру, то кількість бажаючих складає 2,5 тисячі осіб, що на рівні минулого року.
 
У цьому році серед абітурієнтів користуються більшим попитом спеціальності ветеринарна медицина, захист рослин, агрономія, економіка, комп’ютерні науки, аграрний менеджмент, правознавство, філологія та фінанси. Радує те, що першим пріоритетом наш університет обрали більше 1500 юнаків і дівчат.
 
- Прокоментуйте ситуацію з державним замовленням.
 
- НУБіП має одне з найбільших обсягів державного замовлення серед вишів України. Зараз тривають непрості перемовини з Міністерством освіти і науки щодо збільшення кількості місць за державний кошт для вступників на базі молодшого спеціаліста та в магістратуру. За всіма інженерними, агробіологічними, педагогічними спеціальностям держзамовлення буде на рівні минулого року, інші – дещо меншим. Як зміниться ситуація з вступниками-молодшими спеціалістами – залежатиме від ситуації. Думаю, що тут ми добавимо місця.
 
До речі, після сьогоднішніх консультацій Міністерство освіти і науки збільшило нам державне замовлення на підготовку магістрів на 121 місце. Детально з обсягами держзамовлення можна ознайомитися на веб-сторінці приймальної комісії.
 
- Можливо, вже є певні висновки зі вступної кампанії?
 
- Буде проведений грунтовний аналіз перебігу цьогорічного вступу. Але вже зараз зрозуміло, що нам треба перебудовувати профорієнтаційну роботу. Ми повинні переорієнтуватися на випускників шкіл, радикально змінити роботу підготовчого відділення; запровадити систему університетських предметних олімпіад; наші вчені мусять піти в школи, технікуми.
 
Нагальною потребою є створення в університеті маркетингового відділу. Крім внутрішньоукраїнського спрямування, його діяльність буде поширюватися закордон. Ми повинні мати не менше 500 іноземних студентів. Якість навчання в університеті висока, це підтверджується наявністю більше 100 студентів з інших країн. До речі, багато молоді розчаровуються у навчанні в польських ВНЗ і повертаються в Україну, йдуть до нас. 
 
- Яка ситуація із забезпеченням студентів гуртожиками?
 
- Звісно, нам треба будувати сучасний гуртожиток на 800-900 місць. Це дасть можливість уникнути перенаселення, поліпшити побутові умови. Можу сказати одне: всі першокурсники, хто цього потребує, будуть на 100% поселені. Що ж до студентів старших курсів, то і їхні потреби ми задовольнимо. Щороку студентська організація звертається до ректорату з проханням ущільнити місця в гуртожитках з тим, аби всі мали можливість проживати за відносно невеликі кошти. За оренду однокімнатної квартири в Києві правлять 7-8 тисяч гривень на місяць, за одну ніч в хостелі – 80 гривень, при чому там одночасно знаходяться 10 осіб… Ми беремо 440 гривень в місяць.
 
- Багато вступників цікавляться вартістю навчання…
 
- Так, дійсно кількість заяв від абітурієнтів, які бажають навчатися за контрактом, зросла. Мене, як громадянина і ректора турбує питання доступності навчання. І я ще раз наголошую, що моя позиція незмінна: всі громадяни України повинні мати можливість отримувати вищу освіту за державний кошт, як це, скажімо, в Німеччині чи Франції.
 
Але давайте подивимося правді у вічі - держава, окрім заробітної плати, виділяє лише 30% коштів від потреби на комунальні послуги. Ми утримуємо більше 800 викладачів та співробітників за рахунок спецфонду, щоб тримати високу якість освіти і не зупиняти освітній процес. Тому ми змушені мати контрактну форму навчання.
 
Собівартість підготовки одного студента в нашому університеті – близько 55 тисяч гривень на рік. В цей же час вартість навчання за умовами договору лише 18-20 тисяч в рік. 
 
НУБіП входить до трійки кращих університетів столиці. І це підтверджується тим, що в магістратуру ми маємо більше 250 заяв випускників бакалаврату інших університетів – Києво-Могилянської академії, Київської політехніки, Київського національного економічного університету, Національного університету харчових технологій тощо. І вартість навчання в цих вишах значно вища. Чому так? Бо в нас навчається багато дітей з сіл, невеликих містечок, де немає роботи і батьки не в змозі витримати таке велике фінансове навантаження.
 
- Щоб ви хотіли побажати нашим абітурієнтам і майбутнім студентам?
 
- Перш за все – удачі! А також впевненості і працелюбності. Потрібно пам’ятати: тільки той, хто йде, осилить шлях, самореалізується, знайде своє місце в житті і стане успішним.
 
Розмовляв Валентин Обрамбальський
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook