Демонстрація сучасного обладнання з визначення соматичних клітин у молоці для студентів ОС «Бакалавр» 4 курсу

21 листопада 2017, 20:13

  Під час визначення сорту молока, контролюються наступні показники: ступінь чистоти за еталоном, температура, кислотність, масова частка сухих речовин, загальне бактеріальне обсіменіння та кількість соматичних клітин. Соматичні клітини – в основному клітини епітелію молочної залози тварини. Їх кількість в молоці здорової корови змінюється залежно від породи, віку та періоду лактації. Збільшення концентрації соматичних клітин в молоці спостерігається після отелення, перед запуском, та під час захворювання молочної залози, тому їх велика кількість сигналізує про порушення секреції молока.

Однією з основних причин підвищення вмісту соматичних клітин в молоці є мастити – інфекційні запалення молочної залози, які виникають в наслідок порушенням правил доїння, незадовільний санітарний стан доїльного обладнання та умов утримання корів, переохолодження вимені тощо. Окрім опосередкованого свідчення про можливий вміст патогенних мікроорганізмів, підвищений вміст в молоці соматичних клітин  призводить до серйозного зниження його якісних показників та технологічних властивостей. Отже, контроль кількості соматичних клітин – важливий показник, який дозволяє вчасно виявити проблеми зі здоров’ям корів і зменшити втрати, викликані зниженням сортності молока та лікуванням корів.

20 листопада 2017 року було проведено лабораторне заняття зі студентами ОС «Бакалавр» 4-го курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів з дисципліни «Технологія виробництва молока та яловичини». Представник компанії «Агросистема ЛТД», кандидат технічних наук Коваль Ярослав Володимирович, ознайомив студентів з методикою визначення кількості соматичних клітин у молоці за допомогою приладу Lactoscan SCC. Основними елементами приладу є мікроскоп з флюорисцентною оптикою та програмне забезпечення для аналізу зображень. Прилад робить 16 знімків зразку молока, після чого зображення обробляється програмою і визначається кількість флуоресцентних клітин, їх концентрація та розмір і екран виводиться середнє значення результату.

Ярослав Володимирович продемонстрував роботу приладу, провів інструктаж в кожній з груп четвертого курсу і студенти мали можливість самостійно визначити в дослідних пробах молока кількість соматичних клітин та зробити висновки щодо його якості.

 


Теоретична підготовка
Підготовка проби1
Підготовка проби 2
Аналіз результатів 1
Аналіз результатів 2
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook