Національний музей історії України відчинив свої двері для студентів факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК

27 лютого 2017 року
м. Київ, вул. Володимирська, 2

27 лютого 2017 року студенти І курсу спеціальності "Харчові технології" факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК разом зі своїм наставником, доцентом кафедри процесів і обладнання переробки продукції АПК відвідали Національний музей історії України, який бере свій початок у 1899 році, коли була відкрита археологічна виставка в Міському музеї старовини і мистецтва на нинішній вулиці Грушевського.

Офіційне відкриття та освячення музею, який тоді отримав назву «Київський художньо-промисловий і науковий музей імператора Миколи Олександровича», відбулося 23 грудня 1904 року.

За час свого існування колекція Національного музею історії України кілька разів змінювала своє місце розташування. В 1935 році музей перенесли на територію Києво-Печерської Лаври. У той час монастир був перетворений у музейне містечко. Під час Великої Вітчизняної війни музей евакуювали в Уфу, а після повернення, експонати були виставлені в приміщенні колишньої художньої школи на Старокиївській горі, де музей перебуває й понині.

  

Особливо цінними вважаються археологічні та нумізматичні колекції музею. Не менш цікаві колекції холодної та вогнепальної зброї, етнографії, унікальні видання книг, вироби зі скла та порцеляни. На сьогодні фонди музею налічують понад 800 тис. унікальних пам'яток історії та культури.

Крім основної експозиції, в музеї працює кілька виставок: «Нагороди країн світу», «З історії грошового обігу в Україні», «Серж Лифар. Життя для танцю». Перший час музей працював на кошти меценатів, а в 1909 році музеєм стала опікуватись держава. На той час музейна колекція складалася з предметів, знайдених в ході розкопок, що належали засновникам музею, а також відомим археологам тих років.

  

У Національному музеї історії України студенти простежили основні віхи розвитку суспільства на території Української держави, починаючи від глибокої давнини, і закінчуючи найсучаснішими подіями. Матеріальні свідчення трипільської культури (в VI-III тис. до н.э), військова збруя половців, експонати періоду Київської Русі, більш пізні матеріали часів Радянського Союзу, а також невелика експозиція, що розповідає про події Помаранчевої революції 2004 року.

У залах Національного музею історії України ми як відвідувачі ознайомилися з рідкими археологічними, етнографічними та нумізматичними колекціями. Тут зберігаються прадавні друковані книги, мальовничі полотна й скульптури. Недалеко від будинку Національного музею історії України знаходиться унікальний пам'ятник історії - залишки фундаменту Церкви Успіння Пресвятої Богородиці (Десятинної), яка була першою кам'яною церквою на Русі. Десятинна церква була споруджена в період 986-996 р.р. На її будівництво князь Володимир Великий виділив 1/10 своїх доходів - саме звідси пішла назва церкви. 

Національний музей історії України - один з найбільш відвідуваних у Києві. Тут працює більш 15 експозицій. Особливою популярністю користується колекція предметів, що мають відношення до Сержа Лифаря - видатного українського танцюриста, якого називали богом танцю, майстерність якого порівнювали з талантом Ніжинського.

 

 

Боляче було слухати про експозицію, що присвячена теперішнім подіям на сході країни. Ми на власні очі побачили останки від залпів градів, осколків і шматків від танків та інших неприємних речей. І тепер ще більше починаємо розуміти про сенс життя.

  

Залами музею можна захоплюватись вічність, але час невпинно пролітав, тому маємо надію, що сюди ще не один раз нас занесе доля. А поки з величезним багажем ми залишаємо цей музей, щоб вже незабаром маємо відвідати інше місце і отримати ще більше інформації про культурну спадщину нашої неньки України.

Марія Жеплінська,
доцент кафедри
процесів і обладнання
переробки продукції АПК,
к.т.н., куратор 1-го курсу
 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook