Екскурсія в Державний політехнічний музей

13 квітня 2017 року
м. Киів, Соломянський район, пр-т Перемоги, 37 Національний технічний університет України

      Нещодавно студентам третього курсу факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК з наставниками доцентами кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК Василівим Володимиром і Муштруком Михайлом ласкаво відкрив свої двері Політехнічний музей у Національному технічному університеті України "Київський політехнічний інститут", який є найбільшим університетським музеєм в Україні.

   Колекція історичних матеріалів та предметів розкриває більш ніж сторічну історію Київського політехнічного інститута. Вона тісно пов'язана з іменами видатних вчених: Дмитра Менделєєва, Ігоря Сікорського, Євгена Патона, Сергія Корольова, історичними подіями Першої та Другої світових війн, радянським часом та комп'ютерними науками.

 

     Крім історії університету, експозиції охоплюють широкий спектр технологій та інженерії: радіо, телебачення, обчислювальна техніка, електроніка, видобуток та екологія, прилади та інструменти, залізничний транспорт, вогнепальна зброя і військовий зв'язок, авіація та космонавтика.

Зокрема експозиція комп’ютерів та електроніки включає електронні лампи, напвпровідникові елементи, мікросхеми та блоки електронних приладів. Так під керівництвом піонера кібернетики та інформатики Віктора Глушкова в Києві створили ряд комп'ютерів, які використовували передові на той час ідеї. Це ранні радянські комп'ютери "МИР-1" і "Промінь", навігаційне обладнання.

У розділі фотокамер представлена велика колекція радянських та європейських фотокамер, портативних та стаціонарних, побутових та спеціалізованих.

 

Колекція телевізійного, кінематографічного обладнання та радіо включає перші серійні побутові телевізори, проекційні телевізори та телевізійні студії. Гордість музею– один з перших радянських радіоприймачів, створений в 1917 році та позначений серійним номером "1".

     Експозиція стрілецької зброї створена за видами стрілецької зброї в історичному розвитку: гвинтівки, пістолети-кулемети, автомати, кулемети, гранатомети, особиста зброя - пістолети та спортивна зброя.

Великий інтерес у студентів викликала експозиція промислової техніки, в якій представлені промислові машини, верстати, зварювальне обладнання, макети та моделі технологічних ліній, автомобілів, кораблів та інше. 

Особливу увагу і захоплення викликала у відвідувачів експозиція космонавтики і автоматики. 

Експозиція розкриває загальну історію космонавтики, починаючи з стародавніх часів до сьогодення. Перші стенди у експозиційній залі знайомлять з піонерами теоретичної космонавтики: Ціолковським, Цандером, Кондратюком, розповідають про Московський ГВРР (Група вивчення реактивного руху) і Ленінградську газодинамічну лабораторію та її ідеологів - Сергія Корольова і Валентина Глушка. В цьому розділі показані початкові кроки практичної космонавтики від пуску ракет з космодрому Капустін Яр до запуску першого штучного супутника Землі і першого польоту людини у космос. Наступний розділ присвячений пілотованим польотам: першому виходу людини у відкритий космос, польотам на космічних кораблях "Восход" та "Союз", дослідженням на довгострокових орбітальних станціях "Салют" і "Мир", радянським ракетам-носіям та їх творцям: Корольову, Глушко, Янгелю, Челомею.

У музеї представлені зразки космічної техніки. Багато з них побували у польоті. Це, наприклад, космічний апарат серії "Восход", що побував у космосі, камера згоряння з рульовою машиною від ракетного двигуна першої ступені носія "Союз" та рульові двигуни, бортові прилади від ракети-носія і від космічного корабля "Союз".

В експозиції можна побачити їжу, яку вживають космонавти у польоті, тренувальні костюми, наземну апаратуру для реєстрації телеметричної інформації, фрагменти термостійкого покриття багаторазового корабля "Буран". Більшість з цих експонатів демонструються тільки в цьому музеї.

Окремий розділ присвячений дослідженню Місяця та інших планет сонячної системи. На стендах яскраво відображені автоматичні польоти до Місяця, фотографування його зворотнього боку, автоматичне добування місячного грунту та доставка його на Землю. В експозиції наведені відомості про американську Місячну програму з висадкою астронавтів на поверхню Місяця, показані знімки американців на Місяці та схема їх польоту, котра співпадає із запропонованою вченим Юрієм Кондратюком.

У відділі авіації представлені авіаційні двигуни, авіаційні прилади, колекція моделей гелікоптерів та літаків Сікорського.

     На жаль весняний дощик завадив студентам оглянути облаштовану біля музею прилеглу територію, яка включає в себе музейну площу, де встановлені пам'ятники видатним вченим та конструкторам Є. Патону, С. Лебедєву, М. Кравчуку, С. Корольову, І. Сікорському. Також поряд з музеєм знаходяться пам'ятки техніки. Це маневровий танк-паровоз серії 9П 1954 року випуску, середній танк Т-34-85, який брав участь у боях під час Другої Світової війни в складі Першого Українського фронту, а після війни був переданий до музею як експонат.

 

     По закінчені екскурсії студенти разом з кураторами сфотографувались біля легкого багатоцільового веротоліта Мі-2, який є єдиним радянським вертолітом, що не виготовлявся в СРСР. В 1965 році його серійне виробництво було розгорнуто в Польщі. Символічно, що поряд з цим експонатом встановлений пам’ятник всесвітньо відомому творцю гелікоптерів, інженеру та винахіднику Iгору Сікорському, який навчався та проводив свої перші експерименти в Київському Політехнічному Iнституті.

Доценти кафедри ПіОПП АПК

Володимир Василів

Михайло Муштрук  

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook