Виховна робота наставників та НПП кафедри екології агросфери та екологічного контролю – запорука успіху навчально-виховного процесу студентів

5 травня 2017 року

На кафедрі екології агросфери та екологічного контролю факультету захисту рослин, біотехнологій та екології протягом 2016-2017 навчального року на високому науково-методичному рівні проводилася виховна робота студентів наставниками академічних груп та науково-педагогічними працівниками кафедри. Виховна робота була спрямована на формування у студентів професійно-орієнтованого мислення та екологічної культури й етики. Наставники академічних груп намагалися зорієнтувати студентів до активної участі в навчальному процесі, а також в спортивно-масових та культурно-виховних заходах, що проходили як на території НУБіП України так і за її межами.

Під час участі у благоустрої та озелененні території НУБіП України НПП кафедри сконцентрували свої зусилля на формування у студентів компетенцій з екологічної культури та трудової дисципліни, що підвищило у них рівень екологічної освіченості та свідомості. Під час облаштування території університету студенти набули умінь й навичок з пересадки посадкового матеріалу, розподілу твердих побутових відходів, організації територій, що відносяться до природно-заповідних фондів тощо.

Наставниками академічних груп було проведено потужну роботу щодо виховання у студентів культурно-просвітницьких якостей. Зокрема, були організовані творчі, культурно-історичні та туристичні маршрути по екологічним стежкам по території України з метою формування у студентів професійно-орієнтованих умінь та навичок з моделювання екологічного стану навколишнього середовища. Протягом навчального року студенти-екологи відвідали Тернопільські природні пам’ятки (печери) з вивчення мінерально-сировинних ресурсів України. Також, за участі наставників академічних груп, студенти ознайомилися з трипільською та язичницькою культурами Тернопільщини; проаналізували екологічні проблеми прибережних територій Одещини, ознайомилися з ландшафтними та водними екосистемами міста Кам’янець-Подільського та його околиць, вивчили історично-культурні місця Чернівців, відвідали Національний академічний театр опери та балету у місті Львів з метою формування соціально-культурних компетенцій.

Науково-педагогічними працівниками кафедри були організовані круглі столи та семінари на різні екологічні теми, зокрема «Перспективи розвитку агроекології» та інші, під час яких студенти-екологи мали змогу продемонструвати свої інтелектуальні, професійні та комунікативні здібності, здобули уміння та навички з розробки шляхів вирішення екологічних проблем в Україні, проявили креативність та творчість.

З метою застосування та використання міжнародних стандартів якості продукції (ІSО 9001-14000) у сфері менеджменту безпеки харчових продуктів підприємства студенти-екологи під керівництвом наставників академічних груп відвідали завод «Кока-Кола Беверіджиз Україна» (Київська обл., Броварський район, смт Велика Димерка). Зокрема, студенти дослідили виробничий процес від початку добування води зі свердловини до готової продукції, системи менеджменту безпеки харчових продуктів підприємства вимогам стандартів ІSО 22000-2006 та ISO 22000-2005, системи менеджменту якості – вимогам стандартів ІSО 9001-2009, ISO 9001-2008 та ISO 14000.

Отже, виховна робота наставників та НПП кафедри проводиться на високому науково-методичному та організаційному рівнях. Всі працівники кафедри регулярно працюють зі студентами, проводять активні культурно-виховні заходи та творчі вечори, підвищують рівень екологічної освіченості у студентів, допомагають їм у вирішенні різнопланових проблем та у становленні їх, як професійних висококваліфікованих майбутніх-екологів.

 

Завідувач кафедри екології агросфери та екологічного контролю, д.с-г.н., професор Чайка В.М.

Доцент кафедри екології агросфери та екологічного контролю, к.пед.н., доцент Строкаль В.П.

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook