Нарада деканів факультетів і директорів ННІ: готуємося до випусків і нового навчального року

13 червня 2017 року

     13 червня відбулась нарада деканів факультетів та директорів навчально-наукових інститутів, присвячена нагальним питанням діяльності університету. Розпочав її проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, який озвучив план підготовки кафедр, структурних підрозділів до нового навчального року.

     Отже, до 19 червня науково-педагогічні працівники мають перевірити, у разі необхідності оновити, навчально-методичне забезпечення. А вже 22 червня відбудеться нарада-семінар із завідувачами лабораторій, де розглядатиметься стан методичного забезпечення, наявність умов для проведення якісних практичних і семінарських занять. До 21 серпня кафедри, факультети та ННІ повинні підготувати до нового навчального року матеріально-технічну базу.

     Відповідальний секретар приймальної комісії Віктор Шевчук доповів про готовність до вступної кампанії. За його словами, відповідними наказами сформовані склади приймальної, предметних, відбіркових та апеляційної комісій, затверджено всі необхідні нормативні документи. Віктор Шевчук озвучив підсумки олімпіади для випускників шкіл – 118 осіб пройшли другий етап та отримали додаткові бали, які будуть зараховані при вступі до нашого університету. Також він проінформував про проведення пробного ЗНО для випускників бакалаврату юридичного факультету, що відбудеться 16 червня о 10 годині. Що ж до завдань, то Віктор Шевчук озвучив необхідність до кінця місяця завершити облаштування приміщень і забезпечити оргтехнікою. У перший тиждень липня пройдуть семінари-навчання для членів відбіркових комісій. Головною ж проблемою, яка існує на сьогодні, залишається невизначеність з роботою Єдиної державної бази з питань освіти. Директор ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження Володимир Козирський поцікавився збільшенням кількості конкурсних предметів, на що Віктор Шевчук зазначив, що зміни до Правил прийому цього не передбачають. Сергій Кваша озвучив кількість випускників шкіл, які цьогоріч зареєструвалися на ЗНО з різних предметів: українська мова і література – 240 тисячі осіб, історія України – 182 тисячі, математики – 113 тисяч, біологія – 89 тисяч, іноземна мова – 83 тисячі, географія – 73 тисячі, фізика – 26 тисяч и хімія – 24 тисячі. Ці показники у середньому на 10% нижче минулорічних. До того ж сусідні країни ведуть агресивну інформаційну кампанію по залученню абітурієнтів на навчання. Частка випускників шкіл взагалі не бажають здавати ЗНО. Це говорить про те, що профорієнтаційну роботу не можна зупиняти. Директор ННІ лісового та садово-паркового господарства Петро Лакида запитав про обсяги держзамовлення, на що Віктор Шевчук відповів: Міністерство освіти і науки України вже встановило максимальні і мінімальні обсяги, у розрізі університетів показники будуть доведені пізніше.

     Начальник відділу кадрів Микола Михайліченко наголосив на необхідності дотримуватися затверджених графіків відпусток. Відпустка – це обов’язок роботодавця, а не лише право працівника, тому останнім часом інспекція праці накладає штрафи за невикористання відпусток. Окрім того, обговорюються зміни до законодавства, якими не передбачається компенсація за невикористані відпустки та необхідність їх використання в рамках одного календарного року. У зв’язку з цим, нагальне завдання – організувати відпускну кампанію для всіх співробітників і науково-педагогічних працівників у літній період. Що ж до оптимізації штатів, то працевлаштування викладачів-сумісників, термін дії контракту яких спливає 30 червня, буде розглядатися кадровою комісією університету в серпні, після завершення набору студентів.

     Директор студмістечка Сергій Стецюк доповів про формування наказів на поселення студентів до гуртожитку. Станом на сьогодні інформація надійшла лише від половини факультетів та ННІ. Це стримує виконання наказу щодо сплати за проживання, що дає змогу провести ремонтні роботи і облаштування помешкань в канікулярний період. Також в цьому році запроваджуються ордери і акти приймання-здачі кімнат. Оцінювати стан кімнат буде комісія, до складу якої обов’язково увійдуть представники студентських рад, студмістечка, деканатів і дирекцій. Мешканці кімнат, які отримають незадовільну оцінку, поселятися на наступний рік не будуть. За пропозицією декана факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК Лариси Баль-Прилипко, студентство буде детально проінформоване про порядок здачі кімнат і виселення. Декан факультету конструювання і дизайну Зиновій Ружило акцентував увагу на невідкладному закріпленні кімнат за факультетами і ННІ.

     Начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко доповів про надходження коштів за наукову діяльність. Головний критерій, відповідно до якого формувався план надходжень – це співвідношення державного фінансування до залучених госпрозрахункових коштів. В 2017 році він визначений як 1 до 0,7. За півроку агробіологічний факультет виконав план на 176%, інформаційних технологій – 73%, більше половини надходжень в УЛЯБП АПК та УНДІ сільськогосподарської радіології. Взагалі відсутня діяльність у факультетів харчових технологій та управління якість продукції АПК, конструюванні і дизайну та ННІ післядипломної освіти.

 

     Керівник відділу науково-технічної документації науково-дослідної частини Вікторія Кирилюк представила план підвищення рівня періодичних наукових видань університету з метою їх входження до наукометричної бази SCOPUS. 

     Начальник відділу магістерських програм Олена Колеснікова доповіла про підготовку до випуску бакалаврів і магістрів. У зв’язку з тим, що ЄДЕБО поки що не функціонує, деканати і дирекції мають ретельно підготуватися до оперативного введення даних. Декан економічного факультету Анатолій Діброва запропонував 16 червня розглянути питання про перенесення випусків, якщо на цей час база не запрацює.

 

     Начальник планово-фінансового відділу Олег Бронін проінформував про результати виконання додаткових заходів зі збільшення надходжень до спеціального фонду від діяльності госпрозрахункових підрозділів.

     Перший проректор Ігор Ібатуллін представив аналіз фактичного споживання енергоресурсів за три останні роки. У грошовому вимірі в 2015 році витрати склали 24,8 мільйонів гривень, 2016 – 37 мільйонів, а за чотири місяці 2017 – 16 мільйонів. Ці цифри кажуть самі за себе. Аби втриматися і не зупиняти університет, потрібно заощаджувати. І в цьому контексті важливо здійснити оптимізацію використання аудиторного фонду – відповідний аналіз проведено, рекомендації доведені керівникам структурних підрозділів.

Денис Рудень 


Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook