КУРАТОРСЬКА ГОДИНА НА ФАКУЛЬТЕТІ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ТА УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ПРОДУКЦІЇ АПК В МЕМОРІАЛЬНОМУ БУДИНКУ-МУЗЕЇ Т.Г. ШЕВЧЕНКА

20 березня 2017 року
м. Київ, Меморіальний будинок-музей Т.Г. Шевченка на Пріорці

14 березня студенти 1 року магістратури факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК спеціалізації «Якість, стандартизація та сертифікація» разом зі своїм куратором, доцентом кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції Юлією Сливою відвідали останнє місце перебування Т.Г. Шевченка в Києві - Меморіальний будинок-музей Т.Г. Шевченка на Пріорці.

Улітку 1859 року після тривалих клопотань Тарас Шевченко приїхав в Україну з наміром оселитися тут. 13 липня 1859 року поет за доносом був заарештований біля села Прохорівки, а 30 липня його було  доставлено до Києва. Генерал-губернатор І.І.Васильчиков після розмови з Т. Шевченком порадив йому якнайшвидше повертатися до Петербурга.

Поки готувався дозвіл на виїзд, поета було передано на поруки священику Троїцької церкви о. Юхиму Ботвиновському. На одній вечірці у Ю. Ботвиновського був присутній пан, якого Шевченко не без підстав запідозрив у шпигунстві. Тараса Григоровича це настільки обурило, що він тут же, о третій годині ночі, незважаючи на темноту й грязюку, на умовляння господаря почекати до ранку, залишив будинок. Проживши кільки днів у І. Гудовського, поет вирішив взагалі втекти з центру міста на окраїну, в середовище простих людей, де менше всяких мерзотників і поліцейського нагляду. Пішов він шукати собі квартиру на Пріорці. Приглянулася йому одна хата. Згадуючи розповіді своєї сестри, в якої оселився Шевченко, С. Крапивіна описує їх знайомство. Коли господиня запитала його, хто він такий, то у відповідь почула:

«Як бачите, чоловік!.. Ішов, ішов, бачу — хатка — не то панська, не то мужицька — біла, біла, як сметана, та ще й садочком обросла; а на дворі дитячі сороченятка сушаться, рукавами махають — мене кличуть: я й зайшов».

Так поет оселився на мальовничій київській околиці – Пріорці, в домі В. Пашковської (тепер вулиця Вишгородська, 5), родички члена таємної революційної організації В. Лободи. Тут він жив аж до від’їзду з Києва . Спогади про перебування Тараса Григоровича на квартирі у Варвари Матвіївни Пашковської  були записані її сестрою Стефанією Крапивіною та надруковані 1875 року у петербурзькій газеті «Пчела». Зокрема, в спогадах зазначено, як 9 серпня 1859 року Шевченко на Пріорці влаштував свято для дітей, пригостив їх солодощами, брав участь у забавах.

  

Про останнє перебування Тараса Шевченка у Києві та про його життя на Пріорці писав перший біограф поета Михайло Чалий у книзі «Жизнь и произведения Тараса Шевченка» (Київ, 1882).

1989 року в будинку по вулиці Вишгородській, 5 було створено відділ Національного музею Тараса Шевченка – Меморіальний музей Т.Г. Шевченка.

Студенти мали можливість ознайомитись із експозицією музею, в якій відтворено побут київської околиці другої половини ХІХ століття. Більшість речей, що експонуються в хаті, було передано мешканцями Пріорки, нащадками тих людей, які особисто зустрічалися з Тарасом Шевченком.

Неподалік від будинку досі росте 400-літній дуб, під яким, за спогадами сучасників, любив сидіти Т. Шевченко.

 

Юлія Слива,

доцент кафедри стандартизації

та сертифікації с.-г. продукції


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook