Засідання НМК з «Агрономії» на базі Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України

11 квітня 2017 року
4 квітня 2017 року відбулося чергове засідання науково-методичної комісії (НМК) науково-педагогічних працівників аграрних вищих навчальних закладів із «Агрономії (090101)». Цього разу, організоване завідувачем кафедри рослинництва НУБіП України, професором Світланою Михайлівною КАЛЕНСЬКОЮ, воно проходило на базі однієї з окрас нашого міста – Національного ботанічного саду ім. М.М. Гришка НАН України, який за різноманітністю колекцій живих рослин, масштабами території, рівнем наукових досліджень, займає одне з провідних місць серед найбільших ботанічних садів Європи.
   

За підтримки директора установи, доктора біологічних наук, старшого наукового співробітника, члена Міжнародного товариства дослідників космосу (COSPAR) Наталії Василівни ЗАІМЕНКО учасники зібрання мали змогу ознайомитися з діяльністю ботанічного саду, де на площі 129,86 га створено унікальні за якісним і кількісним складом колекції квітниково-декоративних, лікарських, плодових, овочевих, пряноароматичних, кормових і технічних рослин з усіх ботаніко-географічних регіонів світу, які нараховують понад 10 тисяч видів, форм і сортів. 

У відділі нових культур, який очолює відомий в Україні та визнаний у світі вчений у галузі інтродукції, акліматизації, селекції нових культур, інтенсифікації продукційних процесів у біоконверсії та рослинництві професор Джамал Бахлулович РАХМЕТОВ, членів НМК познайомили з основними здобутками з питань збільшення видової різноманітності культурфітоценозів та виробництва нової сировини на основі інтродукованих харчових, кормових та технічних культур.

  
  

Експозиція «Азалії та камелії», де представлено 30 сортів азалії та 15 сортів камелії, за кількістю видів та сортів займає друге місце в Європі. Основу складають сорти азалії індійської, аналогів якої немає в інших ботанічних садах України. Вразило те, що в колекції збереглись рослини 25 старих німецьких сортів селекції 20-30 років минулого сторіччя.

 

Відвідали «Орхідаріум», який,  до речі, є єдиним в Україні і де представлені орхідеї з Південно-Східної Азії, Південної та Центральної Америки, Африки та Австралії. Всього в експозиції представлено біля 80 видів та сортів орхідей, а одночасно в квітуючому стані перебувають 15-20 видів орхідей протягом року.

    

В експозиції «Тропіки», при створенні якої було використано рослини понад 350 видів, що належать до 40 родин, учасники екскурсії побачили рослини дощових лісів Південної Америки, Південно-Західної Африки, Південно-Східної Азії, нечисленною групою видів представлена флора субтропічної Австралії. При.

   

Ботанічний сад – неповторна частина агроландшафту сучасного Києва, перлина столиці України, який хочеться відвідувати знову і знову. Насамкінець члени НМК, як правило декани агробіологічних факультетів ВНЗ України, висловили щиру вдячність за надану можливість ознайомитися з напрямками наукових досліджень співробітників ботанічного саду, досягненнями колективу та перспективами розвитку. 

 

Доценти

кафедри рослинництва

Дмитришак М. Я.

Новицька Н. В.

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook