Коноплярство як перспективна і прибуткова галузь: в університеті пройшла міжнародна науково-практична конференція «Коноплярство-2017»

23 березня 2017 року

     23 березня 2017 року в університеті пройшла міжнародна науково-практична конференція «Коноплярство-2017». Організована НУБіП і Всеукраїнською громадською організацією «Асоціація «Українська технічна конопля», вона зібрала близько 80 учасників і об’єднала фахівців різних напрямів коноплярства.

     У холі 10-го навчального корпусу організували виставку продукції коноплярства. І якщо пересічному громадянину цілком зрозуміло, що тут виставлятимуться насіння, масло та олія, то будівельний матеріал чи, приміром, взуття викликають подив. Виявляється, це далеко не все, що можна виробити з коноплі. Тож перспективні напрямки переробки продукції були однією з тем обговорення.

 

 

     Від імені ректора Станіслава Ніколаєнка учасників привітав проректор з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадим Ткачук. Він зауважив, що останніми роками у стінах університету все частіше відбуваються заходи, присвячені розвитку нішевих культур, яким не приділяють належної уваги. Так і спектр застосування продукції коноплярства може бути значно розширеним.

 

     Конференція покликана поєднати зусилля виробничників і науковців, проаналізувати стан і розвиток коноплярства, посприяти надходженню до нього інвестицій іпідняти актуальну проблему підготовки кадрів, наголосив начальник науково-дослідної частини Володимир Отченашко.

     Ринки використання продукції сучасного коноплярства проаналізував голова ВГО «Асоціація «Українська технічна конопля» Олександр Ігнатюк. З коноплі виготовляють 50 тисяч найменувань продукції. По-перше – це звісно харчовий напрямок. Другий – волокно. У ньому дуже ефективно працюють казахи, які побудували велике переробне підприємство і виготовляють з коноплі папір. Хоча ексклюзивні технології, впроваджені там, розроблені в Україні. Дуже перспективним та прибутковим напрямком є виробництво ексклюзивних товарів з домотканого полотна. Гарну динаміку показує сегмент переробки листя і суцвіть, і тут українські виробники сподіваються на підтримку з боку Міністерства аграрної політики і продовольства України, щоб і вони могли запустити такі виробництва у нас. Це фармакологічна продукція, засоби гігієни тощо. Світовий досвід показує: переробка листя і суцвіть коноплі на сьогодні найбільш рентабельна.

     Останні шість років в Україні площі під коноплею щороку збільшуються практично вдвічі, і минулого року досягли 3,5 тисячі гектарів. Проблемою є відсутність промислових потужностей з глибокої переробки і на даний момент ми перетворюємося на країну, де виробляють лише сировину, зазначив Олександр Ігнатюк. Українському коноплярству потрібно йти в глибоку переробку, ініціювати великі проекти, виходити на міжнародні ринки та розвивати свій внутрішній, а також продовжувати вдосконалювати нормативно-правову базу.

     Саме останній приділив увагу представник Державної служби України з лікарських засобів і контролю за наркотиками Ігор Стасюк. Він наголосив: робота служби організовується так, щоб не чинити перепон виробникам. Тому що жорсткі рамки, у які загнали виробників деяких культур (тієї ж коноплі), поставили їх на межу виживання.

     Україна є учасницею трьох міжнародних конвенцій і повинна їх дотримуватись. І коли в країні почали рости площі коноплі, до нас звісно виникли питання. Служба відібрала і відправила на аналіз тестові зразки сортів коноплі, вирощених вченими Інституту луб’яних культур НААН. Вони показали, що наркотичних речовин вони практично не містять. Після цього всі питання були зняті, а українське коноплярство демонструє постійний ріст.
     Так само за ініціативи Державної служби України з лікарських засобів і контролю за наркотиками квота на вирощування коноплі більше не прив’язана до отримання ліцензії, спрощено сам механізм ліцензування. Взагалі, запевнив Ігор Стасюк, ми відкриті до співпраці і завжди на стороні суб’єкта, якщо він хоче працювати у правовому полі.

     Представниця Мінагрополітики Олена Дідик відзначила величезний внесок українських вчених з Інституту луб’яних культур НААН, які створили безнаркотичні сорти коноплі і тим самим забезпечили ріст галузі. Та пообіцяла всебічну підтримку з боку міністерства.

     Обговорення тривали за різними напрямами вирощування, використання і застосування коноплі – селекція, насінництво, агротехнології, продукти харчування, косметика, целюлоза, фармакологія, тканини, біокомпозити, біоенергетика, будівництво. А актуальність тематики ще раз засвідчили з’єднання в он-лайн режимі зіспікерами з Іспанії, Франції та Казахстану.

 

Ірина Білоус 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook