Крізь терни до зірок

6 березня 2017 року

Як відомо, значна роль у особистісному розвитку майбутнього професіонала належить куратору академічної групи. Відповідно до функціональних обов’язків робота куратора базується, перш за все,  на створенні відповідного середовища для соціальної адаптації студентів, подальшому формуванні інтелектуального і творчого потенціалу.Крім вирішення оперативних задач, що виникають в студентському середовищі, куратор повинен приділяти увагу організації  змістовного дозвілля молоді та створювати сприятливий психологічний клімат в групі.

 

 

 

Так, 3 березня куратори 1 і 2 групи студентів 1-го курсу агробіологічного факультету доц. Солод Н.В. і ст. викл. Кравченко О.О. організували для майбутніх агрономів екскурсію в Головну астрономічну обсерваторію, що знаходиться в Голосіївському лісі (звідси неофіційна назва – Голосіївська). Це місце чудове в будь-яку пору року, навіть ранньою весною. В цьому ми переконалися, поки пішки йшли від тролейбусної зупинки через ліс до обсерваторії. І нарешті, серед високих дерев побачили стіни обсерваторії. Споруди на території з білої цегли і з купольними дахами відрізняються своєю винятковістю. А серед весняного лісу вони чітко виділяються і стоять огорнуті астрономічними таїнами та природною красою.  

До речі, Головну астрономічну обсерваторію було засновано в 1944 році за ініціативою відомого вченого, астронома та геофізика Олександра Яковича Орлова (1880–1954), але відкриття відбулося лише в 1949. Зараз це доглянута територія, на якій розміщуються вісім відділів Головної астрономічної обсерваторії НАН України і вісім наукових лабораторії.

Зусиллями кiлькох поколiнь астрономiв ГАО перетворилася у вiдому наукову установу, яка має висококвалiфiкованi кадри (один академiк, два члени-кореспонденти, 17 докторiв, 54 кандидати наук) та займає провiдне мiсце у рядi галузей астрономiї. До речі, серед співробітників є цілі династії, більшість з яких мали відношення до витоків обсерваторії. Наукова установа має тiснi науковi зв'язки з багатьма астрономiчними закладами України та свiту. Вона була ініціатором і учасником міжнародних програм і проектів, зокрема, створення каталогу слабких зір та фотографічного огляду неба, спостереження комети Галлея, визначення варіацій глобальних характеристик Сонця, а також брала участь у підготовці та здійсненні космічних проектів «ВЕГА», «ФОБОС», «КОРОНАС» та інших.

На території Головної астрономічної обсерваторії є також  і музей історії ГАО НАН України. В останньому нам як раз і пощастило бути. Нас радо зустріли співробітники обсерваторії і провели коридорами музею. Атмосфера, предмети, всі вони настільки цікаві що після буденних речей захоплює подих. Також багато ми дізналися про досягнення Обсерваторії, про що навіть не здогадувалися. В її честь навіть було названо малу планету (15675) Голосіїво. А ще ми бачили дивовижні експонати, які привезли наші вчені з різних експедицій. Нам також вдалося спостерігати в телескоп за сонцем. Враження мега-позитивні. До речі, в Головній астрономічній обсерваторії НАН України для вивчення Сонця та будови сонячної атмосфери використовується сонячний телескоп АЦУ-5М, що входить до трійки найсильніших телескопів світу.

Від екскурсії ми отримали чудове враження та безліч позитивних емоцій. До речі, весною співробітники обсерваторії запрошують всіх бажаючих проводити спостереження за нічним небом. І наші студенти вже з нетерпінням очікують на цю подію. Тож, не пошкодуйте часу і приїдьте. Тим більше, що навколо чудові пейзажі і можна зробити дуже красиві світлини на пам'ять.

викладачі кафедри загальної хімії

Надія Солод, Ольга Кравченко

 

студентка 1 курсу агробіологічного факультету

Алєксєєва Валерія

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook