Вшанування пам’яті жертв Голокосту

28 січня 2017 року
 27 січня викладачі та студенти Ніжинського агротехнічного коледжу разом із молодіжним парламентом Ніжина традиційно, в котрий раз, вшанували пам'ять жертвам Голокосту, пройшовшись лижною ходою до місця масових розстрілів ніжинців у далекому 1941 році. Шлях лижників пролягав саме по тій дорозі, якою німецькі окупанти гнали жінок, дітей, літніх людей та чоловіків на розстріл. Біля пам’ятного знаку жертвам Голокосту прийняли участь в мітингу, який був організований громадою міста.
 За даними істориків, в Україні під час Другої світової війни нацисти знищили близько 860 000 – 900 000 євреїв. Не стало винятком і наше місто Ніжин. Пам’ятним місцем жертв розстрілу під час війни є місце масового розстрілу євреїв в 1941 році, яке знаходиться на виїзді з Ніжина, в кар’єрах цегельного заводу.
 В ті далекі холодні дні було викопано п’ять глибоких ям, які наповнювалися тілами по черзі. Людей гнали на місце розстрілу пішки, кого привозили на машинах. Потім роздягали складавши одежу окремо, цінні речі окремо, ставили біля ям і розстрілювали. Точна кількість загиблих у ті дні залишається невідомою, але вважається, що тільки 6 листопада 1941 року було розстріляно понад 500 ніжинських євреїв та 270 людей інших національностей в число який і входило багато українців. Знищення населення продовжувалися  і далі впродовж 1942 – 1943 років.
 27 січня було обрано тому, що саме в цей день найбільший нацистський табір смерті в Освенцимі-Біркенау в Польщі був звільнений в 1945 році.  Саме цей день Генеральна Асамблея ООН в 2005 році зазначила в своїй резолюції як Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту: «Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість», – говориться у резолюції Генеральної асамблеї ООН, яка закликає «до запобігання будь-яким актам геноциду та безумовно засуджує всі прояви релігійної нетерпимості, підбурювання чи насилля по відношенню до окремих осіб чи громад, обумовлені етнічним походженням чи релігійними віруваннями».
 
Олександр Кириченко, голова циклової комісії
технічного сервісу та експлуатації машин і обладнання
 
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook