Найновіше обладнання для наукових досліджень

30 березня 2017 року

    Реалії сьогодення диктують потребу в нових стандартах наукових досліджень із використанням найсучаснішого обладнання та технологій. До такого обладнання можна віднести і безпілотні робототизовані літальні апарати (дрони), які надають аграріям принципово нові можливості щодо управління процесами виробництва та програмування врожаю.
    Частина технологій для сільського господарства на основі використання використання дронів може бути імпортована з інших галузей виробництва. Проте агрохімічні дослідження на основі листкової діагностики станів рослин щодо забезпечення останніх елементами живлення потребує детального дослідження. Цей напрям є вкрай перспективним для НУБіП України, оскільки саме в нашому університеті є відповідні польові й лабораторні бази і, що надважливо, сконцентровані фахівці з різнопланових наук, таких як автоматизація, агрохімія, програмування, здатних вирішити зазначені проблеми.


Польові випробування сучасного роботизованого дрона на полях НУБіП України (в.о. доцента Д.Комарчук, аспірант А.Марцифей, представник компанії Drone.ua В.Коваленко)


У рамках роботи над науковою тематикою «Розроблення системи дистанційного моніторингу стану посівів для раціонального використання добрив», що виконується на кафедрі автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І.Мартиненка, відбулось перше польове випробування квадрокоптера мультироторного типу, здатного нести на своєму борту три сенсори з можливістю отримувати зображення в таких хвильових діапазонах (спектрах): 1) оптичний діапазон - із довжинами хвиль від 10 нм до 1 мм, 2) інфрачервоний діапазон - із довжинами хвиль від 700 до 1400 нм, 3) діапазон теплового випромінювання - з довжинами хвиль від 1400 до 3000 нм. Проведення обстежень різними типами сенсорів, поєднання отриманих результатів та їх інтерпретація дозволить надати агрономам та агрохімікам оперативну та достовірну інформацію про стани насаджень різних сільськогосподарських культур.
З огляду на аграрні перспективи України, поширення точного землеробства, попит виробничників на такі дослідження, ця робота є вкрай актуальною, а попередньо-отримані результати перетворюють її і надзвичайно перспективну.
Ось такий вигляд мають зображення полів НУБіП Україн із використанням разних сенсорів


Фото поля в nir, оптичному та інфрачервоному діапазонах


Опришко О.О., доцент кафедри автоматики та робот технічних систем ім. ак. І.І.Мартиненка

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook