Про успіхи і плани на майбутнє обговорили на Зборах трудового колективу юридичного факультету

2 лютого 2017, 11:59

    05 лютого 2017 р. за участю проректора з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерія Іщенка на юридичному факультеті відбулася Конференція трудового колективу юридичного факультету, на якій заслухали звіт про діяльність юридичного факультету у 2016 р. й обрали кандидатів для участі в Конференції трудового колективу НУБіП України.

      Роботу конференції розпочала голова профспілки юридичного факультету Наталія Поліщук з обрання мандатної комісії та членів президії. Далі до слова запросили декана юридичного факультету Олену Яру, яка представила звіт юридичного факультету про результати діяльності юридичного факультету у 2016 р. та завдання на 2017 р. у рамках виконання програми розвитку НУБіП України «Голосіївська ініціатива − 2020».

     Презентуючи свій керівник факультету зазначила, що сьогодні контингент студентів складає 626 осіб з них 491 особа навчаються на контрактній основі, що на 130 осіб більше ніж у минулому році. Відтак навчальна робота була спрямована на підвищення якості навчального процесу, відкриття 2 нових магістерських програм («Міжнародне право» та «Підприємницьке право»), розширення бази проходження навчальних практик, введення у навчальний процес дисциплін, які викладаються англійською мовою тощо. У наступному році зусилля факультету будуть спрямовані на впровадження дистанційної форми навчання, впровадження подвійних дипломів, залучення іноземного студентського контингенту, збільшення ліцензійних обсягів магістрів і нарощування післядипломної освіти.
     У навчальному процесі факультету широко використовуються електронні навчальні курси з використанням платформи Moodlе та Elearn. Розробка та наповнення курсів навчальних дисциплін проводиться всіма кафедрами факультету, станом на 31.12.2016 р. атестовано 49 ЕНК, що складає 38% із 129 навчальних дисциплін ще 49, що також складає 38% дисциплін наповнені та знаходяться на шляху до атестації, усі інші знаходяться в статусі наповнення та будуть атестовані найближчим часом.

     Ведеться активна співпраця з Радою роботодавців. Укладені угоди про стратегічне партнерство та науково-технічне співробітництво факультету з державними органами, державними та приватними юридичними кампаніями, що зумовлює необхідні зміни не лише у навчальному процесі, а й у профорієнтаційній роботі, яка зміцнить позиції юридичного факультету на сучасному ринку освітянських послуг у правовій сфері.


     На базі факультету функціонує юридична клініка з надання правової допомоги. Нею опікується к.ю.н., ст. викладач кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Сергій Кідалов. За його підтримки сформовано головні принципи діяльності клініки – заохочувати студентів-юристів вчитися самостійно. Крім того, 09 листопада 2016 року в рамках підвищення практичних навиків студентів у сфері судового захисту, юридичний факультет та юридична клініка НУБіП України організували відкриту навчально-практикуючу лекцію, студенти-консультанти «Юридичної клініки» взяли участь у судових дебатах –«Justice Battle», що відбулися 08 листопада 2016 р. на базі юридичного факультету Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, а також взяли участь у «VI відкритому дебатному турнірі з прав людини» серед юридичних клінік України, що пройшов 18-19 листопада 2016 р. у Освітньому домі з прав людини.

    04 листопада 2016 року проведено V міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку національного законодавства», присвячена 15-ти річчю юридичного факультету НУБіП. Вона зібрала науковців, співробітників, друзів факультету, гостей з Італії, Словаччини, Білорусії, Росії. Та, звісно, професорів, які стояли біля його витоків і у різні роки очолювали колектив, – Володимира Єрмоленка (2001-2002 роки) і Володимира Курила (2003-2010 роки). Юридичний факультет за підтримки Київської організації незрячих юристів, Української Гельсинської спілки та ради молодих вчених провів круглий стіл «Реалізація прав людини: виклики сучасності» з нагоди 68-річчя прийняття Загальної декларації прав людини Генеральною Асамблеєю ООН.
     НПП беруть активну участь у міжнародному стажуванні (доцент кафедри цивільного та господарського права Шинкарук О.В. у 2016 році проходила стажування в Universita Degli Studi Di Foggia за програмою Erasmus, Італія, професор кафедри аграрного, земельного та екологічного права ім. акад. В.З. Янчука Гафурова О.В. проходила стажування в Празькому інституті підвищення кваліфікації, Чехія, та стала учасником проекту «Зміцнення бізнес-об’єднань малих і середніх підприємств», який впроваджується у 2015-2018 рр. програмою розвиту ООН у співпраці з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та за фінансової підтримки Уряду Швейцарської Конфедерації, доцент кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства Шульга Є.В. проходив стажування в Американській асоціації міжнародного права у місті Вашингтон, США та в Аугсбургському Університеті, Аугсбург, Німеччина.

     Приємно відзначити, що кафедрою міжнародного права та порівняльного правознавства отримано грант за програмою Еразмус, напрям Жан Моне «Екологічна політика і право ЄС», завідувача кафедри агарного, земельного та екологічного права професор Єрмоленко В.М. нагороджено почесною грамотою Кабінету Міністрів України, а Гиренко І.В. отримала премію Президента України для молодих вчених 2016 року за роботу "Теоретико-правові проблеми охорони, використання та відтворення рослинного світу України".
Факультетом подано 5 проектів НДР на університетський конкурс. Один із проектів пройшов у другий тур. Результати наукових досліджень оприлюднені у різного виду наукових публікаціях. Зокрема за звітний період видано 18 монографій та 4 підручників та навчальних посібників з грифом МОН та 57 наукових статей.


     На юридичному факультеті значна увага приділяється дотриманню положень колективного договору в частині забезпечення належних соціально-побутових умов як працівникам факультету, так і студентам. Факультет опікується проблемами співробітників та їх сімей. Особлива увага приділяється жінкам та дітям, малозабезпеченим та багатодітним сім’ям. Зроблено капітальний ремонт аудиторії 222 навчального корпусу 6, а також косметичний ремонт в аудиторіях 232, 233 ,208, 101 корпусу 6, в деканаті, на кафедрах, у коридорі навчального корпусу № 6. Зроблено капітальний ремонт і в трьох кімнатах гуртожитку № 4. Виконавцями ремонтних робіт був факультетський студентський будівельний загін. Ремонт електро та сантехнічного обладнання проводився силами електриків та слюсарів гуртожитку без залучення додаткових коштів університету. Проведений потоковий ремонт на кухнях, умивальниках та туалетах та душової кімнати, завдячуючи нашому кураторові Валерію Васильовичу. Встановлений постійний контроль за використанням джерел споживання електроенергії (заборонено використання нагрівачів, електричних чайників, плиток та іншого обладнання) в навчальних корпусах та гуртожитках, організований щомісячний контроль за споживанням в межах виділених лімітів природного газу, теплової і електричної енергії, для економії проведено заміну ламп на енергозберігаючі.

     Олена Яра подякувала колективу за роботу і наголосила, що 2017 рік має стати переломним. Це вимагає покращення якості освіти, нових досягнень наших студентів в предметних олімпіадах різного рівня, всеукраїнських та міжнародних конкурсах. Саме на цій роботі пропонується зосередитися науково-педагогічним працівникам. Кількість студентів – призерів 2-го етапу всеукраїнських олімпіад є одним із критеріїв надання ВНЗ статусу національного.
     В обговоренні звіту взяли участи завідувачі кафедр Володмир Курило, Віктор Ладиченко, Володимир Єрмоленко, Віра Качур, Олексій Піддубний, а також науково-педагогічні працівники (Олена Гафурова, Юлія Краснова, Інна Гиренко)

     У ході обговорення Олена Яра наголосила, що за допомогою потужного наукового потенціалу факультету та перспективної студентської молоді факультету вдасться розширити нові горизонти його робота та досягнути значних висот!

     До слова запросили і Валерія Іщенка, який зупинився на основних питаннях господарської роботи, що проводиться в університеті та закцентував увагу присутніх на необхідності дотримання критеріїв національного та дослідницького університету.

     Завершуючи Олена Яра відзначила, що проведена у 2016 році робота – це заслуга як керівництва університету так і всього колективу - студентського та професорсько-викладацького.

     Звіт декана про роботу факультету у 2016 році було затверджено Конференцією трудового колективу юридичного факультету, крім того були обрані делегати від юридичного факультету на конференцію трудового колективу.

Олена Улютіна,
заступник декана юридичного факультету

Віра Качур,
завідувач кафедри теорії та історії держави і права

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook