Забезпечення сфери публічних закупівель висококваліфікованими кадрами - нові виклики до організації навчального процесу в ВНЗ

3 травня 2017 року

В процесі реформування сфери закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальної громади та відповідно до Стратегії реформування системи публічних закупівель (Розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.02.2016 р. № 175-р) виникла об’єктивна необхідність системи публічних закупівель у висококваліфікованих кадрах. Крім того, Закон України «Про публічні закупівлі» (№ 922-VIII, 2015 р.) висуває кваліфікаційні критерії до учасників закупівель, зокрема «наявність працівників відповідної кваліфікації, які мають необхідні знання та досвід» (ст. 16). Тому перед органами державної влади нині стоїть завдання щодо виконання міжнародних зобов’язань України у сфері публічних закупівель, в т.ч., реалізація комплексу заходів кадрового забезпечення. 

27 квітня 2017 р. у Департаменті регулювання публічних закупівель Міністерства економічного розвитку і торгівлі України відбувся семінар для представників вищих навчальних закладів на тему «Професіоналізація сфери публічних закупівель України». Кафедру біржової діяльності і торгівлі НУБіП України представила завідувач кафедри, доктор економічних наук, професор Надія Петрівна Резнік.

Метою проведення семінару стала необхідність обговорення потреби сектору державних закупівель у компетентних кадрах, які в змозі організувати публічні закупівлі та, при цьому, реалізувати прозорість самого процесу, підвищити довіру бізнесу до публічних закупівель та забезпечити запобігання корупції, створити конкурентне середовище та сприяти подальшому розвитку добросовісної конкуренції у сфері закупівель.
З вітальним словом виступив Перший заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов, який вказав на актуальність впровадження в Україні системи публічних електронних закупівель та важливість співпраці і взаємодії ВНЗ з Мінекономрозвитку для підготовки майбутніх фахівців у сфері закупівель.

В ході семінару були обговорені нові можливості для ВНЗ та їх випускників у сфері публічних закупівель, а також надано необхідну методичну інформацію щодо закупівельної сфери, в т.ч.: щодо впровадження у ВНЗ навчальних дисциплін з урахуванням примірних навчальних програм з питань організації та здійснення публічних закупівель; приклади практики навчання у бізнес-школах та досвід європейських країн. Під час зустрічі було обговорені можливості та перспектив взаємодії Мінекономрозвитку з вищими навчальними закладами щодо професіоналізації сфери публічних закупівель.

Крім того, було презентовано філософію системи публічних електронних закупівель ProZorro − системи, що створена за ініціативи Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, Transparency International Україна, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, Національного Банку України та українських електронних майданчиків з метою прозорої, швидкої і ефективної реалізації державного та комунального майна, а також запобігання корупції завдяки централізації даних, громадському контролю та розширенню кола покупців.

Слухачі семінару ознайомилися з примірними навчальними програми, діяльністю центральної закупівельної організації та електронних майданчиків.

Таким чином, основним вектором семінару була пропозиція реалізації положень Стратегії реформування системи публічних закупівель «розвиток системи професійної підготовки спеціалістів з питань публічних закупівель та професіоналізація у сфері публічних закупівель» шляхом впровадження в навчальний процес вищих навчальних закладів навчальних дисциплін / програм / курсів /модулів за напрямом публічних закупівель.


Наталія Хміль
ст. викладач кафедри
біржової діяльності і торгівлі

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook