Викладачі НУБіП України активно долучились до дискусії «Аграрна освіта і наука України: час для перезавантаження»

9 червня 2017 року
Експоцентр України ВДНГ

08 червня 2017 р. в рамках роботи ХХІХ Міжнародної агропромислової виставки АГРО-2017 викладачі НУБіП України долучились до роботи Міжнародного семінару-дискусії «Аграрна освіта і наука України: час для перезавантаження».

Організаторами цього заходу були Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу», ДУ НМЦ «Агроосвіта» МОН України, НУБіП України за підтримки пана Ніколя Перрена, Посольство Франції в Україні та пана Германа Інтемана, Посольство Німеччини в Україні. Також до зустрічі долучилась пані Каролін Спаанс, Посольство Нідерландів в Україні.

З вітальним словом до присутніх звернулась Олена Ковальова, заступник міністра аграрної політики та продовольства України, яка зазначила, що, незважаючи на те, що аграрні ВНЗ нині перебувають у прямому підпорядкуванні МОН України, профільне міністерство готове до спільної роботи в напрямку підвищення якості як наукових досліджень, так і підготовки фахівців в аграрних вишах.
 

Заступник Міністра Олена Ковальова побажала учасникам плідної роботи та запевнила, що Міністерство очікує на пропозиції та рекомендації щодо реформування аграрної освіти та науки в Україні.
Також з вітальним словом виступили Тарас Висоцький, генеральний директор УКАБ та голова Ради роботодавців факультету аграрного менеджменту НУБіП України та Тетяна Іщенко, в.о.директора ДУ НМЦ «Агроосвіта». Ключову доповідь щодо сучасного стану аграрної освіти та науки в Україні презентувала Тетяна Іщенко, яка зупинилась на основних викликах, які зараз постають перед науково-педагогічними колективами аграрних навчальних закладів. За результатами опитування, що було проведено вищезазначеною установою, 70 % випускників навчальних закладів працевлаштовуються в аграрному секторі, але після першого року своєї трудової діяльності майже 40 % змінюють місце роботи.

 

Пов’язано це, насамперед, з відсутністю інфраструктури в сільській місцевості, що ускладнює або, навіть, унеможливлює проживання молоді на селі, низьким рівнем заробітної плати (рівень оплати праці в сільському господарстві на 30 % нижче від середнього по Україні), а також відсутністю перспективи подальшого росту. Окремо Тетяна Іщенко зупинилась на дослідженні та стані розвитку науки у вищих навчальних закладах, у т.ч. на кількісних показниках в участі в конкурсі проектів, поданих на Конкурс МОН України до секції 23 «Наукові проблеми сільського, лісового і садово-паркового господарства, ветеринарії» та на показниках обсягів фінансування фундаментальних, прикладних досліджень, науково-технічних (експериментальних) розробок, наукових робіт і розробок молодих учених ВНЗ та НУ на 2017 рік.
Проректор з навчальної та виховної роботи НУБіП України Сергій Кваша долучився до дискусії щодо особливостей участі в конкурсі на отримання грантів за науковими тематиками.


Також із запитаннями до доповідача звернувся директор НДІ здоров’я тварин НУБіП України Дмитро Засєкін щодо особливостей підготовки фахівців ветеринарного профілю.

З презентацією «Аграрний бізнес pros and cons Аграрна освіта» виступив Тарас Висоцький, який своєю презентацією показав паралелі розвитку аграрної освіти та аграрного сектору України від набуття незалежності (1991 р) до часу, коли Україна стала глобальним гравцем на ринку агропродовольчої продукції (2016 р).

Ним було зазначено про певний диспаритет кількості випускників до реальної потреби фахівців в аграрному секторі в історичній ретроспективі. Окремо Тарас Висоцький зупинився на тих технологічних змінах, що нині відбуваються в сільськогосподарському виробництві України (модулі точного землеробства, використання дронів, GPS-технологій, смарт-технологій тощо) та аналізу готовності сучасних випускників відповідати цим викликам. Значну увагу учасників доповідач звернув до обговорення оцінки позицій аграрних вищих навчальних закладів в рейтингу ТОП 200 та системи рейтингу Німецької Ініціатива визначення ТОП в дослідженнях та вищій школі (German University Excellence Initiative). Ним також було озвучено початок роботи членів УКАБ над новим пілотним проектом «Рейтинг УКАБ», метою якого є допомога МОН України та МАПП України знайти модель трансформації аграрної освіти та науки в Україні.
Із запитаннями до спікера звернувся Микола Доля, декан факультету захисту рослин НУБіП України.


 

До дискусії долучилися також викладачі НУБіП України:

Анатолій Остапчук, декан факультету аграрного менеджменту
Валерій Галушко, завідувач кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності
Віктор Томчук, завідувач кафедри біохімії ім. академіка М.Ф.Гулого
Ольга Якубчак, завідувач кафедри ветеринарно-санітарної експертизи
Сергій Михайлов, директор Ірпінського економічного коледжу
Сергій Кропивко, директор Боярського коледжу екології та природних ресурсів
Представники кафедри адміністративного менеджменту та зовнішньоекономічної діяльності: доценти Ольга Костюк, Олена Ковтун, Іван Міщенко, ст.викладач Наталія Старченкова та представники Ніжинського агротехнічного інституту.


Запрошеними спікерами даного заходу були:
Бенуа Лезафр,
Голова Ради правління сільськогосподарського інституту вищої освіти AgroSup (м.Діжон), Головний аудитор Міністерства сільського господарства Франції з доповіддю «Аграрна освіта і наука у Франції».


 

Окремої відзнаки заслуговує долучення до роботи заходи Наталії Рудницької, старшого викладача кафедри іноземних мов НУБіП України в перекладі доповіді французького колеги.

Пан Лезафр детально зупинився на етапах реформування системи вищої освіти Франції загалом та аграрної зокрема. Окремо спікер зупинився на кластеризації наукових досліджень у Франції та на Європейській системі рейтингів вищих навчальних закладів та місці українських вишів у цих рейтингах

Владислав Валєнтінов, Науковий співробітник Ляйбніц Інституту розвитку сільського господарства в Центральній та Східній Європі (Німеччина) з презентацією «Деякі аспекти організації аграрної науки в Німеччині», який зупинився на детальному аналізі інституціональної організації наукових досліджень в Німеччині та системі акредитації наукових установ.


 

Зокрема, він зазначив, що витрати федерального уряду та фінансування науки та науково- технічних розробок в Німеччині на 2017 р. заплановано на рівні 23,075 млн Євро (2016 р. - 21,178.9 млн Євро), в т.ч. на розробки в галузі продовольства, сільського господарства та захисту здоров’я споживачів - 1,058.2 млн Євро (2016 р. - 914,5 млн Євро).

Володимир Ємєльянов, Перший заступник головного ученого секретаря НАН України, член-кореспондент НАН України з доповіддю «Новий підхід до оцінки діяльності інститутів Національної академії наук України», в якій було продемонстровано результати ініціативи імплементувати німецьку методику оцінки діяльності наукових інститутів в українські реалії.


 

Напрацьовані результати та рекомендації будуть передані Міністерству освіти і науки України та Міністерству аграрної політики та продовольства України.

Олена Ковтун,

доцент кафедри адміністративного менеджменту

та зовнішньоеконмоічної діяльності

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook