Міжнародний курс «Сучасні засоби бджільництва»

26 квітня 2017 року

    Навчально-науковий центр міжнародної діяльності співпрацює з посольствами іноземних країн в Україні. Плідна співпраця з посольством держави Ізраїль дає можливість викладачам проходити підвищення кваліфікації за програмою MASHAV. Стипендію (150 тис. грн ) на міжнародний курс «Сучасні засоби бджільництва» виграв завідувач кафедри конярства і бджільництва професор Повозніков М.Г. Ціль курсу – взаємний обмін знаннями та досвідом, розробка ефективної стратегії управління бджільництвом з урахуванням адаптації ноу-хау Ізраїлю до місцевих умов учасників, знайомство з галуззю бджільництва Ізраїлю, її структурою, Асоціацією пасічників, Ізраїльською радою з меду, науково-дослідними програмами в галузі бджільництва та приватними фермами. Під час взаємного знайомства професор Повозніков представив учасникам з Азербайджану, Арменії, Грузії, Казахстану, Узбекистану та Білорусії переваги НУБіП України та запросив їх абітурієнтів навчатися до нас.

   Програмою курсу вдало поєднувалися лекції в Навчальному Центрі МАТС в кібуці «Шфаїм» з практичними виїздами на пасіки різних розмірів, дослідні пасіки та центри, переробні підприємства та університети. Корисним був візит до Міністерства сільського господарства (МСГ) та розвитку сільських територій, в якому разом з інструкторами працює 800 осіб. Поряд працює 6 науково-дослідних інститутів. Заявки на наукові розробки інститути отримують від держави на конкурсній основі. Різні асоціації піднімають проблеми і просять МСГ їх вирішити, а науковці вирішують. Величезний позитивний ефект для сільського господарства дають демонстраційні навчальні ферми, які пропонують проекти «під ключ».

  За час курсів слухачам були висвітлені наступні теми: Інновації в наукових дослідженнях і технології інтенсивного бджільництва; Сучасні конструкції вуликів та їх експлуатація; Забезпечення якості виробництва меду; Селекція бджіл; Шкідники і хвороби бджіл; Використання бджіл для запилення та збільшення врожайності сільськогосподарських культур. На 5 день були роздані теми заключних проектів, над якими групи працювали протягом усього курсу.

   До речі, в Ізраїлі існує релігія запитань, а освіта вимагає критичного мислення і постановки задач. Все перераховане в комплексі дає можливість високоефективно працювати. Як приклад: в кібуці Дан 5 тис. бджолосімей з використанням 3 вантажівок обслуговує 8 чоловік при рентабельності 25 % та річному обороті 60 млн. шекелів. На думку менеджера, складові успіху – кваліфікований персонал, чіткий облік, постійний контроль, профілактика захворювань.

    Використовуючи набуті знання та досвід міжнародна команда Микола Повозніков (Україна), Тіна Гелашвілі (Грузія), Арно Мартиросян (Арменія) та Звіад Санікідзе (Грузія) запропонували проект «Створення міжнародного освітньо-науково-консультаційного центру бджільництва»,  враховуючи наявну матеріальну базу та наукові здобутки НУБіП України.

   По завершенню курсу і вже перебуваючи на рідній землі, професора Повознікова М.Г. було обрано одним з найкращих учасників курсу MASHAV.

Осадчий С.,

Кандидат сільськогосподарських

наук, доцент

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook